Link

Tvåsiffrigt mot Armenien i Lublin

10-0 talar sitt allra tydligaste språk. U21-landslaget imponerade och hade inga problem att städa av Armenien i kvällens match på ”hemmaplan” i Lublin, Polen. Tvåsiffrigt, 10-0, i ösregnet gav tre nya viktiga poäng i EM-kvalet och Jesper Karlssons målform håller i sig. Karlsson gjorde hattrick i första halvlek och efter paus gjorde Svante Ingelsson, Emil Hansson (3), Paulos Abraham (2) och debuterande Amin Sarr övriga sju.

Det bjöds på ordentligt ösregn i U21-landslagets match mot Armenien på nya spelplatsen i Lublin, Polen. Men det bjöds också på ordentlig målfest på den nya hemmaarenan. Efter fredagens seger mot Luxemburg gällde samma enkla förutsättningar för landslaget: för att drömmen om ett EM-äventyr nästa år fortsatt skulle leva kvar gällde vinst mot Armenien.

Och ny vinst blev det för Sverige, en bekväm sådan med hela 10-0 som slutresultat. Landslaget imponerade och Armenien hade inte mycket att sätta emot.

- Det kändes som två olika lag vi möter. I första halvlek står Armenien ändå upp ganska bra men sedan säckar de ihop totalt i andra halvlek. Men det är en bra prestation av oss idag, säger Jesper Karlsson efter matchen.

Ja, U21-landslaget satte gasen i botten direkt och hade tre heta chanser första 15 minuterna med bland annat ett stolpskott av Daleho Irandust. Armenien pustade ut för en stund och höll uppe spelet någorlunda därefter. Det tog istället 15 minuter till innan nollan spräcktes och islossningen påbörjades ordentligt.

Då noterades Jesper Karlsson för hattrick under halvlekens sista 15 minuter. Två säkra straffar, en i vardera hörn, innan tredje bollen delikat chippades in över målvakten på nära håll efter en kontring. Klara 3-0 i paus, ett resultat i snudd på underkant sett till chanser, vittnade om en klar dominans under första 45 minuterna.

- Jag fick göra många mål idag och är ganska säker från straffpunkten. Så det var inga konstigheter. Det känns bra och positivt för fortsättningen, fortsatte Karlsson efter matchen.

Sju nya mål efter paus

Matchen kändes redan avgjord i paus men efter vilan ville Sverige mer och slog inte av på takten. Armenien hade ruskigt svårt att ens skapa halvchanser och när 45 nya minuter var spelade hade landslaget istället gjort ytterligare sju mål och tagit en överlägsen tvåsiffrig seger, 10-0.

Svante Ingelsson hittade nätet först i andra halvlek innan ersättarna byttes in och fortsatte leverera. Emil Hansson gjorde hattrick från bänken och Paulos Abraham gjorde två mål, i hans blott andra landskamp. Dessutom noterades Armin Sarr för mål i sin U21-landslagsdebut. Även Hjalmar Ekdal och Yahya Kalley noterades för debuter i U21-landslaget.

- Det var väldigt skönt att få göra mål direkt när jag kom in. Jag såg att målvakten var långt ut, tänkte bara komma lite närmre och sen kunde jag göra mål, säger Paulos Abraham som chippade in sitt första mål med en av sina första touch i matchen.

- Det är en ära att få spela med landslaget trots svår konkurrens med många bra spelare. Alla gör det riktigt bra så det är bara att bygga vidare, avslutar Abraham.

Nu väntar en avslutande samling i november där bortamatcher mot Armenien och Italien väntar. Hoppet om U21-EM lever fortsatt för Sverige om man vinner avslutande två matcherna, även om motståndarna behöver tappa poäng.

- Det är positiva känslor. Det finns fruktansvärt mycket kvalitéer i gruppen och spelar vi som vi gjort den här samlingen så kan vi göra riktigt bra matcher även i nästa samling, avslutar Jesper Karlsson, hattrickskytt för dagen.

Nationella partners