Link

EM-kvalmatchen mot Armenien inställd

Uefa har beslutat att ställa in U21-landslagets match mot Armenien som skulle ha spelats i Larnaca på Cypern fredag kväll. Bakgrunden till beslutet är att det armeniska laget har drabbats av ett stort antal covid-19-fall i sin trupp och att de inte har möjligheter att komplettera sin trupp med andra spelare på grund av de gällande undantagslagarna i landet med anledning av oroligheterna i Nagorno Karabach.

– I den bästa av världar önskar man att matcher ska avgöras på fotbollsplanen, men i dessa speciella tider får vi vara redo för allt och agera efter det. Vi har den största respekt för att armenierna befinner sig i en väldigt svår situation där de inte bara har covid-19 att hantera utan också oroligheterna i Nagorno Karabach, som ju är orsaken till att matchen skulle spelas på Cypern, säger tillförordnade förbundskaptenen Claes Eriksson.

Vad som blir de exakta följderna av den inställda matchen är i skrivande stund inte alldeles klart, utan matchen blir nu ett disciplinärende hos Uefa. I normalfallet skulle Sverige dömas som segrare med matchresultatet 3-0. I nuläget är matchen i alla fall av Uefa angiven som ”inställd” (cancelled) och inte ”uppskjuten” (postponed).

– I det här läget har jag svårt att se det kommer bli match vid något annat tillfälle längre fram, men vi får helt enkelt vänta och se vad det exakta beskedet blir till slut. Nu hann vi nås av det här beskedet före vår avresa så vi behöver i fall inte sätta oss på flyget och genomföra någon onödig resa, säger Claes Eriksson.

Även matchen Armenien-Island i slutomgången den 18 november är inställd. Sverige möter då Italien i Pisa, som alltså blir den enda matchen för det svenska laget under denna samling.

Sveriges U21-trupp planerar nu för avresa till Italien på måndag och kommer fram till dess att vara samlad i Stockholmsområdet.

Vi återkommer med ny uppdaterad information så snart den föreligger.