Link

Framtiden Är Vår – Emma Östlund

Efter att ha varit skadad i nästan ett år gjorde Emma Östlund i fjol en efterlängtad comeback. I år tog hon en startplats i KIF Örebro och när säsongen summerades prisades 20-åringen som Årets Genombrott. Nästa år spelar mittbacken i Eskilstuna United där hon hoppas ta nästa steg.
– Det var jättekul att vinna ett sådant pris. Det var ett bra och väldigt lärorikt år för mig, säger Emma Östlund.

#FramtidenÄrVår – Emma Östlund
Född: 28 juli 2000
Position: Mittback
Klubb: Eskilstuna United
Tidigare klubbar: Adolfsbergs IK (moderklubb), Örebro SK Söder, KIF Örebro

Det var 25 augusti 2018 skadeolyckan var framme. Andra halvlek hade precis börjat mot Mallbacken hemma på Behrn Arena i Elitettan. Emma Östlund gick in i en närkamp och blev liggandes kvar på plastmattan i Örebro.

– Jag kände och hörde att det knakade till två gånger. Det gjorde oerhört ont och jag kände direkt att något var fel, men jag visste inte exakt vad det var då, säger Emma Östlund.

Det visade sig att korsbandet hade slitits av vilket innebar att den då 18-årige Östlund hade en lång rehabperiod framför sig.

– Jag längtade jättemycket att få vara med kompisarna ute på planen och kunna prestera. Det jobbigaste var att se de träna och själv känna att jag hade långt kvar. Samtidigt var det även en trigger att jag verkligen skulle tillbaka. Jag tror att det var positivt för mig att ha den miljön runt omkring mig för då var det enklare att ha en målsättning, säger Emma Östlund.

Kan du ta med dig någonting positivt från tiden du var skadad?
– Jag tar mig jättemycket från perioden då jag var skadad. Jag lärde mig extremt mycket om mig själv, att jag verkligen brinner för fotbollen och var beredd på att satsa helhjärtat. Det är lätt att säga att man ska komma tillbaka från en skada, men det är först när du väl blir skadad som du vet hur du själv reagerar, säger Östlund.

Cirka elva kämpiga månader senare var hon tillbaka i matchtruppen igen. KIF Örebro hade säsongen tidigare lyckats knipa en andraplats i Elitettan och avancerade till Allsvenskan. I bortamatchen mot Kristianstads DFF hoppade Östlund in i slutminuterna och comebacken var ett faktum. Totalt blev det nio matcher i Allsvenskan för mittbacken i fjol.

Med vilka förhoppningar gick du in till säsongen det här året?
– Jag hade inte så höga förhoppningar inför säsongen. Jag hade kommit tillbaka från skadan och vi hade rullat på fyra backar som fick speltid det året. Jag hade ambitionen att göra mitt yttersta för att få speltid, men sen är det alltid upp till tränare om jag är redo eller inte.

När årets säsong till slut drog igång klev 20-åringen rakt in i startelvan och startade 20 av 22 matcher och gjorde ett mål. Hon lyckades fylla tomrummet efter landslagsspelaren Emma Kullberg som lämnade för årets svenska mästare Kopparbergs/Göteborg FC.

– Jag fick mycket förtroende från både tränare och spelare. Jag hade jättebra lagkamrater runt omkring mig. Det var ett bra och väldigt lärorikt år för mig.

När säsongen summerades i november belönades mittbacken med det prestigefyllda priset Årets Genombrott.

– Det är otroligt kul. Jag blev chockad när jag såg att jag var nominerad. Jag såg inte min chans till att vinna som särskild stor. Det var två andra väldigt duktiga spelare som också var nominerade, men det var jättekul att vinna ett sådant pris, säger hon och fortsätter:

– Det känns som att det inte är så vanligt att en back får ett sånt pris. En forward brukar synas mer med sina mål och poäng. Så att jag skulle vinna var inte min första tanke när jag såg att jag var nominerad.

Även för klubben gick det bra i serien. KIF Örebro slutade till sist på en sjundeplats i tabellen. Klubbens bästa placering sedan 2015.

– Det var en helt okej säsong. Mina förväntningar var inte jättehöga inför säsongen. Vi hade till stora delar ett nytt lag med många nya spelare och vi visste inte riktigt hur det skulle bli. Under året växte vi som ett lag och hjälpte varandra. Visst var det lite bergochdalbana vissa matcher, men vi utvecklades mycket som både individer och som lag under året.

Efter genombrottssäsongen var det många klubbar som var intresserade av mittbackens signatur. Tidigare i december stod det klart att det var Eskilstuna United som drog det längsta strået.

 – Jag valde till slut Eskilstuna för att jag gillar deras organisation. De har bra förutsättningar för sina spelare, det känns bra runt om laget och de har en tydlig målsättning som lag. Det känns som ett rätt val att gå till Eskilstuna. Jag har hunnit att vara i staden och umgåtts med några i laget. Jag har fått ett jättebra intryck av både staden, klubben och lagkamraterna.

Vad hoppas du på under säsongen 2021?
– Det är jättesvårt att förutse något när du kommer till en ny klubb och lag. Det är mycket som måste klaffa i början. Mina förväntningar är att komma in i både staden och laget på ett bra sätt. Sen gäller det att träna hårt och göra sitt yttersta för att få speltid.

Då Eskilstuna United har gått på julledighet får Östlund vänta till januari för sin första träning med sitt nya lag. För tillfället letar hon boende i sin nya stad från föräldrahemmet i Örebro där hon hittills fått hela sin fotbollsutbildning. Först i moderklubben Adolfsbergs IK där hon var i knappt tio år. Därefter var det några år i Örebro SK Söder innan hon 2017 anslöt till KIF Örebro.

– Det blir en omställning att lämna KIF Örebro och staden där jag växte upp. Samtidigt är det bara en timme mellan Eskilstuna och Örebro så det blir nog bra.

Utöver fotboll spelade Östlund även en hel del futsal i ungdomsåren i Örebro. Hon är en av få som har representerat Sverige och spelat landskamper i både fotboll och futsal.

– Jag spelade futsal under hela min barndom under vinterhalvåret. Både i Adolfsberg och i ÖSK. Nu när jag spelat fotboll på den nivån jag gör blir det betydligt mindre futsal. Jag spelade SM i futsal med ÖSK och det gick ganska bra, vi gick rätt långt där. Efter det fick jag en kallelse till F17-landslaget i futsal vilket var otroligt kul.

Under sommaren noterades Östlund för två landskamper med F17-landslaget som spelade matcher nere i Portugal. En förlust mot Spanien följdes upp med vinst mot Italien.

– Jag visste inte ens att det fanns ett F17-landslag i futsal. Det var ganska nytt när jag var med där så det kom som en chock. Det var jättekul och häftigt att spela för Sverige. Detta var min första kallelse, vid den tiden hade jag ännu inte blivit kallad till F00-landslaget i fotboll.

Vad är charmen med futsal?
– Det går snabbare och händer mycket. Med målvakterna är det bara fem mot fem på plan och då handlar det mycket om att göra sin spelare och hålla tätt bakåt. Det går snabbt och är kul. Jag älskar futsal, det är en otroligt rolig sport.

Året efter landskamperna i futsal blev hon kallad till F00-landslaget. Totalt har hon skrapat ihop 17 ungdomslandskamper, inklusive två U23-landskamper som hon hoppas blir fler under nästa år.

– Det är alltid speciellt att spela för landslaget och jag är tacksam för varje läger och landskamp jag får. Det är så klart jättetråkigt att inte kunna spela landskamper nu, samtidigt är det något som du får acceptera när omständigheterna är som de är. Det är bara att hoppas på att det ser bättre ut nästa år.

Förra hösten blev hon för första gången uttagen till U23-landslaget, en plats som hon har behållit under 2020.

– Det är jättekul och något jag är väldigt tacksam över. Det hade varit kul om man lyckades få till tävlingsmatcher i U23-landslaget och inte bara spela träningslandskamper. Jag vet att det är något man jobbar på så det hade varit kul om det gick igenom. För det är en stor ära att representera Sverige.

Senaste lägret med U23-landslaget var så sent som i månadsskiftet november/december där laget även hann avverka en träningsmatch mot Kopparbergs/Göteborg FC. Östlund fanns med på plan hela matchen som Göteborg vann med 5-2.

– Det var en okej match. Vi hade bra lägen och höll matchen levande ett tag. Göteborg gjorde en bra match och var väldigt samspelta. Det finns en anledning till att de blev svenska mästare i år. Det är alltid speciellt att möta ett klubblag när du själv spelar i ett landslag, men det var en kul match att spela.

Då Östlund är född 2000 har hon åldern inne för U23-landslaget i ytterligare tre år. En dag hoppas hon däremot på att nå det slutgiltiga målet i den blågula dressen. En plats i A-landslaget.

– Att spela för A-landslaget är absolut en dröm jag har. Jag tror det krävs otroligt mycket för att nå dit. Det krävs att jag fortsätter att utvecklas och att jag är i en miljö som gör mig och mitt lag bättre.

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Nationella partners