Link

Emilia Bengtsson summerar turneringen i Pinatar

F17-EM på hemmaplan närmar sig med stormsteg. F03-landslaget fortsätter att vässa formen inför det stundande mästerskapet i maj. Förra veckan spelade laget en turnering i Pinatar. Tre matcher innebar en vinst, en oavgjord och en förlust.
– Det var en jätterolig turnering att spela med många olika lag i flera grupper och med placeringsmatcher, säger Emilia Bengtsson som spelade i alla tre matcherna.

F03-landslaget inledde turneringen i spanska Pinatar med en 0-2-förlust mot Polen, följde upp med 0-0 mot Skottland och avslutade med en 2-0-seger mot Tjeckien.

– Polen hade vi mött tidigare och de spelade mycket på kontringar och gjorde båda sina mål så mot oss. Skottland borde vi ha vunnit över, vi hade bollen nästan hela matchen, men de var väldigt defensiva och gjorde det svårt för oss att komma till lägen. Sista matchen mot Tjeckien var rätt jämn till en början, sen släppte vi på och då kom både chanserna och målen. Det var skönt att avsluta med en seger, säger Emilia Bengtsson och fortsätter:

– Det var en jätterolig turnering att spela med många olika lag i flera grupper och med placeringsmatcher också. Det var fina planer att både träna på och spela matcher på och hotellet låg nära. En jätterolig samling att vara med om, säger Emilia Bengtsson.

Under turneringens första halvlek mot Polen släppte laget in två bollar, därefter spikade Sverige igen och höll nollan i resterande fem halvlekar av turneringen.

– Vi känner oss trygga i vårt försvarsspel och jobbar väldigt bra tillsammans. Vi har tränat mycket på det och är bekväma i det vi ska göra, det är skönt att få resultat på det vi har jobbat på, säger Bengtsson.

För Emilia Bengtsson blev det en start mot Skottland och två inhopp mot Polen och Tjeckien.

– Matchen mot Skottland spelade jag som mittback och det hade jag aldrig gjort tidigare. Det var kul att testa något nytt och det kändes rätt bra. Jag känner de flesta i laget rätt bra både på och utanför plan så jag har bra samspel med lagkamraterna och vet hur vi som lag vill spela. Sen var det väldigt bra kommunikation med Evelina (Pettersson) som var den andra mittbacken, säger Bengtsson.

Vad var de största utmaningarna i rollen som mittback?
– Det är svårt när man ska ta fram bollen i plan. Att veta i vilket läge och hur långt man ska gå, när man ska passa och när man ska falla och pressa. Sen får du mer yta som mittback än på mitten.

Efter turneringen i Pinatar är Bengtsson nu uppe på 18 spelade landskamper, med det var hon en av de mer erfarna spelarna i truppen.

– Jag minns att jag var jättenervös första landskampen, men nu har jag kommit in i det mer. Det är stort att få ta på sig tröjan och spela för Sverige.

Vad är ni för slags grupp?
– Alla är nära och umgås med varandra, det finns inga grupperingar. Det känns som att alla kan skämta med alla och ha glimten i ögat. Vi har jättekul tillsammans. Vi är nästan som ett klubblag, vi samlas rätt ofta och då är vi konstant med varandra så vi kommer varandra nära.

Mellan 9-22 maj spelas F17-EM på hemmaplan på Västkusten. Ett mästerskap som Bengtsson gärna är med om.

– Jag tänker på EM varje dag. Att jag måste träna och hålla igång. Sova rätt och äta rätt för att ge mig själv de bästa förutsättningarna för att komma med där. Det är det jag drömmer om. Att få visa upp oss både som lag och individer hade varit jättekul. Det kommer att vara mycket folk på läktarna och ett intresse utifrån. Det hade varit jättestort att få vara med om ett hemma-EM.

Som knatte började hon spela i moderklubben Sollebrunns AIK som hon var i fram till säsongen 2018. Därefter blev det en säsong i Trollhättans FK och i fjol anslöt hon till Skoftebyns IF. Där blev det 15 matcher, varav 14 från start i Division 1.

– Förra året spelade jag som sittande mittfältare, tidigare har jag haft mer offensiva roller. Så det blev inte så mycket poäng för min del förra året. Det var en ny division för mig och jag tyckte det gick bra både i försvar och i anfall, men att jag saknade poängen lite.

Trots sin ålder på 16 år har Bengtsson redan hunnit med tre säsonger på seniornivå. 2017 i Division 3 med Sollebrunns AIK. 2018 i Division 2 med Trollhättans FK. 2019 i Division 1 med Skoftebyns IF. Seniordebuten skedde däremot redan som 13-åring år 2016 med Sollebrunns AIK.

– Jag har mognat som spelare och är kanske inte lika självisk som när jag spelade juniorfotboll, jag är mer en lagspelare nu. Min kommunikation har utvecklats mycket och det är en väldigt viktig del. Även fysiken och tempot har jag jobbat upp.

Sina tre säsonger på seniornivå har hon spelat i tre olika divisioner. Trenden och klättringen bland divisionerna kan förlängas i år.

– Jag är och tränar med Lidköpings FK i Elitettan just nu där min pappa precis fått jobb som huvudtränare. Jag har däremot inte tagit något beslut ännu, men det får jag göra snart. Serien närmar ju sig nu.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo