Link

Etéus om utmaningarna för svensk futsal

Sverige åkte ut i EM-kvalet efter förluster mot Polen och Grekland. Mathias Etéus berättar hur svensk futsal ska gå vidare och fortsätta att utvecklas.
– Det gäller att stötta klubbarna med rätt verktyg, säger gruppchefen för futsal.

Förra veckan EM-kvalade herrlandslaget på Malta. Målet var att gå vidare till nästa runda, men efter förlust mot Grekland i den sista omgången blev Sverige utslagna redan i första kvalsteget. 

– Det finns inte så mycket att säga om det egentligen. Vi kommer inte upp i nivå och då är vi inte bättre än såhär, säger Mathias Etéus, gruppchef för futsal på Svenska Fotbollförbundet.

I och med att Sverige åkte ut redan i första rundan är det nästan tre år fram till nästa kvalspel inför VM 2024. Mathias Etéus berättar hur arbetet kommer att se ut fram tills dess.

– Vi behöver givetvis jobba med utbildning och utveckling med spelare och tränare parallellt. Vi behöver också öka den fysiska förmågan hos spelarna och där gäller det att stötta klubbarna med rätt verktyg så att de kan hjälpa spelarna att utvecklas. Det är som sagt långt kvar till nästa kval, så nu är enda alternativet att spela träningsmatcher mot olika lag för att ta det steg för steg. Vi kan till exempel inte möta Frankrike i september, utan vi måste börja om från rätt nivå och stegra motståndet successivt.

Vad behöver förändras i svensk futsal?
– Framförallt behöver tränarna i SFL mer futsalutbildning. På ett sätt förstår jag tränarnas synsätt att det är poängen som räknas. Men det blir i snitt nio mål per match i SFL vilket speglar av sig på landslaget. Det är alldeles för låg nivå på vårt försvarsspel och jag tror att en stor anledning till detta är försvarsspelet i klubbarna.

Hur ska man göra för att förändra detta?
– Först behöver vi föra en diskussion med Matija Dulvat. Det är han som besitter futsalkunskapen i Sverige och den behöver vi behålla. Men allt ligger i hans händer. Har han tappat motivationen för att han inte får tillbaka tillräckligt mycket av spelarna behöver jag börja leta alternativa vägar. Hittar vi en lösning tillsammans behöver vi utnyttja honom mer i utbildningssyfte. Han behöver komma till Sverige och hålla i utbildningar för våra tränare, så att kvalitén ökar ute i klubbarna.

EM-kvalet på Malta slutade i besvikelse, men Mathias Etéus tror på en ljus framtid för svensk herrfutsal.

– Jag tror att herrfutsalen kommer att utvecklas mer under de kommande åren än den gjort de senaste åren. Spelarna börjar förstå vad som krävs internationellt och jag tror att fler spelare kommer satsa på futsal och driva utvecklingen framåt. Men SEF måste dra sitt strå till stacken vad gäller utbildning för att kvalitén i ligan ska öka.