Tung förlust mot Grekland

Sverige avslutade EM-kvalet med att åka på en ny förlust. I en svängig match vände Grekland och vann med 4–3. Därmed lyckades Sverige inte gå vidare till playoff, då man inte heller slutade bland de fem bästa treorna.

Under lördagen avslutade Sverige EM-kvalveckan med att möta Grekland. Förutsättningarna inför matchen var att seger eller oavgjort krävdes för att sluta tvåa i gruppen och gå vidare till playoff. Annars var Sverige tvungna att sluta bland de fem bästa treorna för att säkra avancemang. 

Sverige hade större delen av bollinnehavet under de första minuterna, men hade svårt att luckra upp det grekiska försvaret. Man försökte också att spräcka nollan med ett par varianter på fasta situationer utan resultat. 

Grekland började komma in i matchen och efter fem minuter fick de matchens första stora chans. Takis Artinos kom helt fri på kontring, men sköt utanför Viktor Janssons vänstra stolpe. Matchen blev svängigare och kontringarna avlöste varandra åt båda håll. 

Sedan kom kallduschen när Charalampos Stavrakopoulos tog emot en långboll och på uppstuds sköt in 1–0 till Grekland. Men det tog bara några sekunder innan Sverige svarade för ett kvitteringsmål på ett liknande sätt. Fredrik Söderqvist serverade en långboll till Yanku Marrah som stormade in sitt första landslagsmål till 1–1. 

Matchen blev mer intensiv med mycket duellspel. Både Sverige och Grekland tryckte på för ett ledningsmål, men de allra hetaste målchanserna saknades. Istället var det mest distansskott och fasta situationer i slutet av första halvlek. Med 23 sekunder kvar fick Sverige också utdelning på en hörna när Nima Kadivar spelade fram till Fehim Smajlovic som bombade in 2–1. 

Andra halvlek inleddes med samma intensitet. Viktor Jansson räddade ett friläge redan efter ett par sekunder och på den efterföljande hörnan kvitterade Charalampos Stavrakopoulos till 2–2 med sitt andra mål. Sverige spelade upp sig och i den 27:e minuten tog man tillbaka ledningen när Albert Hiseni placerade in 3–2, framspelad av Adnan Cirak. 

Men Grekland gav sig inte och när man tilldömdes en friskark precis utanför straffområdet kvitterade man för tredje gången i matchen genom Kostas Malovits. Sedan kom nästa smäll för Sverige när Charalampos Stavrakopoulos fullbordade sitt hattrick och dunkade in 4–3 i bortre hörnet. I det här läget var Grekland ny grupptvåa och vidare till playoff, samtidigt som Sverige halkade ner på tredje plats. 

Sverige pressade på för en kvittering och med tre minuter kvar tog Matija Dulvat timeout. Efter det plockade Sverige ut målvakten och satte in Fredrik Söderqvist som extra utespelare för en sista forcering. Men Grekland höll undan och vann med 4–3. Därmed slutade Sverige trea i gruppen. 

Det står klart att Sverige inte slutar bland de fem bästa treorna (nio grupper totalt) som också tar sig vidare till playoff. Då inte alla grupper bestod av fyra lag bestämdes de fem bästa treorna efter resultaten mot de två bästa lagen i varje grupp. Eftersom Sverige förlorade båda matcherna mot Polen och Grekland hamnade man på noll poäng i denna beräkning. Sju treor hade antingen bättre poäng eller målskillnad än Sverige i första rundan av EM-kvalet.

Marcus Heed