Link

Inledande förlust mot Polen i Pinatar

F03-landslaget inledde turneringen i Pinatar med en 0-2-förlust mot Polen. Redan i morgon torsdag fortsätter turneringen med ny match mot Skottland.
– Matchen var en viktig läropeng för oss och ser redan fram emot kommande matcher under lägret, säger F03-förbundskaptenen Pär Lagerström.

I maj spelar F03-landslaget U17-EM på hemmaplan på västkusten. Förberedelserna inför mästerskapet har varit i full gång ett tag och just nu befinner sig laget i spanska Pinatar. Första utmaningen i turneringen var Polen.

Sverige inledde matchen piggt, men utan att komma till de där riktigt heta chanserna. Polen låg och lurade på kontringar och fick utdelning på det.

I den 26:e minuten kunde Julia Posiewka ge Polen ledningen med 1-0 efter en blixtsnabb kontring. Bara sju minuter senare ökade sedan Julia Olkiewicz på till 2-0 efter ett svenskt bolltapp på egen planhalva.

Efter första 45 minuterna låg Sverige således under med två mål.

– Vi gjorde en jättebra inledning av matchen. Spelarna var väl förberedda och spelade som vi hade pratat om. Vi kontrollerade spelet och hade många fina situationer, men lyckades inte riktigt förvalta det till att skapa chanser. Polen är ett duktigt lag som vi har mött innan och vi visste om att de är jättebra i omställningar. De fick sitt första mål så och även 2-0 var en omställning. Efter målen jämnade spelet ut sig. Vi gjorde många bra saker i första halvlek bortsett från att göra mål, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek stod Sverige ånyo för en pigg inledning. Svenskorna jagade mål och skapade en drös med hörnor.

I slutet av matchen uppstod även en del chanser. Tyvärr var inte skärpan riktigt där denna onsdag. Avsluten gick utanför och Polen kunde hålla undan och vinna matchen med 2-0.

– I halvtid pratade vi om sakerna vi hade gjort bra och förstärkte det. Samtidigt ville vi förvalta kontringarna och ta oss in mot mål. Vi inledde andra halvlek på ett jättebra sätt och kom till lite fler målchanser. Tjejernas prestation var bra i dag, men vi behöver förvalta våra chanser och göra mål, det är ju där fotbollsmatcher avgörs. Matchen var en viktig läropeng för oss. Vi får förståelse för vad som krävs på den här nivån och hur snabbt det kan gå i omställningarna. Vi ser fram emot kommande matcher under lägret, säger Pär Lagerström.

Redan i morgon torsdag är det dags för den andra matchen i turneringen. Då heter motståndet Skottland.

– Det kommer att bli en helt annan startelva mot Skottland. Alla vet om det och det är det vi har förberett oss för. Det betyder att alla 22 spelare i truppen kommer att ha fått starta en landskamp här i Pinatar och det är fantastiskt. I dag mot Polen hade vi även två debutanter i Adina (Jansson) och Alice (Lindgren) som gjorde det jättebra, säger Lagerström.

Sveriges startelva: 1 Serina Iddrisu Backmark - 17 Johanna Renmark, 3 Adina Jansson, 4 Elma Junttila Nelhage (K), 15 Alice Lindgren - 11 Matilda Vinberg, 16 Sara Eriksson, 8 Athinna Persson Lundgren, 10 Rosa Rosul Kafaji - 22 Alice Söndergaard, 9 Monica Jusu Bah.

Sveriges ersättare: 12 Elin Svahn - 2 Hanna Wijk, 5 Nellie Nygren, 6 Emilia Bengtsson, 7 Evelina Duljan, 13 Evelina Pettersson, 14 Astrid Norman, 18 Emelie Jansson, 19 Marwa Said, 20 Fiona Eriksson, 23 Ida Andersson Weidenberg.

Johan Velagic

Nationella partners