Matchguide Danmark – Sverige

I dag onsdag spelas den första matchen under novembersamlingen. På schemat står en träningslandskamp mot Danmark. Avspark sker 19.30 på Bröndby Stadion i Köpenhamn. Här är en koll på dagens motståndare.

Bilden: Oscar Hiljemark var med senast Sverige mötte Danmark 2018. I kväll gör han comeback i den blågula dressen när lagen möts igen.

Fem punkter inför matchen

Jens Cajuste debuterar
Under tisdagens presskonferens meddelade Peter Wettergren startelvan mot Danmark. På det centrala mittfältet tog Jens Cajuste från FC Midtjylland en av platserna. 21-åringen debuterar därmed i A-landslaget. Vid sin sida har han betydligt mer rutinerade Gustav Svensson som får förtroendet som lagkapten. Hans första start som kapten i landslaget.

Peter Wettergren leder laget i Janne Anderssons frånvaro
Som bekant fanns inte Janne Andersson med i Köpenhamn när laget samlades i måndags på grund av hemmakarantän. Under onsdagen kom beskedet att Janne har testats positivt för Covid-19 och missar hela novembersamlingen. Istället blir det assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren som tar över chefskapet under matchen och leder laget från bänken.

Båda lagen saknar sina ”brittiska” spelare
På grund av de skärpta karantänsreglerna från Storbritannien gentemot Danmark gör att båda lagen saknar sina spelare som är baserade på de brittiska öarna. För svensk del kommer inte Robin Olsen, Filip Helander, Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf och Ken Sema till spel. Danmark å sin sida saknar sju spelare, bland annat missar Kasper Schmeichel, Andreas Christensen och Pierre-Emile Höjbjerg matchen.

Genrep inför slutspurten av Nations League
Träningslandskampen blir ett genrep inför de två avslutande matcherna när gruppspelet av Nations League ska avgöras. För Sveriges del blir nästa match mot Kroatien en nyckelmatch för att hålla sig kvar i A-divisionen. Danmark fajtas däremot i toppen av sin grupp. Efter fyra spelade matcher står Danmark på sju poäng, samma som England. Belgien toppar gruppen på nio poäng. Drömmen om slutspel i Nations League lever i allra högsta grad för danskarna.

Covidfall i danska truppen
Under tisdagen kommunicerade det danska fotbollförbundet ut att laget drabbats av två covidfall. Spelaren Robert Skov samt en ledare från det medicinska teamet. Båda har isolerats och utgått från laget. Dessutom har en rad spelare och ledare satts i isolering för säkerhets skull och missar matchen mot Sverige. Bland annat förbundskaptenen Kasper Hjulmand och assisterande förbundskaptenen Morten Wieghorst. Därmed går förre storspelaren Ebbe Sand in och leder laget från bänken.

Tränarcitatet

– Det ska bli spännande att kolla lite närmre på flera av spelarna. Marcus Danielson har inte varit med hos oss på länge. Mattias Johansson var med senast, men får starta en match nu. Martin Olsson har heller inte spelat särskilt mycket för oss på sistone. Jens har gjort det jättebra i Midtjylland. Oscar Hiljemark har varit med oss mycket tidigare, men har haft en skadeperiod. Det är en av få möjligheter vi har för att titta på lite nya spelare, säger Sveriges assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

Inbördes möten

Sverige: 48 vinster | 188 gjorda mål | 172 insläppta
Oavgjorda: 20 matcher
Danmark: 40 vinster | 172 gjorda mål | 188 insläppta mål

Så gick det senast

Senast grannländerna möttes var sommaren 2018 i förberedelserna inför VM i Ryssland. Inför drygt 41 000 åskådare på Friends Arena spelade lagen en mållös match. Några veckor senare gick Sverige hela vägen till kvartsfinal i VM medan danskarna åkte ut i åttondelsfinalen mot blivande VM-finalisterna Kroatien.

Danmark i Nations League

Danmark – Belgien 0-2 (0-1)
Danmark – England 0-0 (0-0)
Island – Danmark 0-3 (0-1)
England – Danmark 0-1 (0-1)

Målskyttarna: Christian Eriksen 2, Robert Skov

Senaste startelvan (England – Danmark 0-1)
Kasper Schmeichel (mv)
Daniel Wass, Simon Kjaer, Andreas Christensen, Robert Skov
Thomas Delaney, Christian Eriksen, Pierre Emil Höjbjerg
Martin Braithwaite, Kasper Dolberg, Yussuf Poulsen

Danmarks trupp

Målvakter: Oliver Christensen (Odense), Thomas Mikkelsen (Lyngby)
Backar: Alexander Bah (Sönderjyske), Jakob Ahlmann (Ålborg), Joakim Maehle (Genk), Mathias Zanka (FC Köpenhamn), Jens Stryger (Udinese),Victor Nelsson (FC Köpenhamn), Andreas Maxsö (Bröndby)
Mittfältare: Thomas Delaney (Dortmund), Christian Eriksen (Inter), Oliver Abildgaard (Rubin Kazan), Jens Jönsson (Cadiz), Jesper Lindström (Bröndby), Magnus Kofod Andersen (Nordsjälland)
Forwards: Carlo Holse (Rosenborg), Kasper Dolberg (Nice), Jonas Wind (FC Köpenhamn), Lucas Andersen (Ålborg), Mikkel Damsgaard (Sampdoria), Patrick Mortensen (Århus)

Förbundskapten: Kasper Hjulmand

Fakta Danmark

Antal EM: 8 (senast 2012) | Bästa resultat: Guld (1992)
Antal VM: 5 (senast 2018) | Bästa resultat: Kvartsfinal (1998)
Meriter: EM-guld 1992, OS-silver 1908, 1912, 1960, OS-brons 1948, Vinnare av FIFA Confederations Cup 1995
Världsranking: 13
Bästa ranking: 3 (augusti 1997)
Flest landskamper: Peter Schmeichel, 129 matcher
Flest landslagsmål: Poul Nielsen och Jon Dahl Tomasson, 52 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Karl-Johan Johnsson (FC Köpenhamn), Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği), Jacob Rinne (Ålborg)
Backar: Joel Andersson (FC Midtjylland), Pierre Bengtsson (FC Köpenhamn), Marcus Danielson (Dalian Pro), Mattias Johansson (Gençlerbirliği), Mikael Lustig (AIK), Martin Olsson (Helsingborgs IF), Carl Starfelt (Rubin Kazan)
Mittfältare: Jens Cajuste (FC Midtjylland), Viktor Claesson (Krasnodar), Albin Ekdal (Sampdoria), Emil Forsberg (Leipzig), Oscar Hiljemark (Ålborg), Dejan Kulusevski (Juventus), Sebastian Larsson (AIK), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Mattias Svanberg (Bologna), Gustav Svensson (Seattle)
Forwards: Marcus Berg (Krasnodar), Alexander Isak (Real Sociedad), Jordan Larsson (Spartak Moskva), Robin Quaison (Mainz)

Förbundskapten: Janne Andersson

Fakta Sverige

Antal EM: 6 (senast 2016) | Bästa resultat: Semifinal (1992)
Antal VM: 12 (senast 2018) | Bästa resultat: Silver (1958)
Meriter: VM-silver 1958, VM-brons 1950 & 1994, OS-guld 1948, OS-brons 1924 & 1952
Världsranking: 19
Bästa ranking: 2 (november 1994)
Flest landskamper: Anders Svensson, 148 matcher
Flest landslagsmål: Zlatan Ibrahimovic, 62 mål

Nationella partners