Link

Matchguide: Slovakien – Sverige

I dag tisdag avslutar ett redan EM-klart Sverige EM-kvalet borta mot Slovakien i årets sista landskamp. Avspark sker 18.00 på Stadion Antona Malatinskeho i Trnava, Slovakien. Här är en koll på dagens motståndare.

Bilden: Fridolina Rolfö under matchen mot Slovakien förra året på Gamla Ullevi.

Fem punkter inför matchen

Sverige redan EM-klara
Inför den sista kvalmatchen mot Slovakien har Sverige redan säkrat sin plats till EM 2022. I oktober besegrades Island med 2-0 hemma på Gamla Ullevi vilket innebar EM-avancemang. På sju matcher har Sverige radat upp sex vinster och en oavgjord. Målskillnad ligger på stabila 34-2 inför den avslutande matchen mot Slovakien.

Hanna Bennison tillbaka
Efter en skadedrabbad säsong är FC Rosengårds Hanna Bennison tillbaka i landslaget igen. 18-åringen står hittills noterad för tre A-landskamper sedan debuten mot USA i fjol. Även Fridolina Rolfö är tillbaka i truppen efter skada. Dessutom är de nyblivna SM-mästarna från Göteborg, Emma Kullberg och Filippa Angeldal nya i truppen jämfört med senaste samlingen.

Fyra svenska återbud till matchen
Sedan truppen presenterades i mitten av november har fyra spelare lämnat återbud på grund av skador och familjeskäl. Lina Hurtig, Loreta Kullashi, Jessica Samuelsson och Nilla Fischer finns inte med i matchen mot Slovakien. En ersättare har kallats in i Julia Roddar.

Årets sista landskamp
EM-kvalmatchen blir årets sista landskamp för damerna. Totalt blir det den åttonde landskampen 2020. Året inleddes med tre matcher i Algarve Cup. Därefter blev det ett långt uppehåll på grund av världspandemin. Under hösten återupptogs landslagsspelet med EM-kvalet.

Spelare prisade under Fotbollsåret
Förra veckan prisades Sveriges bästa fotbollsspelare på både dam- och herrsidan. I damlandslaget var det fyra spelare som fick ett pris. Jennifer Falk blev Årets Målvakt, Magdalena Eriksson blev Årets Back, Caroline Seger blev Årets Mittfältare och Fridolina Rolfö blev Årets Forward. Dessutom delades Diamantbollen ut. För första gången tilldelades Magdalena Eriksson det prestigefyllda priset.

Tränarcitatet

– Även om vi redan har vunnit gruppen gäller det att alltid på maxnivå. Jag ser ingen skillnad på träningarna den här samlingen jämfört med om vi skulle spela en helt avgörande match. Alla har haft ett bra fokus och vi har förberett oss för matchen precis som vi gör inför alla andra matcher vi spelar. Det är en styrka hos både ledare och spelare att spela alla matcher som att det vore en VM-final. Det är ett mål att jobba mot, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 5 vinster | 20 gjorda mål | 1 insläppta mål
Oavgjorda: 0 matcher
Slovakien: 0 vinster | 1 gjorda mål | 20 insläppta mål

Så gick det senast

Sverige tog en storseger mot Slovakien förra året när lagen möttes för första gången det här kvalet. Blågult vann med hela 7-0 hemma på Gamla Ullevi. Efter 3-0 i första halvlek fortsatte Sverige i andra halvlek och tryckte in ytterligare fyra bollar. Sverige hade hela sex olika målskyttar i matchen, Stina Blackstenius gjorde två mål.

Slovakien i EM-kvalet

Island – Slovakien 1-0 (0-0)
Lettland – Slovakien 1-2 (1-1)
Sverige – Slovakien 7-0 (3-0)
Slovakien – Ungern 0-0 (0-0)
Ungern – Slovakien 1-2 (0-0)
Slovakien – Lettland 2-0 (2-0)
Slovakien – Island 1-3 (1-0)

Målskyttarna: Patrícia Hmírová 4, Mária Mikolajová 2, Jana Vojteková

Senaste startelvan (Slovakien – Island 1-3)
Mária Korenčiová
Andrea Horváthová – Alexandra Bíróová – Patrícia Fischerová
Laura Zemberyova – Diana Bartovičova – Dominika Škorvánková – Jana Vojteková
Mária Mikolajová – Monika Havranová – Martina Šurnovská

Slovakiens trupp

Målvakter: Mária Korenčiová (AC Milan), Patrícia Chládeková (1. FC Saarbruücken), Lucia El-Dahaibiová (SKV Altenmarkt)
Backar: Jana Vojteková (SC Freiburg), Alexandra Bíróová (SKN St. Pölten), Diana Lemešová (SKV Altenmarkt), Petra Zdechovanová (ROW Rybnik), Andrea Horváthová (Czarny Sosnowiec), Monika Havranová (SV Horn), Patrícia Fischerová (Czarny Sosnowiec), Viktória Čeriová (Slovan Bratislava), Lucia Haršanyová (MSV Duisburg), Diana Bartovičova (Slavia Prag), Monika Bytčánková (Slovan Bratislava)
Mittfältare: Mária Mikolajová (SKN St. Pölten), Dominika Škorvánková (Montpellier HSC), Dominika Koleničková (1. FC Saarbücken), Patrícia Hmírová (Górnik Leczna), Stela Semanová (Partizán Bardejov), Lucia Ondrušová (Sparta Prag), Laura Žemberyová (Slavia Prag), Kristína Košíková (Slovan Liberec), Kristína Panáková (Spartak Myjava)
Forwards: Martina Šurnovská (Slavia Prag), Veronika Sluková (Czarny Sosnowiec)

Förbundskapten: Peter Kopún

Fakta Slovakien

Antal EM: 0 | Bästa resultat: –
Antal VM: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 47
Högsta ranking: 34 (december 2006)
Flest landskamper i dagens trupp: Maria Korenciova, 89 landskamper
Flest landslagsmål i dagens trupp: Dominika Skorvankova, 11 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (Kopparbergs/Göteborg FC), Emma Holmgren (Eskilstuna United DFF), Zecira Musovic (FC Rosengård)
Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (FC Rosengård), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (FC Bayern München), Emma Kullberg (Kopparbergs/Göteborg FC), Linda Sembrant (Juventus FC)
Mittfältare/Forwards: Filippa Angeldal (Kopparbergs/Göteborg FC), Anna Anvegård (FC Rosengård), Kosovare Asllani (Real Madrid), Hanna Bennison (FC Rosengård), Stina Blackstenius (Kopparbergs/Göteborg FC), Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg), Filippa Curmark (Kopparbergs/Göteborg FC), Pauline Hammarlund (Kopparbergs/Göteborg FC), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Julia Roddar (Kopparbergs/Göteborg FC), Fridolina Rolfö (Vfl Wolfsburg), Olivia Schough (Djurgårdens IF), Caroline Seger (FC Rosengård)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Bästa ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Therese Sjögran, 214 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners