Link

Regerande världsmästarna degraderade Sverige

Sverige räckte inte hela vägen fram. Frankrike vann till slut med 4-2 på Stade de France mot ett tröttkört Sverige - men spänningen om tredjeplatsen i Nations League-gruppen höll sig ända fram till sista sparken av matchen.
- Vi gav det en chans, men i slutändan var det inte tillräckligt bra, säger Emil Forsberg till C More.

Med samma poäng, samma målskillnad men med färre antal mål än Kroatien visste Janne Anderssons och matchcoachande Peter Wettergrens landslag vad som gällde inför avslutningsmatchen i UEFA Nations League. Om sista platsen i gruppen skulle undvikas, behövde Sverige ha ett bättre resultat med sig i bortamatchen mot Frankrike än vad Kroatien skulle få mot Portugal på hemmaplan i Split.

Ett ganska lurigt läge inför matchen på Stade de France. Och det kom också tyvärr att bli en övermäktig uppgift för Sverige – men det var spännande ända in i det sista.

Sverige fick en drömstart i matchen genom Viktor Claesson som startade till höger på mittfältet. Claesson fick en passning in i straffområdet av Mikael Lustig, tråcklade sig förbi flera franska försvarare och ”tåpajade” in 1-0 redan i den 4:e minuten. Snyggt men också passivt franskt försvar.

Thuram bakom två franska mål

Det svenska ledningsmålet tycktes ge Frankrike motivation och energi på hemmaplan. Kvitteringen lät inte vänta på sig. I den 16:e minuten kom hemmalaget på en spelvändning genom Antoine Griezmann. Griezmann spelade ut bollen på en spelglad Marcus Thuram till vänster om det svenska straffområdet. Thuram utmanade och hittade en något för fri Oliver Giroud som elegant placerade in kvitteringen.

Samme Thuram kom även att ligga bakom ledningsmålet för Frankrike i den 36:e minuten – den här gången något mer turligt. Från samma läge dribblade han sig in i straffområdet och med en märklig bollstuds gick bollen ut till Benjamin Pavard i den andra delen av straffområdet som slog till direkt.

I delar av den första halvleken hade Sverige svårt att spela sig förbi de regerande världsmästarnas förstapress. Men herrlandslaget lyckades ändå behålla lugnet utan att stressa upp sig. Något Sebastian Larsson också var inne på.

– Vi får en väldigt bra start och känner oss trygga i det uppställa spelet tills de tar ledningen. Men när vi vinner boll på vår planhalva försöker vi spela boll smått vilket gör att de är aggressiva och vinner tillbaka boll. Vi skjuter oss själva lite i foten. Det går fort och de är duktiga på de aggressiva. Vi hade kunnat vara lite mer cyniska, speciellt när vi har ledningen, analyserade han i C More efter matchen. 

3-1 såg ut att bli spiken i kistan men...

I slutet av första halvlek hade Dejan Kulusevski ett genombrottsförsök i straffområdet där Raphaël Varane inte hängde med och stoppade honom med händerna, men domaren valde att fria.

Giroud var en annan fransman på spelhumör. Han ställde till problem, främst med huvudet, för det svenska försvaret vid flera tillfällen. Och i den 59:e minuten nickade han, mycket vackert, in 3-1 också för Frankrike.

Där såg chansen ut att vara förbrukad för Sverige. Benen såg trötta ut, fransmännen såg ut att vilja spela av matchen och med ställningen 2-2 mellan Kroatien och Portugal krävdes mycket av Sverige för att ta över tredjeplatsen i gruppen och undvika degradering i Nations League.

Men plötsligt vände allt. Portugal tog ledningen och Sverige reducerade till 2-3 genom Robin Quaison efter ett Kulusevski-inlägg nått Pierre Bengtsson som friställde anfallaren i den 88:e minuten. Plötsligt var Sverige bara en kvittering bort.

"Det blev en urladdning mot Kroatien"

Sverige höjde upp hela laget och pressade Frankrike och förhoppningen sattes till en frispark i slutminuten där även Olsen fick gå upp för att försöka få in kvitteringen. Men Kulusevskis frispark blev misslyckad och inbytte Kingsley Coman kunde rulla in bollen i öppet mål.

– Det är en tråkig känsla. Vi gav det en chans. Vi började väldigt bra, men hamnade i det passiva. I slutändan var det inte tillräckligt bra. Man kunde se att det var många trötta i dag. Det blev en urladdning mot Kroatien. Jag tyckte att man kunde se i dag att det tar på oss, analyserade Emil Forsberg till C More.

– Vi gör en okej match, utan att vara på absolut toppen. Jag tycker att vi inleder matchen bra men sen tappar i onödiga lägen och de gör mål. Vi visste att Portugal ledde sin match och gick för en slutforcering, men den här gången hade vi inte marginalerna på vår sida, fortsatte Peter Wettergren.

4-2 slutade matchen och därmed får Sverige spela i division B i nästa runda av Nations League.

Nationella partners