Link

EM-hoppet grusat i Pisa

Ett effektivt Italien stängde dörren för svenska förhoppningar om U21-EM 2021. Sverige som behövde tre poäng gjorde ingen dålig insats - men straffades av ett kontrollerat hemmalag som kunde vinna med 4-1 (1-0) i kvalets avslutande match.

Det var två lag som fått rumstera om rejält i leden med anledning av skador och corona. Italien i än högre grad än Sverige, som ändå hade sex av namnen kvar jämfört med startformationerna i förra mötet lagen emellan.

Italien hade gruppsegern säkrad. Sverige hade likt en fågel fenix stigit ur kvalgruppens aska efter några svidande poängtapp. Hoppet hade nästan varit ute innan man vände upp till ytan med övertygande 3-0 mot Italien i Kalmar och uppföljande storsegrar. Helt plötsligt var man med i racet och kunde med seger i avslutningen i Pisa ta andraplatsen i gruppen och få en bonusbiljett till EM 2021.

Chansfattig första halvlek

Sverige inledde med hög press men Italien tog efter hand över bollinnehavet. I en chansfattig första halvlek kom enda utdelningen när Venezias Youssef Maleh efter en fin italiensk spelvändning fick på en riktig drömträff. Halvvolleyn satt otagbart bakom Pontus Dahlberg. I slutminuterna kom Sveriges bästa möjlighet när man äntligen lyckades nå in på djupled bakom hemmalagets försvarslinjer men en utrusande Cerolofini kunde snyggt avvärja Leo Bengtssons möjlighet på nära håll.

Seger var enda alternativet för Sverige och frågan var hur offensivt Sverige skulle ta sig an den andra halvleken och när man skulle våga sätta in stöten.

Sverige straffade tidigt

De svenska planerna drabbades emellertid av ett hårt slag direkt när Raspadori bara tre minuter in i halvleken avancerade och pricksköt in 2-0. Åter igen ett mycket vackert mål.

Nytt hopp för Sverige tändes dock omedelbart när Jesper Karlsson tryckte in en boll som lämnats rakt ut i retur, 2-1 och återvunnen svensk kontakt i matchen.

Nästa humörsläckare för Sverige kom dryga kvarten in på andra halvlek.

Italien visade igen imponerande effektivitet när man utnyttjade ett svenskt offensivt bolltapp i en blixtsnabb attack där till slut 2-0-skytten Raspadori kunde triumfera ånyo och sätta 3-1. Scamacca assisterade och samme man kunde kort tid där efter placera in 4-1 - ridå. Ett offensivt balanserat Sverige straffades obönhörligt igen och nu sinade hoppet för de blågula EM-drömmarna.

EM-missen kom inte i Pisa

Sverige når därmed inte det uttalade målet att ta en slutspelsplats. Men det var inte här i Pisa avgörandet stod. De båda förlusterna mot Irland och bortaförlusten mot Island gjorde i slutändan skillnaden.

Den återstående biljetten till EM:s gruppspel i mars kan gå till islänningarna när slutsummeringen av kvalgrupperna har gjorts. Det som återstår är det slutgiltiga beskedet från UEFA hur Armeniens inställa matcher ska hanteras, vilket beräknas komma inom kort.

Sveriges startelva: 1 Pontus Dahlberg [K] - 2 Felix Beijmo, 3 Pavle Vagic, 4 Gustav Henriksson, 5 Anton Kralj - 6 Leo Bengtsson, 7 Adam Hellborg, 8 Armin Gigovic, 9 Jesper Karlsson - 10 Benjamin Nygren, 11 Pontus Almqvist.

Nationella partners