Poya Asbaghi näste U21-förbundskapten

Poya Asbaghi. Det är U21-landslagets nye förbundskapten från och med årsskiftet. Asbaghi, som kommer närmast från IFK Göteborg, känner sig inspirerad att få komma in i SvFF och U21-landslaget.
– Det ska bli jäkligt kul. Otroligt spännande måste jag säga. Dessutom en väldigt stor ära för mig att få komma in och jobba med dom största talangerna i svensk fotboll.

Efter en lite skakig inledning stod U21-landslaget för en imponerande slutspurt i EM-kvalet där man till slut föll på målsnöret i och med den avslutande förlusten mot Italien. Det blir därmed inget EM-slutspel 2021. Men 28 januari lottas kvalet till nästa EM-slutspel (värdnation ännu inte klar) som spelas 2023 där spelare födda 2000 eller senare får vara med. När EM-kvalet drar igång nästa höst är det Poya Asbaghi som rattar spakarna för U21-landslaget.

Kul att få jobba med dom mest talangfulla spelarna i Sverige

– Det ska bli väldigt, väldigt roligt att få byta klubbmiljö till landslagsmiljö. Det ställer nya krav på mig som tränare med korta samlingar där i princip allt behöver förberedas mellan mötena med spelarna och det samtidigt gäller att vara så effektiv som möjligt under samlingarna. Det som dessutom ska bli väldigt roligt är att få möta internationellt motstånd. Nä, det ska bli kul att få verka i den här miljön och få jobba med dom mest talangfulla spelarna i Sverige, säger den nye U21-förbundskaptenen som inleder sitt nya jobb från och med årsskiftet och har kontrakt till sommaren 2023.

SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand om rekryteringen av Poya Asbaghi:

– Det ska bli spännande och kul med Poya i U21-landslaget. Han är redan en riktigt bra tränare och har dessutom framtiden framför sig. Det blir intressant att se vad han kan göra med de största talangerna i svensk fotboll.

Nu när den viktigaste pusselbiten är på plats så påbörjas också arbetet med hela organisationen för U21-landslaget

Claes Eriksson, chef över U21-landslaget och pojklandslagen som dessutom tillfälligt fick axla manteln som U21-förbundskapten efter Roland Nilsson lämnade i september, tycker det ska bli mycket spännande med Asbaghi som U21-förbundskapten:

– Det ska bli jättekul med Poya. Han är en framtidsman har visat goda egenskaper i sina tidigare tränarjobb för Dalkurd, Gefle och IFK Göteborg. Han har dessutom en positiv bild av fotboll, något som vi eftersökte till den här tjänsten. Nu när den viktigaste pusselbiten är på plats så påbörjas också arbetet med hela organisationen för U21-landslaget som ska vara på plats inom en snar framtid.

Det är klart att jag har tittat lite på spelarna i dom här åldersgrupperna

Eriksson och Asbaghi har haft kontinuerlig kontakt med varandra under en tid innan det nu alltså står klart.

– Vi har haft en bra dialog under en ganska lång tid faktiskt. Jag och ”Classe” har haft en bra kontakt och det gäller även nu på slutet där Håkan (Sjöstrand) kom in. Det ska bli sjukt kul att få komma igång, säger den nye förbundskaptenen som inte har kunnat hålla sig ifrån att börja kika på tänkbara spelare.

– Där skiljer det sig mycket från jobbet som tränare för ett klubblag ganska mycket. När du kommer in som ny i ett klubblag får du ärva en stor del av laget, det gäller oavsett var du kommer. Här i landslagsmiljön blir det helt annorlunda och det är klart att jag har tittat lite på spelarna i dom här åldersgrupperna. Inte jättenoga, men jag har satt mig in i det lite grann. Det kommer naturligtvis att intensifieras nu, avslutar Asbaghi.

Nationella partners