Link

Framtiden Är Vår – Tuva Skoog

Redan i fjol debuterade hon i Elitettan endast 14 år gammal. I år var hon med och ledde Morön BK till klubbens bästa säsong någonsin. Nästa år siktar Tuva Skoog på att ta upp moderklubben till Allsvenskan och debutera i F05-landslaget.
– Det hade varit jättestort, något jag skulle minnas hela livet, säger Tuva Skoog.

Bilden: Tuva Skoog under ett av årets F05-landslagsläger på Bosön.

#FramtidenÄrVår – Tuva Skoog

Född: 25 mars 2005
Position: Forward
Klubb: Morön BK (moderklubb)
Tidigare klubbar:

I fjol gjorde Morön BK från Skellefteå sin allra första säsong i Elitettan. I år var det dags för säsong två. När serien var färdigspelad hade Morön spelat in 55 poäng och placerat sig på en tredjeplats i tabellen. Klubbens bästa säsong någonsin var därmed ett faktum.

– Det var en jätterolig säsong. Vi hade hög kvaliteter på träningarna och matcherna. Vi ställer mycket krav på varandra och hanterar den pressen bra. Sen har vi även väldigt kul tillsammans och hjälper varandra till att utvecklas och bli bättre, säger lagets yngsta spelare Tuva Skoog.

15-årige Tuva Skoog fick speltid i hela 22 av de 26 seriematcherna varav sju från start. På dessa matcher hittade forwarden nätet fyra gånger.

– Det har varit en jättebra säsong, det är inget att säga om det. Det var lite småjobbigt i början med en fotskada. Jag fick jobba mig tillbaka för att få mer och mer speltid och sen trillade några mål in vilket gjorde det ännu roligare. Jag har utvecklats mycket under det här året och blivit en bättre människa och spelare, säger Tuva Skoog.

Ett av hennes fyra mål var dessutom en riktig pärla som nominerades till årets mål i Elitettan 2020.

– Det var en liten chansning. Du måste skjuta för att det ska bli mål. Jag fick lite tid och yta och tänkte ”varför inte? Jag provar”. Jag såg att det fanns en lucka så jag provade och den gick in, säger Skoog.

Bilden: Tuva Skoog firar ett av sina fyra mål i Elitettan under 2020. Här jublar hon mot Lidköping.

Tuva Skoog har Morön BK som moderklubb när hon började lira fotboll som 5-6-åring. Därefter har hon tagit sig hela vägen upp till A-laget som hon nådde i fjol då hon gjorde seriedebut. Totalt blev det fem matcher och ett mål i Elitettan 2019 – som 14-åring.

– Att jag är yngst är inget jag själv tänker på, det är mer andra som tänker på det. I början var jag mindre och inte lika stark så det var lite tufft med fysiken. I fjol hade jag en bra vintersäsong där jag byggde på min fysik i gymmet så i år har jag inte alls märkt av någon fysisk skillnad mot motståndarna. Nu är det väl rutinen som är den största skillnaden, säger Skoog.

Vad betyder det för dig och din utveckling att ha Elitettan som hemmamiljö?
– Individuellt är det en jättebra miljö för mig att få möta så bra spelare både på träning och i matcher. Standarden är alltid hög och kraven finns där. Du drillas hela tiden till att bli bättre vilket är bra för ens personliga utveckling.

Med årets säsong avslutad och summerad börjar hon redan lyfta blicken mot säsongen 2021. En säsong som blir både hennes och Moröns tredje i landets näst högsta serie.

– Jag har stora förhoppningar på nästa år. Målet är att ta en allvensk plats. Det gäller att vi får ihop det bra som lag och bygga vidare på det vi redan har.

I år missade laget ett allsvenskt avancemang med elva poäng – eller ett år, beroende på hur folk ser på det. Under hösten kom beskedet att Allsvenskan utökas till 14 lag till 2022 vilket innebär att det är tre lag från Elitettan 2021 som blir uppflyttade jämfört med två lag som det vanligtvis brukar vara. Aningen för sent för Morön.

– Jag önskar att det beslutet kom tidigare, att det var i år tre lag gick upp. Det kändes som att vi snubblade på mållinjen två gånger om i år med vår tredjeplats. Samtidigt ska vi vara nöjda med vår säsong.

Vad hade det betytt för dig att ta upp din moderklubb Morön BK i Allsvenskan?
– Jättemycket. Jag har spelat här hela mitt liv så det hade varit jättestort att vara med och ta upp Morön till Allsvenskan. Det hade varit kul om staden skulle få ett allsvenskt lag, något jag skulle minnas hela livet.

Något allsvenskt avancemang för Skoog blev det inte i år, dock ett individuellt pris. Bengt O Gullesjös ungdomsstipendium är ett pris som årligen delas ut till en 15-åring på både flick- och pojksidan i Västerbotten.

– Du får priset baserat på hur du är både som spelare på plan, men även hur du är som person utanför plan. Det är jätteroligt att bli uppmärksammad på det viset.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag är ganska aktiv och vill ha mycket boll. Jag tar mycket djupledslöpningar och är en rätt explosiv och målfarlig forward.

Bland de tidigare vinnarna är det ett namn som sticker ut rejält. 1995 tilldelades en viss Hanna Ljungberg priset. Ljungberg skulle senare komma att skörda stora framgångar med sitt Umeå IK med bland annat sju SM-guld, fyra cupguld och två Champions League-titlar. Med landslaget blev det ett EM-silver och ett VM-silver och hon har dessutom gjort 72 mål på 130 landskamper. 2002 vann hon Diamantbollen och tidigare i år valdes hon in i svensk fotbolls Hall of Fame.

Hade du velat ha en liknande karriär?
– Jo, absolut. Jag vill ta mig till A-landslaget. Prova på att spela i Allsvenskan och ute i Europa. Jag vill bli så bra som möjligt helt enkelt. Men då krävs hårt jobb både på träning och i match. Att du hela tiden vill utvecklas och orka träna. Det kan kännas jobbigt ibland, men det krävs att du alltid gör ditt bästa oavsett. Jag tror även att om du hjälper andra att utvecklas så utvecklas du mycket själv.

Bilden: Tuva Skoog fanns med under sommarens riksläger och skulle sedermera även bli uttagen till F05-landslagets två första läger.

En annan höjdpunkt för Skoog i år var när hon blev kallad till F05-landslagets två första läger.

– Det blir lite annat upplägg än hur det ser ut hemma i klubblaget där alla känner alla, det gör vi inte i landslaget. Nu har vi börjat lära känna varandra och lära oss hur vi vill spela. Det är annorlunda, men vi har väldigt roligt tillsammans. Det är jättebra spelare som är med, det märktes när vi spelade matcher under senaste lägret. Även om vi ännu inte känner varandra stämde det rätt bra och alla hjälpte varandra.

På grund av coronapandemin har inte F05-landslaget kunnat genomföra sina första landskamper ännu. Istället spelades två träningsmatcher mot Hammarby IF och IF Brommapojkarnas F19-lag. Sverige vann båda matcherna.

– Det var lite småspänt i början, vi visste inte hur vi stod oss mot andra lag och så. Men vi hade bra kontroll på båda matcherna och hjälpte varandra. Trots att det var de första matcherna tillsammans kändes det som att vi hade spelat med varandra tidigare.

Hur mycket ser du fram emot att få spela landskamper?
– Jättemycket. Det hade varit jättehäftigt och kul att spela mot andra nationer och se hur vi står oss jämfört med andra länder i Europa. Det är något jag ser fram emot väldigt mycket. Det är bara att titta framåt och hoppas att vi kan spela landskamper nästa år istället.

Nationella partners