Uppvisning i första halvlek gav storseger

Ettan mot jumbon i EM-kvalet. Det kunde väl bara gå på ett sätt när Lettland gästade Sverige på Gamla Ullevi - och det gjorde det. Efter en rasande start gick Peter Gerhardssons landslag in i andra halvlek med en 5-0-ledning och när domaren blåste av matchen kunde Sverige plocka hem tre poäng och en 7-0-seger.

Att vinna var det viktigaste. Men i och med att nästa motståndare i EM-kvalet, Island, ligger på samma poäng och Sverige hade fyra måls fördel i målskillnad – även om inbördes möten är det som avgör i UEFA-tävlingar - inför EM-kvalmatchen mot jumbon Lettland fick Sverige gärna göra många mål också.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson kunde vara nöjd vid sidlinjen. Många mål blev det – åtminstone i den första halvleken. Sverige pressade omgående ned Lettland i planen på Gamla Ullevi och det lönade sig redan efter 50 sekunder när Lina Hurtig vackert nickade in Hanna Glas inlägg. Och så fortsatte det i den första halvleken. Sverige gav inte Lettland chansen att skapa sig ett eget spel och forcerade fram in i det lettiska straffområdet.

Anvegård avslutade matchens mål

Var det inte ett starkare huvudspel så var det fina instick i straffområdet som gav Sverige fem (!) mål i den första halvleken. Särskilt värt att nämna var Anna Anvegårds 2-0-mål i den 10:e minuten. Ett enormt fint förarbete ledde till Julia Zigiotti Olme som serverade Rosengårds anfallsstjärna med en direktpassning in i straffområdet. Som så ofta förr stod inte Anvegård för något misstag när chansen uppenbarade sig. Mycket vackert!

Som så ofta i den här typen av matcher där det ena laget går in med en stor ledning i andra halvlek kunde inte Sverige hålla uppe den höga pressen och tempot i spelet som Gerhardssons landslag hade i den första. Men Pauline Hammarlund fick nicka in sitt andra mål för matchen till 6-0 i den 54:e minuten

- Det är jättekul att vara tillbaka från start. Jag tror att det är fyra år sedan jag fick starta så det är härligt, sa tvåmålsskytten i SVT efter matchen.

- Det är fantastiskt kul att få spela såna här matcher. Det är vår match, det är trångt och tajt men det är väldigt skönt att få sätta dit bollen.

"Jag var lite nervös innan"

Tillbaka i startelvan var också Olivia Schough som gjorde en mycket bra match och även var nöjd efteråt.

- Jag var lite nervös innan. Det var ett tag sen jag startade – tror det var VM senast – så det var väldigt kul, berättade hon för SVT.

- Jag hade mycket boll och det hände mycket runt mig. Det är såna här matcher jag gillar, det är bara att springa runt. 

Spiken i kistan fick debutanten Filippa Curmark, som bytte av Caroline Seger i den 61:a minuten, stå för.

Efter en hörna ramlade bollen ner vid Curmarks fötter som visade en enorm vilja och kastade sig fram – trots en tuff bevakning av en lettisk försvarare – och fick upp bollen i nättaket.

"Vi gör en jättebra inledning"

7-0 slutade matchen och

vid ytterligare ett 1-1-resultat mot Island på tisdag  så har åtminstone Sverige skaffat sig en rejäl fördel i målskillnaden.

- Jag tyckte vi hade en jättebra inledning. Vi gör sju mål. Tre på fasta och fyra i spel. Nu har vi elva plusmål på Island och 30 plusmål totalt, konstaterade förbundskaptenen i SVT.

Något oroväckande för svensk del var att 1-0-målskytten Hurtig tvingades lämna planen efter 34 minuter på grund av en skadekänning.

Nationella partners