Link

Tjeckien besegrades med 2-0

F17-landslaget avslutade lägret i Pinatar med seger, 2-0, mot Tjeckien. Johanna Renmark och Monica Jusu Bah svenska målskyttar i den andra halvleken.
– Det var en bra genomförd match och tjejerna ska ha en eloge för att de höll så bra fokus, säger F03-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Under lördagen avslutade F03-landslaget turneringen i Pinatar med match mot Tjeckien. Sverige tog tag i taktpinnen inledningsvis och förde matchen.

Det var ett stort blågult bollinnehav och laget kom även till heta chanser. Monica Jusu Bah sprang igenom det tjeckiska försvaret och kom fri två gånger om. Båda gångerna smet avsluten precis utanför stolparna.

Efter första 45 minuterna var det alltjämt mållöst, 0-0.

– Tjeckien blev lite långa vilket gjorde att det blev mycket yta att spela på för oss när vi tog oss förbi deras första press. Ibland var det lite lågt tempo när vi inte vände på spelet tillräckligt snabbt. Vi kontrollerade första halvleken och Tjeckien försvarade sig. Tempot var även lägre jämfört med tidigare matcher, säger förbundskapten Pär Lagerström.

I andra halvlek fick Sverige in ett tidigt ledningsmål genom Johanna Renmark som kom runt på sin högerkant. Efter ett försök till inspel fick hon tillbaka bollen och kunde peta in 1-0 i den 54:e minuten.

Sverige fortsatte att skapa chanser. Tjeckien stack upp då och då och hade två bra lägen där Serina Iddrisu Backmark stod för två kvalitativa räddningar i målet.

När det sedan återstod tio minuter av matchen ökade Monica Jusu Ba på till 2-0 som också blev slutresultatet. Anfallaren stack i djupet och fick ett nytt friläge. Den här gången kunde hon kyligt lobba in bollen i mål.

– I halvtidspausen pratade vi om att inte hamna i deras låga tempo utan att vi själva skulle driva upp tempot i matchen. Vi fortsatte kontrollera matchen fullständigt och tjejerna var än en gång fullt fokuserade och jobbade stenhårt i andra halvlek. Det var en bra genomförd match och tjejerna ska ha en eloge för att de höll så bra fokus. Det blev bara bättre och bättre under turneringen. I dag vann vi välförtjänt, säger Pär Lagerström.

Efter en 0-2-förlust mot Polen och ett mållöst möte mot Skottland avslutade blågult med en 2-0-seger mot Tjeckien.

– Det har varit en bra vecka överlag. Vi har fått en del svar och effekt på vårt arbetssätt. Vi behöver däremot skapa fler bra chanser och göra fler mål. Det är kul att vi har två så bra målvakter som håller varsin nolla under samlingen. Det var härligt fokus från samtliga 22 spelare som alla fick speltid. I dag tar vi med självförtroendet från segern, säger Lagerström.

Nu återstår det mindre än tre månader till F17-EM på hemmaplan. Fram till mästerskapet har laget ytterligare två samlingar. Först en i Finland nästa månad där dubbellandskamper väntar mot grannlandet. I april bär det sedan av till Tyskland för en landskamp mot just Tyskland.

– Vi har haft bra förberedelser med turneringen i Indien i december och en samling på Bosön i januari. Nu fortsätter det med två till samlingar på två månader. Det är viktigt att vi kan jobba med detaljer och få ut max av de som är på plan. Det är kul att se debutanterna göra det bra ifrån sig, konkurrensen är stenhård. Vi kommer att vara förberedda och sen får vi se hur långt det räcker. Det finns många duktiga spelare i laget samtidigt som det finns många andra duktiga landslag. Vi kämpar hela tiden med att få tävla mot de bästa och att få göra det i en av världens största sporter ska bli väldigt kul. Jag hoppas att det blir en folkfest.

F17-EM spelas 9-22 maj i Sverige. Spelorter är Varberg, Falkenberg, Halmstad och Ängelholm.

Sveriges startelva: 1 Serina Iddrisu Backman - 17 Johanna Renmark, 3 Adina  Jansson, 4 Elma Junttila Nelhage, 5 Nellie Nygren - 2 Hanna Wijk (K), 16 Sara Eriksson, 8 Athinna Persson Lundgren, 7 Evelina Duljan - 10 Rosa Kafaji, 9 Monica Jusu Bah.

Sveriges ersättare: 12 Elin Svahn - 6 Emilia Bengtsson, 11 Matilda Vinberg, 13 Evelina Pettersson, 14 Astrid Norman, 15 Alice Lindgren, 18 Emelie Jansson, 19 Marwa Said, 20 Fiona Eriksson, 22 Alice Söndergaard, 23 Ida Andersson Weidenberg.

Johan Velagic

Nationella partners