Framtiden Är Vår – Daniel Svensson

Från division 1 och IF Brommapojkarna till FC Nordsjälland och danska Superligaen med matcher mot bland annat FC Köpenhamn och FC Midtjylland – på ett halvår. Det har gått snabbt för 18-årige Daniel Svensson.
– Det är några av bästa lagen i Norden, bättre erfarenhet än det går knappast att få. Man lär sig otroligt mycket av att spela mot så bra lag och spelare, säger Daniel Svensson.

Bilden: 18-årige Daniel Svensson håller på att slå sig in i FC Nordsjällands startelva.

#FramtidenÄrVår – Daniel Svensson
Född: 12 februari 2002
Position: Vänsterback
Klubb: FC Nordsjälland
Tidigare klubbar: Irsta IF (moderklubb), Skiljebo SK, IF Brommapojkarna

Redan som fyraåring gjorde Daniel Svensson sina första fotbollsträningar i moderklubben Irsta IF i Västerås. Efter en sväng i Skiljebo SK hamnade han i IF Brommapojkarnas ungdomsverksamhet. Där skulle han påbörja sin resa upp till A-laget.

– BP har betytt otroligt mycket för mig. När jag var mindre lärde jag mig mer bara att spela fotboll, men det var i BP jag fick lära mig mer taktiska grejer, det var där jag lärde mig spela fotboll på riktigt. Det var utvecklande att spela mot de bästa lagen från Stockholm och spela turneringar utomlands. Det var tack vare BP som gjorde att jag fick chansen hos Nordsjälland, säger Daniel Svensson.

I fjol tävlingsdebuterade han i BP:s A-lag med tre matcher i Svenska Cupen och i år gjorde han sina första ligamatcher för klubben. På grund av coronapandemin sköts seriestarten i division 1 upp till juni och därför hann Svensson endast med sex ligamatcher innan nya äventyr och utmaningar väntade i Danmark.

– Det var en bra och lärorik tid för mig. Jag fick bra med speltid och känna på seniorfotbollen för första gången. Det var lite annorlunda jämfört med juniorfotboll, det var främst den fysiska aspekten jag behövde anpassa mig till. Det betydde mycket för mig att jag fick den vårsäsongen i division 1 innan jag kom till Danmark. Det har gjort att jag lättare har anpassat mig till att spela med och mot vuxna spelare, säger Daniel Svensson.

I somras lämnade Svensson BP för spel i FC Nordsjälland som spelar i den danska högstaligan. Han skrev på kontraktet redan under våren då endast de tre matcherna i Svenska Cupen var hans erfarenhet från seniorfotbollen.

– Nordsjälland hade sett en del matcher när jag spelade i BP:s P19-lag under hösten och även när jag spelade några landskamper. I januari bjöd de ner mig för träning och för lite spel i en träningsmatch med A-laget. Efter det ville de ha mig, men jag ville inte flytta då utan ville gå klart året i skolan och även få lite seniormatcher med BP innan jag tog steget till Nordsjälland, säger Svensson.

Hur har första tiden varit i Danmark?
– Det har varit väldigt lärorikt, men också rätt tufft i början. Att flytta från alla vänner och familj samtidigt som allting är nytt, nytt lag, nya tränare, ny spelstil och så vidare. Samtidigt är klubben väldigt bra på att ta hand om unga spelare och få in alla i laget, det är som en familj. Det tog inte så lång tid att anpassa sig och det är jag tacksam för. Det är viktigt att trivas utanför plan och det har jag gjort sedan dag ett, säger Svensson.

Varför föll valet på Nordsjälland?
– Det jag tycker är mest intressant med Nordsjälland är att de har ett väldigt ungt lag och det har de haft länge. Det tyder på att de är duktiga på att hantera och utveckla unga spelare för att göra de bättre. När jag kom hit berättade de vad jag var bra på och vad jag behövde utveckla för att bli ännu bättre för att så småningom få speltid i A-laget framöver. De trodde mycket på mig.

Första tiden i nya landet inleddes med träning och spel i U19-laget samtidigt som han tränade på i A-laget 1-2 gånger i veckan. Den senaste tiden har han däremot varit uppe i A-laget på heltid.

– Tiden i U19 var viktig för mig för att lära mig spelsättet och smådetaljer som jag inte hade lärt mig hemma i Sverige. Det var en otroligt nyttig tid för mig för att sen få speltid i A-laget.

I slutet på november debuterade Svensson i danska Superligaen mot Ålborg. Det blev en händelserik debut för 18-åringen som blev både inbytt, utbytt och hann med en assist däremellan.

– Hela helgen var speciell där allt gick väldigt snabbt. Dagen innan matchen var jag på väg till omklädningsrummet för en matchsamling med U19-laget. Då fick jag ett samtal om att A-laget hade fått en skada och att jag skulle byta om och vara med på deras träning istället och sen åka med till Ålborg för deras bortamatch. Jag började på bänken, men redan efter 15 minuter kom det en till skada på samma position. Jag hann med två sprinter vid uppvärmningen innan jag drog på mig tröjan och hoppade in och gjorde debut. Jag hann inte tänka så mycket eller bli nervös, det var bara att gå in och köra. Efter ungefär en kvart till kom min assist när vi tog ledningen, det var en otrolig känsla att kunna bidra direkt i sin första match. I slutet av matchen var jag tvungen att byta för jag hade haft problem med min fot vilket jag kände av under matchen och till slut kunde jag inte springa riktigt.

Efter debuten har han fått speltid i samtliga fyra nästkommande matcher. De tre senaste omgångarna har han till och med startat. Senast i går måndag mot FC Midtjylland som spelar i Champions League. Dessförinnan mot FC Köpenhamn som tidigare i år tog sig till en kvartsfinal i Europa League.

– Det betyder otroligt mycket. Det är en grym erfarenhet att spela mot så bra lag med så många individuellt duktiga spelare. Det är några av bästa lagen i Norden, bättre erfarenhet än det går knappast att få. Man lär sig otroligt mycket av att spela mot så bra lag och spelare.

Hur tycker du att det har gått för dig i matcherna?
– Överlag har det känts bra. Jag har anpassat mig på de få matcherna, jag spelar mer avslappnat för varje match och kan spela mitt spel som jag hade gjort i exempelvis U19 vilket är grymt kul. Det är lärorikt och bra för min utveckling.

Svensson spelar främst som vänsterback, men har under matcherna i Superligaen använts i flera olika roller.

– Jag är en multiback och kan spela på båda kanterna. Både som ytterback, men även som wingback om vi kör med en trebackslinje. Det är absolut en fördel att kunna spela på flera positioner, men det är inte alltid så lätt att skifta från en sida till en annan även om det kanske låter lätt. Men det är mycket var man har sin rätta fot och hur du ställer kroppen i försvarsspelet. Det tar lite tid att anpassa sig, men det går helt okej ute till höger också.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag är duktig på att läsa spelet och i 1-1 defensivt. Överlag är jag ganska lugn med bollen och säker i passningsspelet och hitta inspel.

Som 18-åring är Svensson en av många unga spelare i FC Nordsjälland som inte drar sig för att ge unga spelare chansen. Exempelvis var det inte mindre än fem spelare födda på 2000-talet som startade matchen.

– Det är skönt att ha många spelare i ungefär samma ålder. Det blir lite liknande miljö som i ett U19-lag. Det är lätt att få kontakt och du har saker att prata om, det blir lättare att komma in i laget på det viset. Samtidigt är det viktigt att ha med äldre spelare också som bidrar med rutin på plan och som hjälper en extra mycket ute på plan, speciellt nu i början.

Vad har du för målsättningar resten av säsongen nu?
– Det är bara att fortsätta kämpa på, försöka vara med i A-laget och få så mycket speltid som möjligt. Jag ska göra mitt bästa sen får vi se vad som händer.

En annan målsättning vänsterbacken har är att vara med P02-landslaget när EM-kvalet ska avgöras nästa år. Sverige inleder med EM-kval 1 där laget lottades in i en grupp tillsammans med Gibraltar, Nordirland och Österrike.

– Du kan aldrig vara säker på om du får vara med och spela matcherna. Men det är något jag ser fram emot väldigt mycket och hoppas på att få vara med på. Det blir i så fall de första tävlingslandskamperna för mig och det är ett mål jag har haft sedan mina första landskamper, att få vara med när det gäller något. Det kommer att bli tre bra och tuffa matcher där Sverige kommer att ha en bra chans att sig vidare om laget gör bra ifrån sig.

I år är det många spelare från 02-kullen tagit stora kliv. Inte mindre än 23 spelare födda 2002 har i år fått speltid i Allsvenskan. Dessutom finns det även svenska 02:or utspridda i Europa som utmärker sig.

– Det är många duktiga spelare på alla positioner egentligen. Det är bra med konkurrens, det sporrar en att jobba ännu hårdare för att förtjäna sin plats. Det är ett tecken på att det finns många duktiga spelare i Sverige.

Hur är det att representera Sverige?
– Det är en stor ära. Det är inte många som får göra det. Det är någonting som jag har drömt om sedan jag var liten och kollade på landslagens matcher. Det är något jag har jobbat hårt för under hela karriären. Jag tar till vara på det och njuter av varje sekund jag får spela.

Totalt står Svensson noterad för sju landskamper och ett mål. Målet kom i hans första landskamp med P02-landslaget mot Tjeckien. Ett riktigt drömmål.

– Jag fick bollen ute på vänsterkanten och tog den inåt i planen. Jag hade gjort en del mål med högerfoten och tänkte bara att det var ett relativt bra skottläge så jag sköt bara. Det blev en drömträff och satt uppe i bortre krysset. det var en grym känsla, precis som med min assist i debuten med Nordsjälland. Sen var det bara en bonus att målet var extra snyggt.

I spelaren nedan kan du se hans mål 1.28 in i klippet.

Den allra första landskampen gjorde han däremot redan 2018 med Future Team där syftet med verksamheten är att snappa upp spelare med en lite senare fysisk utveckling.

– Det är ett jättebra upplägg. Det finns många duktiga spelare ute i landet som inte är med i landslagen på grund av deras fysik. Det här är ett jättebra sätt att visa att man ser de här spelarna och tror på dem i framtiden. Det är bara att kolla på 02:ornas Future Team, jag och Aimar Sher har fått spela i P02-landslaget och Paulos Abraham har till och med fått spela i U21-landslaget. Det är grymt kul att se att man kan ta sig från Future Team till landslaget. Det är bra och viktigt.

Det visar att det finns olika vägar att ta sig till landslaget?
– Ja, jag kom inte med till varken utvecklingslägret eller landslaget i början. Det är otroligt viktigt att bara köra på ändå. Att tänka att detta inte kommer att avgöra hur min karriär kommer att se ut och bli utan att det är väldigt mycket som kommer att hända under tiden. Det är främst i klubblaget du utvecklas och sen om du kommer med i landslaget är det extra kul, men det är inte det som avgör din framtida karriär. Det är bara att knyta näven och jobba hårdare för att förhoppningsvis komma med en dag.

#FramtidenÄrVår – Artiklar

Nationella partners