Link

Ahmed Qasem om första landslagsmålet

Ahmed Qasem från Motala AIF har under turneringen i Pinatar landslagsdebuterat. I lördagens match mot Tjeckien stod han för ett minst sagt lyckat inhopp. Qasem behövde inte ens en minut på sig för att skicka in sitt första landslagsmål och avgöra matchen.
– Jag har aldrig gjort ett liknande inhopp tidigare, säger Ahmed Qasem.

P03-landslaget är mitt uppe i förberedelserna inför nästa månads avgörande EM-kval Elite Round. Sverige inledde turneringen i spanska Pinatar med att spela 1-1 mot Saudiarabien. Därefter besegrades Tjeckien med 1-0 efter mål av Ahmed Qasem.

– Samuel (Dahl) satte första pressen och får Tjeckien att spela tillbaka bollen till en mittback. Då pressade jag och Oscar (Vilhelmsson) mittbackarna och jag fick bollen. Jag tänkte inte så mycket mer än att den skulle bara sitta. Så jag sköt och bollen gick i mål, säger Ahmed Qasem.

I den 79:e minuten byttes Qasem in. I den 80:e minuten hade han satt sig själv i målprotokollet.

Har du gjort ett liknande inhopp tidigare någon gång?
– Haha, nej jag har aldrig gjort ett liknande inhopp tidigare, säger Ahmed Qasem.

Målet var ytterns första mål i den blågula dressen.

– Det kändes väldigt bra och skönt att få dit ett mål och inte behöva tänka på det mer. Detta är min första samling och jag har varit lite nervös över det, säger Qasem.

Landslagsdebuten hade han avklarat bara två dagar tidigare i den oavgjorda matchen mot Saudiarabien.

– Det var nervöst och spännande med första landskampen. Det gick bra även om jag missade något läge och inte gjorde mål, säger Qasem.

Mot Saudiarabien startade han och fick 75 minuters speltid. I lördagens match mot Tjeckien fick han ett inhopp på dryga tio minuter. I dag måndag avslutas turneringen med match mot Skottland.

– Det har gått bra, det var kul med målet senast. Nu har vi en match kvar mot Skottland. Jag hoppas få spela den och visa upp mig så mycket som möjligt.

Inför turneringen i Pinatar hade Qasem endast gjort ett landslagsläger på Bosön tidigare i vinter.

– Det är spännande och utvecklande att få vara iväg på en landslagssamling. Allting är nytt för mig med arbetssättet och med teorin mellan träningar och så. Innan lägret började frågade jag några kompisar som har varit på landslagsläger om hur allt gick till.

Vilka förhoppningar har du på samlingen i Pinatar?
– Jag vill prestera så bra som möjligt för att få vara med på nästa samling också. Att jag bara spelar som jag brukar göra i min hemmamiljö i Motala och att jag kommer in i gruppen med grabbarna på ett bra sätt.

Till vardags spelar Qasem i Motala AIF där han har spelat länge. Efter en kort tid i moderklubben LSW IF anslöt han till Motala AIF där han har vandrat hela vägen från ungdomslagen till a-laget där han i fjol gjorde sin första seniorsäsong.

– Jag gick direkt från P16-laget till a-laget så det var en ganska stor skillnad. Allt gick mycket snabbare och allt var tuffare. Eftersom jag ännu inte har vuxit färdigt och inte är lika stor och stark som de flesta gäller det att jag tänker snabbare än mina motståndare.

Under sin debutsäsong i Division 2 stod 16-åringen för fyra mål på 25 matcher, varav 17 var från start. Qasem stod även för målet i kvalet som skulle ta klubben till Division 1.

– Det var ett bra första år för mig. Jag gjorde en del poäng under säsongen och lärde mig mycket. Sen var det väldigt kul att få göra målet som gjorde att vi till slut gick upp till ettan.

Då majoriteten av spelarna i den svenska P03-landslagstruppen tillhör svenska elitklubbar eller utländska klubbar är Qasem en av få som håller till i en klubb som inte spelar på elitnivå.

– Jag utvecklas mycket mer i seniorfotbollen än att spela mot juniorer. Det är till seniorfotbollen alla vill till sen och för mig är det viktigt att få erfarenhet av det. Jag spelar hellre i ett a-lag än i någon större klubbs P19-lag. Jag trivs jättebra i Motala och med vår tränare Christer Persson.

Som nykomlingar i Division 1 siktar han nu på att bygga vidare från fjolårssäsongen.

– I år vill jag få så mycket speltid som möjligt och fortsätta göra poäng.

Johan Velagic

Nationella partners