Världsmästare ny förbundskapten för damlandslaget i futsal

SvFF har nu klart med en ny förbundskapten för damlandslaget i futsal. Det är den 40-årige före detta världsmästaren Gabriel Dias som kommer leda laget framöver. Dias har en gedigen meritlista som spelare bakom sig. Brassen kommer att assisteras av Carlos Olave som också är tränare i RFL-laget Hittarps IK.

Den nye förbundskaptenen för damlandslaget har minst sagt en imponerande meritlista. Dias, som sedan ett antal år tillbaka bor i Sverige tillsammans med sin fru, debuterade 23 år gammal i det brasilianska landslaget och var landslagsspelare i runt 10 år. Under den tiden hann han vinna två VM-guld med Brasilien (2008 och 2012).

Han spelade i den brasilianska ligan fram tills att han var 24 år gammal, då han flyttade till Spanien och Inter Movistar FS. Han spelade fem säsonger med Inter Movistar och vann spanska ligan två gånger och Champions League två gånger. Efter fem år lämnade han Inter Movistar för FC Barcelona.

"Ett stort och ärofyllt uppdrag"

I Barcelona spelade han också fem år och vann även där ligan två gånger och Champions League två gånger.

Nu ska han alltså ta över det svenska futsallandslaget.

- Det känns spännande. Att vara förbundskapten är ett stort och ärofyllt uppdrag. Sverige har sedan start haft ett bra futsallandslag och grunden till det tror jag ligger i den historiskt sett starka kultur av damfotboll i Sverige. Jag är brasilianare och har alltid känt till svensk damfotboll och vet att de alltid har haft bra kvalitet, säger Dias och fortsätter:

- Det jag sett från tjejerna i futsallandslaget är att deras tekniska egenskaper ligger på en hög nivå och jag hoppas kunna utveckla detta ännu mer.

"Det ska bli otroligt spännande"

Efter sin spelarkarriär har han fortsatt jobba med futsal i olika former. 2017 hjälpte han till att omorganisera det brasilianska landslaget efter förlusten i VM 2016. Under fjolåret var han sportchef i ACCS Futsal i Frankrike där uppgifterna främst handlade om att professionalisera laget och göra dem mer konkurrenskraftiga i Europa. För tillfället hjälper han FC Barcelona att starta upp skolverksamhet i Latinamerika för att hjälpa till med futsalutvecklingen globalt.

Gabriel Dias spelade fem år i Barcelona och vann Champions League samt ligan två gånger om.

Mathias Etéus, gruppchef för futsal på SvFF, om rekryteringen:

- Gabriel har en gedigen erfarenhet som spelare och har därmed goda förutsättningar för att göra ett bra jobb med att utveckla svensk futsal i stort men i synnerhet svensk damfutsal. Det ska bli otroligt spännande att följa utvecklingen och arbetet som han tillsammans med övriga i ledarstaben kommer leda de kommande åren.

Futsal är inte samma som fotboll. Min största uppgift är att utveckla sporten i Sverige så mycket som möjligt

Många svenska futsalspelare är sprungna ur fotbollen, men det är viktigt att skilja på fotboll och futsal påpekar den nye förbundskaptenen:

- Futsal är inte samma som fotboll. Min största uppgift är att utveckla sporten i Sverige så mycket som möjligt och lära spelarna att de måste ta många beslut hela tiden och vara i ständig rörelse för att hjälpa sina lagkompisar.

- Jag har en gedigen erfarenhet och en skyldighet att försöka lära spelarna hur futsal spelas internationellt. Givetvis kommer jag själv lära mig mycket genom det här uppdraget och jag ser fram emot att utvecklas tillsammans och göra bra för svensk futsal.

Carlos Olave ny assisterande förbundskapten

Förutom Gabriel Dias förstärker damlandslaget i futsal med en assisterande tränare. Carlos Olave, som tränar RFL-laget Hittarps IK, kommer assistera förbundskaptenen.

- Jag ser mycket fram emot uppdraget. Jag har följt landslaget sedan starten i och med min roll som tränare i Hittarp. Många är duktiga och den tekniska kunskapen är hög, däremot behöver vi jobba bort fotbollstänket och få in futsaltänket. Jobbar vi hårt och lyckas få ut det vi vill, då är jag övertygad om att vi kommer kunna konkurrera och prestera bra mot vilket land som helst.

Hittarps IK:s tränare Carlos Olave kommer att vara assisterande förbundskapten och hjälpa Gabriel Dias i hans jobb att leda damlandslaget.

"Kombinationen Gabriel och Carlos ser riktigt spännande ut"

Etéus om rekryteringarna samt det framtida samarbetet dem emellan.

- Kombinationen Gabriel och Carlos ser riktigt spännande ut. Carlos har bott i Sverige länge och är väl insatt i hur svensk futsal ser ut och fungerar. Gabriel har bott i Sverige några år och har vunnit de största titlarna inom futsal flera gånger. Förhoppningen är att Carlos kan hjälpa Gabriel att förstå hur svensk futsal ser ut och fungerar samt att Gabriel kan hjälpa Carlos att utvecklas kunskapsmässigt utifrån sina erfarenheter som världsklasspelare.

Utöver Gabriel och Carlos är även Ida Magnusson ny i landslagets ledarstab. Hon kommer vara ansvarig för spelarnas fysiska status i sin roll som naprapat.

Den nya landslagsledningen kommer att leda ett landslagsläger mellan 9-14 februari i Yxnerum. Redan där börjar uppladdningen inför EM-kvalet i oktober där bland annat stornationerna Spanien och Italien väntar. Tanken därefter är ytterligare ett läger i april och sedan genrepslandskamper i september, beroende på hur situationen gällande coronapandemi ser ut under 2021.