Link

Intervju med Hanna Andersson

I fjol debuterade Hanna Andersson i Champions League och landslaget samt startdebuterade i Allsvenskan. I år hoppas hon ta ytterligare kliv i både klubblag och landslag.
– Vi vill komma så högt upp i serien som möjligt och det ska bli kul med Champions League igen. Jag vill bli uttagen till både La Manga och Elite Round. Det är mycket att se fram emot 2020, säger Hanna Andersson.

F19-landslaget avslutade precis sin första samling för året. Två landskamper mot Italien spelades i Neapel. En 1-4-förlust i första matchen följdes upp med en uddamålsförlust med 0-1.

– Italien var ett väldigt starkt lag med många duktiga spelare och några som verkligen stack ut. Vi hängde med ganska bra, men blev straffade på fasta situationer, framförallt i den första matchen där resultatet inte riktigt speglade matchbilden. I andra matchen stod vi upp bättre. Överlag ska vi ändå vara ganska nöjda med prestationerna även om vi inte fick med oss resultaten, säger Hanna Andersson som startade båda matcherna.

– I första matchen gick det helt okej, men i andra matchen gick det mycket bättre för mig. Tidigare hade jag bara startat en landskamp så det var väldigt stort och kul att få chansen från start i båda matcherna mot Italien, säger Hanna Andersson.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag är en mittfältare som är duktig i båda riktningarna. Jag vill vara offensiv, delta i spelet och sätta de avgörande passningarna. En tuff och fysisk spelare, säger Andersson.

Andersson började spela fotboll som knatte i moderklubben Romelanda UF. Därefter gick hon vidare till IFK Göteborgs flickverksamhet där det blev en säsong. Inför 2018 anslöt hon till Kopparbergs/Göteborg FC. Mittfältaren gjorde en säsong i klubbens F19-lag och blev i fjol uppflyttad till a-laget.

– Första året var mest till för att se och lära. Kolla på medspelare och försöka lära mig från dem och bli så bra som möjligt. Det blev inte jättemycket speltid för mig utan fick fokusera mycket på träningarna, säger Andersson.

Drömmen om SM-guld levde länge, men till slut blev det en andraplats i Allsvenskan, fyra poäng från titeln. Även med F19-laget blev det ett silver efter en snöplig finalförlust på straffar.

– Att förlora en final på straffar är väldigt jobbigt, men vi stod upp bra mot Växjö. Även om det var väldigt surt att vi inte vann finalen ska vi vara stolta över att vi vann grundserien och sen blev två i SM.

I fjol tränade Andersson med a-laget, men spelade mestadels av sina matcher med F19-laget. Totalt blev det en start och fyra inhopp i Allsvenskan med a-laget för 18-åringen. Dessutom startade hon sextondelsfinalen mot Bayern München i Champions League.

– Matchen mot Bayern München var helt otrolig. Jag fick reda på det någon dag innan och var nervös hela vägen fram till avsparken. Sen släppte det och jag kunde gå ut och njuta på planen. Det var häftigt att möta ett sådant världslag som Bayern München är. Det var väldigt kul att spela på Gamla Ullevi inför så mycket publik också.

Efter matchen fick den unge mittfältaren mycket beröm för sin insats ute på plan.

– Jag blev smickrad över alla fina ord. Jag kände själv att jag gjorde en bra match även om vi fick försvara mycket och förlorade matchen.

Vilka förhoppningar har du på säsongen 2020?
– Första året med a-laget var mer till för att se och lära. I år vill jag få mer speltid. Jag vill utvecklas som spelare, både på det jag är bra på och det jag kan bli bättre på. Att utvecklas kommer mitt stora fokus att ligga på. Vi vill komma så högt upp i serien som möjligt och det ska bli kul med Champions League igen. Med landslaget hade jag velat bli uttagen till både La Manga och Elite Round, det hade så klart varit jättekul. Det är mycket att se fram emot 2020.

Kort efter starten i Champions League debuterade Andersson med F19-landslaget i EM-kval 1 nere i Bosnien. Totalt blev det fem framträdanden i den blågula dressen under hösten.

– Jag är jätteglad och stolt över att ha tagit mig till landslaget. Anders (Johansson) tror på mig och tjejerna är schyssta, det har varit enkelt för mig att komma in i laget. Att ha fått vara med och åka till Bosnien, Island och Italien har varit häftigt, det är ställen jag inte hade åkt till om det inte vore för fotbollen. Sen att få spela för Sverige är svårt att beskriva hur stort det är. Det är jättehäftigt att sjunga med i nationalsången. Att vara med i landslaget ser jag som en stor bonus.

Hur har du kommit in i landslagsrutinerna?
– Ju mer jag är med desto mer släpper spänningen. I början kändes det som att man var med överallt och ingenstans. Det var mycket att ta in, men nu vid senaste samlingen exempelvis visste jag redan hur det skulle gå till. Det blir även lättare när jag känner tjejerna nu med.

F19-landslaget är mitt uppe i sina förberedelser inför det avgörande EM-kvalet Elite Round som spelas på hemmaplan i april. Dessförinnan åker laget iväg på en turnering i La Manga i mars.

– För att vara med där gäller det främst att jobba på hemma i klubbmiljön, träna hårt och försöka få speltid. Om jag sedan blir uttagen till La Manga gäller det att jag vågar ta chansen där och göra det jag är bra på. Det är ju därför jag har blivit uttagen, för att de gillar min spelstil och då gäller det att utveckla sitt egna spel och inte försöka spela som någon annan.

Johan Velagic