Link

Daniel Blanco ny assisterande förbundskapten

I höst ska damlandslaget i futsal inleda nästa EM-kvalresa. Nu är det klart med en ny ledarstab runt Muffe Bajraktarevic där Daniel Blanco blir assisterande förbundskapten.
– Det blir en spännande utmaning, säger damlandslagets senaste tillskott.

Bilden: Daniel Blanco, här på läger med P19-landslaget i futsal, blir assisterande förbundskapten för damlandslaget i futsal.

Damlandslaget gör förändringar i ledarstaben med sikte på EM-kvalet som spelas på hemmaplan i september 2020. Muffe Bajraktarevic har lett landslaget sedan starten 2018, då med Patrik Persson och Sophia Olofsson vid sin sida. Muffe har förlängt kontraktet och Anes Cesko finns kvar i staben som målvaktstränare, där Daniel Blanco nu går in som assisterande förbundskapten.

– Det känns motiverande och roligt att få det här uppdraget. Framförallt eftersom damerna ska spela EM-kval i höst. Att vara med och förbereda laget inför det blir en spännande utmaning, säger Daniel Blanco.

Till vardags är Daniel Blanco tränare för Hammarbys herrlag som leder SFL. Dessutom är han assisterande förbundskapten för P19-landslaget. Nu får han också en stor roll i damlandslaget.

– Jag hade ett snack med Muffe Bajraktarevic som frågade om jag var tillgänglig. Han berättade lite hur han tycker och tänker, så på den vägen är det. Vi känner även varandra sedan tidigare och har varit med från början när futsalen tog fart i Sverige. Jag tror att detta kommer bli jättebra. Muffe är en duktig tränare och vi har nog ett liknande tänk kring hur vi vill spela futsal.

Vad har du sett hittills av damlandslaget som du tar med in i ditt nya uppdrag?

– Att det finns duktiga spelare, absolut! Sedan finns det också en spets i laget. Om man får in ett kollektivt tänk med den spetsen kan Sverige bli ett slagkraftigt lag.

Vad kommer att ingå i din roll som assisterande förbundskapten?

– Till att börja med kommer jag att vara bollplank till både tränarna och spelarna. Sedan kommer jag att ansvara för vissa delar kring fasta situationer och hur vi ska pressa som lag. Hur vi ska förhålla oss rent taktiskt mot olika lag och vad vi bör tänka på i de matcherna.

Daniel Blanco kliver in i rollen som assisterande förbundskapten direkt och det stora målet är EM-kvalet som spelas på hemmaplan i höst.

– I början kommer jag framförallt lägga fokus på att lära känna spelarna och jobba med Muffe om vårt spelsätt. Sedan är det jättebra och roligt för publiken att EM-kvalet kommer att spelas i Sverige. Det är bra reklam för svensk futsal överlag och att damerna kommer få mycket uppmärksamhet.

Marcus Heed