Link

Pontus Dahlberg summerar tiden i U21-landslaget

Efter ett U21-EM 2017 och två EM-kval har Pontus Dahlberg nu spelat sin sista U21-landskamp. Precis som resten av spelarna födda 1998-1999. Totalt blev det fyra år, 19 landskamper och en rad härliga minnen för målvakten i U21-landslaget.
– Det har varit otroligt roliga och lärorika år med många minnen. Det är många matcher som jag har spelat och varit med som har gett mig många viktiga erfarenheter, säger Pontus Dahlberg.

Bilden: Pontus Dahlberg har varit förstemålvakt under de två senaste EM-kvalen för U21-landslaget.

Sverige fick en tuff start på EM-kvalet med dubbla förluster mot Irland under hösten 2019 när kvalet inleddes. Efter att det stod stilla under våren och sommaren på grund av covid återupptogs EM-kvalet under hösten. Sverige studsade tillbaka med bland annat 3-0 hemma mot Italien och hela 10-0 (!) mot Armenien vilket är Sveriges största vinst i U21-sammanhang någonsin.

– Vi förlorade några tunga matcher i början, men kom tillbaka när vi slog Italien hemma och sen fortsatte med tre fler viktiga segrar. Vi gav oss själva chansen inför sista matchen, men lyckades tyvärr inte ta de tre poängen som vi behövde för att nå EM-slutspelet, säger Pontus Dahlberg och fortsätter:

– Det var så klart väldigt surt att vi förlorade mot Italien. Speciellt när vi kom tillbaka i det här kvalet när i princip alla trodde att vi var uträknade. Det var många viktiga spelare som hade varit med tidigare som vi tappade på vägen och under sista samlingen var det en del sjukdom också vilket gav många rockader i truppen. Samtidigt gjorde vi det bästa av situationen. Italien borta är en tuff match och tyvärr räckte vi inte hela vägen, säger Dahlberg.

Känslan när slutsignalen gick nere i Pisa och Italien hade vunnit med 4-1?
– Först och främst var det tungt att vi inte nådde EM, men sen sjönk tanken in att det var min sista U21-landskamp. Det var rätt tungt, säger Dahlberg.

Hur var det att avsluta EM-kvalet i dessa pandemitider?
– Det har varit väldigt speciella landslagssamlingar under hösten där vi har varit instängda 9-10 dagar under samlingarna, det var en ny erfarenhet. Vanligtvis kan vi ta promenader eller en kaffe på stan eller hitta på något, men nu var vi isolerade i bubblan. Både spelare och ledare gjorde det väldigt bra med att fördriva tiden så att det inte skulle bli allt för långtråkigt mellan träningarna och förberedelserna inför matcherna.

För Pontus Dahlbergs del blev det spel i samtliga matcher under EM-kvalet. Målvakten missade inte en enda minut under de nio kvalmatcherna som Sverige spelade.

– Jag har varit med två årgångar innan och kom in till den här årgången med mer erfarenhet. Jag tog lite mer plats än vad jag hade gjort tidigare och tog mer ansvar. Överlag kändes det bra för egen del under kvalet, men det är så klart surt att vi inte tog oss till slutspelet.

Redan under våren 2017 kallades en då 18-årig Dahlberg in i U21-landslaget för första gången. Målvakten blev sedan uttagen till truppen som åkte och spelade U21-EM senare den sommaren. Därefter har han haft sin plats mellan stolparna i de två senaste EM-kvalen för U21-landslaget. Totalt blev det 19 U21-lanskamper för Dahlberg.

– Det har varit otroligt roliga och lärorika år med många minnen. Det är många matcher som jag har spelat och varit med som har gett mig många viktiga erfarenheter.

Vilket är ditt starkaste minne?
– Jag måste nog säga EM-slutspelet 2017. Det har varit många roliga matcher och stunder utanför planen, men EM 2017 är nog det största. Jag spelade inga matcher, men det var ändå en väldigt rolig och häftig upplevelse. Det största man kan göra i U21-landslaget är att spela EM. Det var en häftig upplevelse som jag kommer att bära med mig under en lång tid framöver.

Nästa år inleds en ny resa för ett nytt U21-landslag bestående av spelare som är födda 2000 och senare. Hela 19 spelare som har åldern inne för nästa U21-generation har redan varit uppe och känt på U21-landslaget och betydligt fler står och knackar på dörren.

– Det ser väldigt spännande ut. Vi har haft med en hel del spelare med åldern inne för nästa kull och det är jättebra och lovande spelare. Eric Kahl har gått in och tagit en startplats här under hösten, Benjamin Nygren startade också senast och det finns många fler. Det känns som att ungdomslandslagen bara blir bättre och bättre för varje år som går så det ser jättelovande ut med många duktiga spelare som kommer fram.

Utöver alla sina U21-landskamper står Dahlberg även noterad för 22 landskamper i de yngre landslagen samt två A-landskamper. Nu siktar han på fler framträdande för Blågult.

– Jag hoppas så klart att kunna ta steget upp till A-landslaget. Jag tror att de flesta spelarna har det målet. Att representera sitt land och spela för A-landslaget på högsta nivå är det största man kan göra fotbollsmässigt. Förhoppningsvis kan jag slå mig in i den truppen så småningom.

Nationella partners