U21: Truppen till EM-kvalavgörandet

Tillförordnade förbundskaptenen Claes Eriksson har tillsammans med assisterande tränaren Peter Wennberg tagit ut en trupp på 23-spelare till U21-landslagets EM-kval. Två debutanter finns med i truppen när EM-kvalet avslutas mot Armenien och Italien.

Bilden: Anfallaren Benajmin Nygren är tillbaka i U21-landslaget igen.

Det är en något större U21-landslagstrupp som samlas när EM-kvalet nu ska avgöras. Vanligtvis är det 20 spelare som blir uttagna. Den här gången har Claes Eriksson och Peter Wennberg tagit ut 23 spelare.

– Det är svårt att ta in spelare i bubblan när vi väl har samlats, speciellt nu när vi ska ut och resa i Europa. Vi garderas oss därför redan från start genom att ta ut en något större trupp än vanligt, säger U21-landslagets tillförordnade förbundskapten Claes Eriksson.

I truppen återfinns två U21-debutanter i målvakten Samuel Brolin som är på lån till Akropolis IF från AIK och mittbacken Anton Eriksson i GIF Sundsvall. Dessutom gör vänsterbacken Anton Kralj från norska Sandefjord comeback i U21-landslaget.

– Anton Kralj är en kvick, spelskicklig och positionssäker vänsterback. Anton Eriksson är en spelskicklig mittback med många ungdomslandskamper, han har gjort det bra hela säsongen i Sundsvall. Samuel Brolin är en utmärkt målvakt med bra fötter och en stor räckvidd. Det är tre bra spelare som jag hoppas ska kunna bidra, säger Claes Eriksson.

Dessutom är en kvartett tillbaka i truppen jämfört med senaste samlingen: Adam Hellborg, Leo Bengtsson, Viktor Gyökeres och Benjamin Nygren. Två som saknas på grund av skador är däremot Thomas Isherwood och Daleho Irandust.

På schemat står nu de två sista bortamatcherna i EM-kvalet mot Armenien och Italien. Efter tre raka segrar har Sverige fortfarande en chans på en plats till U21-EM 2021. Då krävs full pott i de två avslutande matcherna samtidigt som andra resultat i gruppen går Sveriges väg.

– Vi ska försöka köra vidare på den positiva våg vi fick till vid senaste samlingen. Det är mycket bra energi på både spelare och ledare, nu ska vi försöka få till det en gång till. I första matchen blir det en tuff utmaning mot Armenien som vi slog rejält senast. Det finns alltid en risk att det undermedvetet sätter sig en känsla att det ska gå lätt även den här gången. Det blir en utmaning för oss att vinna den matchen för att förhoppningsvis få till en avgörande match mot Italien. Finns det en gnutta möjlighet för oss att gå vidare mot Italien kommer vi att göra allt vi kan för att ta den chansen. Men först ska vi lägga allt fokus på den första matchen mot Armenien, säger Eriksson.

U21-landslaget samlas nästa vecka och spelar första matchen mot Armenien på neutral plan. På grund av oroligheterna i Armenien spelas matchen i Larnaca på Cypern 13 november. Därefter avslutas hela EM-kvalet med en match mot Italien i Pisa 18 november.

Trupp mot Armenien och Italien

Ändringar i truppen

 • Tim Rönning har utgått 8/11. Ersätts av Oliver Dovin.

 • August Erlingmark har utgått 8/11. Ersätts av Pavle Vagić.

 • Hjalmar Ekdal har utgått 8/11. Ersätts av Adam Carlén..

 • Svante Ingelsson har utgått 8/11. Ersätts av Bilal Hussein.

 • Alexander Jallow har utgått 9/11. Ersätts av Hussein Ali.

 • Samuel Brolin har utgått 10/11. Ersätts av Tom Amos.

 • Adam Carlén har utgått 10/11.

 • Besard Sabovic har utgått 14/11. Ersätts av Adam Hellborg.

 • Anton Eriksson har utgått 14/11. Ersätts av Amel Mujanić.

 • Eric Kahl har utgått 16/11.

 • Viktor Gyökeres har utgått 16/11.

Nationella partners