Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Astrid Norman om landslagsdebuten

Det var några händelserika dagar förra veckan för Astrid Norman. På tisdagen skrev hon a-lagskontrakt med Kvarnsvedens IK i Elitettan. På torsdagen fick hon beskedet att hon var uttagen till turneringen i Pinatar. På söndagen var det avresa till Spanien.
– Det är den bästa veckan jag någonsin har haft, säger Astrid Norman.

F03-landslaget befinner sig just nu i spanska Pinatar och förbereder sig för F17-EM på hemmaplan i maj. Laget har hunnit med två landskamper mot Polen och Skottland. I den senaste matchen gjorde Astrid Norman sin landslagsdebut.

– Det var riktigt stort. Att spela för landslaget är något jag alltid har velat göra och drömt om sedan jag var liten. Jag trodde att jag skulle vara mer nervös än var jag faktiskt var. Innan matchen var jag väldigt nervös, men när jag satte på skorna och matchtröjan var det bara att köra på, det var ju bara en vanlig fotbollsmatch egentligen. Det var så klart en stor ära att få spela matchen, säger Astrid Norman.

Matchen mot Skottland slutade mållöst, 0-0.

– Vi hade mycket boll och var det spelförande laget. Skottland försvarade sig bra och låg väldigt lågt. Det var i vår sista tredjedel som det sprack lite. Vi satte inte dit våra lägen, jag hade själv något läge där jag borde ha gjort det bättre, säger Astrid Norman.

Norman startade matchen och fick 68 minuters speltid på mittfältet.

– Jag är ganska nöjd med tanke på att det var min debut. Jag försökte spela enkelt i början och komma in i det. Jag gjorde i alla fall inte bort mig, säger Norman.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag har bra spelförståelse och bra teknik vilket gör att jag kan utmana min spelare. Jag är mer offensiv än defensiv och gillar att spela som nummer tio. Jag kan spela som central mittfältare och yttermittfältare också, men favoritrollen är som nummer tio, säger Norman.

Vad är det du gillar i rollen som tia?
– För du slipper att jobba hem, nä, så är det inte. Jag tycker att det är roligast att göra mål eller bidra till att det blir mål. Spelar du som tia är du inblandad i det.

Norman hade varit med på två landslagsläger på Bosön innan turneringen i Pinatar.

– Detta är en helt ny grej för mig. Att få komma till ett nytt land och spela med duktiga spelare, det är riktigt kul. Det är fotboll hela tiden med lite vila emellan. Jag känner att jag lär mig saker och utvecklas vid varje träningspass och genomgång.

Mittfältaren var först kallad som reserv till turneringen, men i torsdags förra veckan fick hon ett samtal från förbundskapten Pär Lagerström som gav beskedet att hon skulle med till Spanien.

– Det kom som en chock. Jag hade fått ett mail tidigare om att jag var kallad som reserv och när tiden hade gått så att man nästan hade glömt bort det ringde Pär. Först var jag i lite småchock och sen packade jag väskan. Det är skitkul att jag får chansen att vara med här.

Bara två dagar tidigare hade hon kritat på sitt första a-lagskontrakt med Kvarnsvedens IK i Elitettan.

– Det är den bästa veckan jag någonsin har haft. Det var jättekul med både kontrakt och landslagskallelsen. Det hände lite grejer de dagarna kan man säga.

Vid 14-årsåldern lämnade Norman moderklubben Dala/Floda IF och gick över till Kvarnsvedens IK där hon i fjol debuterade i Elitettan. Totalt blev det tre inhopp för 16-åringen.

– Det var riktigt kul att få debutera i Elitettan för ett bra lag. Ett av inhoppen är jag inte så nöjd med, men de andra två var helt okej. Det var också en stor ära. Jag var tvungen att tänka snabbare och ta mycket snabbare beslut. Man hinner inte kladda med bollen direkt då tempot är mycket högre och motståndarna större. Du måste hela tiden veta vad du ska göra med bollen när du får den.

Det mesta av matchningen i fjol fick hon däremot i F19-laget som slutade på en femteplats i F19 Allsvenskan Norra.

– Hela laget gjorde en bra säsong förra året. Om jag inte minns fel är vår femteplats den bästa placeringen Kvarnsvedens IK någonsin har hamnat på i F19 Allsvenskan.

Vad har du för förhoppningar på säsongen 2020?
– Jag hade velat spela lite fler matcher i Elitettan under året. Samtidigt är det stor konkurrens och jag har åldern inne för F19 Allsvenskan så det kommer nog bli en del matcher där.

I maj spelas ju F17-EM på hemmaplan, är det något du tänker på?
– Jag har inte tänkt särskilt mycket på det faktiskt. Visst hade det varit jättecoolt och stort att vara med på ett EM på hemmaplan. För att jag ska vara med där gäller det nog för mig att ta snabbare beslut ute på plan och tro på mig själv.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo