Link

Svensk storseger mot Slovakien

Sverige gjorde processen kort när Slovakien besegrades i årets sista landskamp. Slutresultatet skrevs till hela 6-0 nere i Trnava. Sverige, som redan var klara gruppsegrare, tog därmed 22 av 24 möjliga poäng i EM-kvalet och smällde in hela 40 mål på de åtta kvalmatcherna.
– Vi hade full kontroll matchen igenom. Det var en bra genomförd match från vår sida, säger lagkapten Caroline Seger till SVT efter matchen.

Bilden: Filippa Angeldal blev tvåmålsskytt då hon både öppnade och avslutade målskyttet mot Slovakien.

Sverige inledde piggt och tog kommandot direkt från avspark när EM-kvalet avslutades borta mot Slovakien. Första riktigt stora chansen kom efter tolv minuters spel när Filippa Angeldal frispelade Stina Blackstenius som lade bollen utanför ena stolpen.

Kort efteråt tilldelades Sverige en straff. Kapten Caroline Seger stegade fram, men brände straffen som målvakten räddade ut till en hörna. På den efterföljande hörnan damp bollen ned vid Filippa Angeldal som dundrade in 1-0 rätt upp i nättaket i den 22:a minuten.

Efter en dryg halvtimmes spel ökade Sverige på till 2-0. Även detta efter en hörna från vänster. Efter lite flipperspel precis framför mål hamnade bollen hos Linda Sembrant som från nära håll satte ditt tvåan.

Strax innan halvtidsvilan gjorde Sverige sitt tredje mål på en fast situation. Än en gång var det Kosovare Asllani som stod för leveransen. Efter en udda situation inne i straffområdet där den slovakiska målvakten kolliderade med spelare i luften kunde till slut Fridolina Rolfö peta in 3-0 för Blågult.

Precis som i första halvlek rivstartade Sverige andra halvlek. Redan i den 49:e minuten gjorde Jonna Andersson 4-0, hennes första mål i A-landslaget. Och vilket mål det var. Andersson drog till från distans och bollen seglade in i bortre krysset. Ytterligare fem minuter senare var det dags för en ny debutantmålskytt i landslaget då Rebecka Blomqvist slog in 5-0.

Med kvarten kvar att spela slog Filippa Angeldal till igen med sitt andra mål för kvällen. Därmed var cirkeln sluten då Angeldal både öppnade och avslutade målskyttet i matchen som slutade med en svensk storvinst, 6-0.

Sverige vinner därmed Grupp F efter att ha tagit 22 av 24 möjliga poäng. Under de åtta kvalmatcherna lyckades Sverige dessutom göra hela 40 mål vilket ger ett snitt på fem mål per match.

– Vi gjorde det vi skulle och tog oss till ännu ett mästerskap. Jag är nöjd med det vi har presterat under kvalet. Vi tappade bara två poäng när vi spelade lika mot Island på bortaplan, säger Caroline Seger till SVT efter matchen.

Sveriges startelva: 12 Jennifer Falk - 4 Hanna Glas, 13 Amanda Ilestedt, 3 Linda Sembrant, 2 Jonna Andersson - 23 Filippa Angeldal, 9 Kosovare Asllani, 17 Caroline Seger (K) - 15 Rebecka Blomqvist, 11 Stina Blackstenius, 18 Fridolina Rolfö.

Sveriges ersättare: 1 Emma Holmgren, 21 Zecira Musovic - 5 Filippa Curmark, 6 Magdalena Eriksson, 7 Pauline Hammarlund, 8 Julia Roddar, 10 Sofia Jakobsson, 14 Nathalie Björn, 16 Emma Kullberg, 19 Anna Anvegård, 20 Hanna Bennison, 22 Olivia Schough.

Nationella partners