Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Johanna Renmark med siktet inställt på F17-EM

Det är en spännande period i Johanna Renmarks fotbollsliv. Förra månaden bytte hon Gideonsbergs IF till Eskilstuna United DFF, i landslaget håller hon på att skolas om till högerback och F17-EM på hemmaplan är bara tre månader bort.
– Jag tänker på EM nästan hela tiden. Det är ett stort mål för mig, att ta mig till EM, säger Johanna Renmark.

Redan som femåring började Johanna Renmark att spela fotboll i moderklubben Surahammars FK. Efter närmare tio år i klubben tog hon steget över till Gideonsbergs IF där hon i fjol gjorde sin debutsäsong på seniornivå i Division 2.

– Det gick bra förra året, men det var alldeles för ojämn kvalitet på matcherna. Vissa matcher var bra, medan andra var extremt dåliga. Det skiljde mycket på de bra lagen och sämre lagen i serien. Jag behövde nya utmaningar, säger Johanna Renmark.

I januari skrev Renmark på för Eskilstuna United DFF och anslöt till klubbens a-lag.

– Första tiden har varit jättekul och utvecklande. Jag känner att jag utvecklas varje träning, det är alltid tufft motstånd varje dag. Tempot är väldigt högt då vi har jättebra spelare i laget. Alla beslut som jag tar behöver jag ta mycket snabbare än tidigare, säger Johanna Renmark.

Är det någon i laget du kikar lite extra på och försöker lära av?
– Anna Oskarsson kollar jag mycket på. Även Felicia Rogic och Loreta Kullashi kollar jag en del på. Jag gillar deras spelstilar och att de spelar en rolig fotboll. Det gör i och för sig hela laget, men de tre kollar jag lite extra på, säger Renmark.

Varför blev det Eskilstuna för din del?
– Jag har velat spela i Eskilstuna länge. Jag minns när jag var 12-13 år och vi var och kollade när Eskilstuna spelade. Efter matchen i bilen på väg hem sa jag till min pappa att jag kommer att spela i Eskilstuna en dag och nu är jag här, säger Renmark.

Med från Gideonsbergs IF flyttade även landslagskompisen Fiona Eriksson som anslöt till Eskilstuna samtidigt som Renmark.

– Det är väldigt skönt att hon också är med. Vi går i samma klass i skolan och kan åka till träningarna tillsammans många gånger. Det är en skön trygghet att Fiona också är med.

Renmark tränar med a-laget, men har ett utlåningskontrakt som gör det möjligt att spela matcher med Västerås BK 30 i Division 1. Siktet är dock inställt på Allsvenskan för 16-åringen.

– Jag vill utvecklas så mycket som möjligt och bli en bättre fotbollsspelare. Jag hade velat debutera i Allsvenskan. Och komma med till F17-EM så klart.

F17-EM på hemmaplan närmar sig och är endast knappt tre månader bort. Lördagen 9 maj sparkar Sverige igång mästerskapet på västkusten.

Hur mycket tänker du på hemma-EM redan nu?
– Hela tiden nästan, haha. Vi alla här vill ju så gärna spela F17-EM. Det är ett stort mål för mig, att ta mig till EM. Det hade varit hur fantastiskt som helst. Vi spelade både Nordisk Flick och för-EM på hemmaplan och det är nog de två roligaste turneringarna jag har spelat med landslaget just för att det var på hemmaplan och bra motstånd som vi mötte.

Vad tror du krävs från din sida för att knipa en plats till EM-truppen?
– Det krävs mycket hårt jobb hemma i klubblaget för det är det sker. Nu har jag nya utmaningar i min nya klubb Eskilstuna så det gäller att träna på och samtidigt visa upp sig på landslagslägren.

F03-landslaget är mitt uppe i förberedelserna och befinner sig just nu i spanska Pinatar där laget inledde turneringen med en 0-2-förlust mot Polen.

– Det var en tuff match, synd att vi förlorade. Vi gjorde många bra saker i matchen och har fått ihop ett bra spel. Även om vi inte vann var det en kul match att spela.

För Renmark blev det 70 minuters spel i matchen i den, för henne, ovana rollen som högerback.

– Jag är inte så van att spela ytterback, men jag gjorde det helt okej tycker jag. Jag försökte leva mig in i rollen och göra mitt bästa. Offensivt känns det bra, att springa upp längs kanten och slå inlägg.

Vad är de största skillnaderna i rollen som högerback jämfört med rollen som yttermittfältare som du brukar spela i?
– Att hinna både upp och ned på kanten utan att tappa sitt försvarsspel är svårast. Och att behålla lugnet.

Turneringen i Pintar fortsätter med en ny match mot Skottland redan i dag torsdag där Sverige kommer att komma till spel med en helt ny startelva. Samlingen avslutas sedan med en placeringsmatch på lördag.

Vad har du för förhoppningar på samlingen i Pinatar?
– Jag vill utvecklas och lära mig mer om rollen som högerback om det är där jag kanske ska spela nu. Jag hoppas kunna utnyttja mina kvaliteter och visa vad jag går för. För lagets del kommer vi att fortsätta jobba vidare med vårt spel och göra det bästa av dagarna vi har tillsammans under lägret och ha kul ihop.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo