Link

Portugal straffade Sverige igen

Mästerlig portugisisk effektivitet avgjorde igen. På Friends var det Cristiano Ronaldos kliniska avslut som gjorde skillnad. I Lissabon klev Ronaldos ersättare Diogo Jota in och iscensatte 3-0 i hemmafavör. I en spelmässigt jämn match hade Sverige väl så många chanser utan att nå upp till samma skärpa. Kroatien föll mot Frankrike med 1-2 och kampen om tredjeplatsen i gruppen lever för Sverige.

Portugal tryckte på gasen från start och skapade farligheter direkt. Successivt jämnades matchen ut.

I 21:a minuten erövrade Portugal boll på svensk planhalva och det svenska försvaret kom på efterkälken när Diogo Jota frispelades. Jota, Cristiano Ronaldos ersättare för kvällen, hade kunnat ta eget avslut men tittade upp och hittade lika frie Bernardo Silva till höger och denne kunde tämligen enkelt placera in 1-0.

När tillfälle gavs så straffade hemmalaget Sverige skoningslöst. Det skulle visa sig vid fler tillfällen denna kväll.

Sverige jobbade sig åter tillbaka i matchen. Med en hög press vann man terräng och vaskade fram chanser. I den 35:e minuten träffade Marcus Berg Rui Patricios vänstra stolpe.

Men återigen skulle den portugisiska effektiviteten triumfera. En plötslig djup boll överrumplade Sverige och Diogo Jota ryckte loss och sköt in 2-0 blott med minuter kvar av första halvlek.

Mönstret upprepade sig i andra halvlek. Portugal kunde bevaka sitt övertag och validera rätt lägen att kontraslå. Det gjorde man hyperfarligt och efter dryga 70 var det dags igen för Diogo Jota och ännu ett klassavslut till 3-0.

Ridå för Sverige givetvis som fortsatte att pröva. Men i det läget hade Portugal kunnat straffa ytterligare någon gång.

- Det är tungt så klart, vi ville inte åka hit och förlora stort. Tycker vi gör det bra i första halvlek och stör dem. Men man behöver lite flyt mot sånt här motstånd men det hade inte vi, sa en besviken Viktor Claesson som bara kunde berömma portugisernas effektivitet.

Resultatet sved men trösten i sammanhanget för svensk del är att Frankrike slog Kroatien med 2-1. I striden om tredjeplatsen i gruppen lever hoppet fortfarande. Inbördes möten avgör om lag hamnar på samma poäng. Portugal och Frankrike gör upp om gruppsegern.

Sverige avslutar Nations League om en månad genom att möta Kroatien (hemma 14 november) och Frankrike (borta 17:e). Janne Andersson fick en varning ikväll, liksom mot Kroatien senast vilket innebär att han inte får sitta på bänken i nästa möte med Kroatien på Friends.

Nationella partners