Framtiden Är Vår – Roony Bardghji

Flytt från Malmö FF till FC Köpenhamn. Rivstart i nya klubben med ett färskt kontrakt och uppflyttning till P19-laget – som 15-åring. Dessutom ett första landslagsläger. P05-landslagets Roony Bardghji har haft ett händelserikt år, men siktar på mer.
– Jag tränar på hårt och har en vilja att utvecklas och är aldrig nöjd. Jag vill alltid ha mer och vara hungrig, säger Roony Bardghji

Bilden: Roony Bardghji i sin nya klubb FC Köpenhamn. Bilden är tagen av pappa Samir Bardghji.

#FramtidenÄrVår – Roony Bardghji
Född: 15 november 2005
Position: Högerytter
Klubb: FC Köpenhamn
Tidigare klubbar: Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF, Malmö FF

Efter en och en halv säsong i Malmö FF bytte Roony Bardghji till den danska huvudstadsklubben FC Köpenhamn på andra sidan sundet. Sista matchen för höstsäsongen är nu spelad för Bardghji som därmed avverkat de första månaderna i sin nya klubb.

– Det har varit väldigt lärorikt. Jag valde att byta klubb för att jag ville utveckla vissa delar i mitt spel och då kändes Köpenhamn som rätt val. Redan sedan dag ett har jag känt att klubben har jobbat med de här delarna med mig och jag har utvecklats mycket på de här månaderna, säger Roony Bardghji och fortsätter:

– Det är mer taktiskt i Danmark jämfört med Sverige. Det är ett högre tempo där du måste försvara och anfalla på ett annat sätt. Det räcker inte bara med att anfalla, du måste försvara också för om du inte gör det så straffas laget för att motståndet är så bra. Vi har jobbat mycket med presspelet och sen har vi byggt på mina styrkor också, jag känner att jag har blivit bättre på allting, säger Bardghji.

Yttern anslöt till FC Köpenhamns P17-lag där det blev succé direkt. På tio matcher under hösten har Bardghji smällt in hela 15 (!) mål och stått för sex assist. Bland annat gjorde han fyra mål i en 8-1-vinst mot FC Midtjylland.

– Jag minns att vi var helt ostoppbara den dagen. Hela laget, inte bara jag, vi spelade riktigt bra. Midtjylland är ett av de bästa lagen i Danmark och det är nog den tuffaste matchen vi har. Alla var bara på topp i den matchen, säger Bardghji.

15-åringens mål var inga dussinmål utan fyra klassmål som FC Köpenhamn själva snappade upp och lade ut på det officiella Twitterkontot.

– Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Jag kör bara mitt eget spel. Jag vet hur jag är som spelare och går ut på planen med självförtroende. Jag bara spelar och njuter och ibland så händer det.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag gillar inte att snacka om mig själv så mycket och prata om vad jag är bra på. Jag visar hellre ute på planen vad jag är för spelare.

Du kan spela på lite olika positioner, är det någon position du föredrar?
– Jag spelar mest som högerytter, men jag kan spela som anfallare också. Jag föredrar högerytter, det är där jag känner mig mest bekväm och jag kan göra lite vad jag vill där. Som anfallare får du ofta bollen felvänd och är inne i boxen mycket, men jag gillar mer att komma ner och hämta boll och assistera.

Framfarten i P17-laget ledde till att FC Köpenhamn skrev ett treårskontrakt med Bardghji på hans 15-årsdag förra månaden.

– Det var speciellt då det var det första kontraktet jag skrev på. Allt slit och hårt jobb sedan jag var liten har lönat sig. Jag är jätteglad att ha gjort min familj stolt.

Kort efter det fick han beskedet att han blev uppflyttad till P19-laget. Som enda spelaren född 2005 är Bardghji yngst i P19-truppen. Att vara yngst är han van vid. Redan som 13-åring gjorde han mål för Malmö FF:a P17-lag. Som 14-åring var han uppe och spelade i MFF:s P19-lag.

– Jag har alltid spelat med äldre, redan när jag var 9-10 år spelade jag med spelare som var 2-3 år äldre än mig själv. Det är något jag är van vid så jag tänker inte så mycket på det. Gör du en dålig match får du ofta höra att du är ung och har tid att lära sig och utvecklas. Annars tänker jag inte på det och spelarna nu i FCK:s U19 ser mig inte som en 15-åring utan som en spelare i truppen bara.

Vad har du för mål i FC Köpenhamn?
– Målet är så klart att spela i A-laget så fort som möjligt och utvecklas mer och mer. Att jag gör bra ifrån mig och kör mitt eget spel. Men att nå A-laget är det stora målet.

Vad tror du krävs från din sida för att nå dit?
– Att jag fortsätter som jag gör nu. Att jag tränar hårt och har en vilja att utvecklas och aldrig vara nöjd. Jag vill alltid ha mer och vara hungrig.

Trots klubbytet bor 15-åringen kvar i Malmö och pendlar en halvtimme till Köpenhamn varje dag. Totalt blev det ett och ett halvt år i Malmö FF där han hann med både ett SM-guld med P16 och ett SM-silver med P17.

– Det var en jättebra tid i Malmö. Att ta klivet från en liten klubb till en jättestor klubb. Jag lärde mig hur det är att spela i en storklubb och hur du är professionell.

Den ”lilla” klubben han pratar om är Rödeby AIF som han spelade i åldern 9-13 år. Moderklubben är däremot Kallinge SK där han började lira som 6-åring.

– Jag har alltid tagit fotboll på stort allvar. De som känner mig sen jag var liten vet hur jag var, jag hatade att förlora. I skolan hade vi en plan och vi spelade alltid med och mot andra klasser och när vi förlorade blev jag jättearg. Jag tyckte inte det var så seriöst i Kallinge så då bytte jag till Rödeby.

Hans fotbollshistoria börjar dock tidigare än så. På en konstgräsplan i Kuwait. Roonys föräldrar flyttade från hemlandet Syrien till Kuwait där de började jobba och lite senare föddes Roony.

– Det enda minnet jag har från den tiden är att jag spelade fotboll varje dag. Vi hade en plan precis där vi bodde som pappa hyrde. Han betalade varje månad så att vi kunde gå dit när vi ville. Jag spelade aldrig i något lag, det var bara jag och pappa som spelade hela tiden, säger Roony och fortsätter:

– Precis som mig så spelade pappa också alltid med äldre spelare och var oftast yngst. Han spelade i en av Syriens största klubbar och vann ungdomstitlar, men han slutade spela när han var ganska ung för att hjälpa familjen.

Har det hjälpt dig att även din pappa har spelat fotboll på hög nivå?
– Det är en stor hjälp. Min pappa och jag diskuterar fotboll hela tiden. Sen jag var liten har han alltid varit till stor hjälp. Han har tränat mig och gett mig tips. Jag är glad och tacksam över att ha en pappa som har spelat fotboll. Han vet själv hur det är ute på planen och hjälper mig mycket.

Familjen Bardghji kom till Sverige 2012 och Roonys första minne av sitt nya land är föga förvånande fotbollsrelaterat.

– Jag minns bara att vi tog en taxi från flygplatsen till boendet. Det första jag såg var en fotbollsplan på gården där massa vuxna och barn var. Jag gick dit direkt och kollade och började spela. Jag spelade varje dag och det var så jag lärde mig det svenska språket. Jag var alltid där och lyssnade på hur de andra pratade, efter tre månader pratade jag svenska.

Vad har fotbollen betytt för dig?
– Jag kan inte tänka mig att leva utan fotboll. Det har blivit mitt jobb nu också. Jag vaknar tidigt och tänker direkt på fotboll, jag tänker inte på något annat, jag har ingenting annat. Fotboll är hela mitt liv.

Vad har du för mål med fotbollen?
– Jag vill bli den bästa spelaren i hela världen. Det är mitt mål. Att spela ute i Europa och i de största turneringarna.

Under sensommaren startades det yngsta landslaget upp, P05-landslaget. På grund av pandemin har laget ännu inte spelat några landskamper. Däremot har två landslagsläger på Bosön genomförts. Det första lägret tvingades Bardghji lämna återbud till, men till andra lägret var han på plats.

– Det var jätteroligt. Jag fick lära känna många nya spelare från andra klubbar från hela Sverige. Det var kul att spela med nya spelare och nivån var bra, det finns många duktiga spelare. Sista dagen på lägret spelade vi en internmatch. Tyvärr förlorade mitt lag. Det var en tuff match och vi har mycket att träna på tills vi börjar spela landskamper mot andra länder.

Hur schemat för 2021 ser ut är ännu inte bestämt på grund av pandemin. Tidigare i veckan lottades däremot EM-kval 1 som planeras att spelas andra halvan av nästa år. Sverige lottades in i grupp 2 tillsammans med Tjeckien, Lettland och Litauen.

– Det kan bli våra första landskamper så det kommer att bli tufft. Det gäller att vi kommer in i vårt spel och tillsammans presterar i EM-kvalet. Än så länge vet jag inte så mycket om de andra lagen.

Hur mycket längtar du till att spela en riktig landskamp och representera Sverige?
– Det kommer att vara speciellt att spela första landskampen. Det hade varit väldigt roligt att spela mot ett annat landslag och det landets bästa spelare i ens egen ålder och känna på nivån ute i Europa. Jag längtar extremt mycket till det, jag tror alla längtar till den första landskampen.

#FramtidenÄrVår – Artiklar