Link

Sverige EM-klart

Damlandslaget kan se fram emot ett nytt mästerskapsslutspel. Sofia Jakobsson och Olivia Schough gjorde målen när Sverige besegrade Island med 2-0 på Gamla Ullevi och skaffade ett ointagligt försprång i EM-kvalets grupp F.
– Jag är mycket nöjd, både resultatmässigt och, framför allt, med genomförandet. Vi gör en riktigt bra 90-minutare. Ja, jag är jättenöjd, kommenterade förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT kort efter slutsignalen.
– Tjejerna visar än en gång hur pass skickliga man är på att hantera den här typen av matcher. Jag blir inte förvånad, men fortfarande imponerad av deras sätt att ta sig an allt i en sådan här match.

Bilden: Sofia Jakobsson visade vägen med sitt 1-0-mål.

Efter att matchen under den första kvarten präglats av kampspel och, som det såg ut, viss anspänning, tog Sverige hand om taktpinnen och bollinnehavet och kunde också göra 1-0 i den 25:e minuten.
Efter att Island avvärjt ett första anfallsförsök från Sverige lyfte Nathalie Björn andrabollen rakt in i straffområdet där mittbacken Glódís Viggósdóttir inte var kylig nog att släppa bollen till sin målvakt utan försökte nicka undan. Bollen hamnade till höger i straffområdet där Sofia Jakobsson högg på betet och tryckte in 1-0.

Ledning med uddamålet kan alltid förvandlas till ett kryss oavsett hur en matchbild ser ut, men när Olivia Schough gjorde 2-0 knappa kvarten in i andra halvlek hamnade isländskorna i resultatmässig brygga.
Och vilket klassmål det var från Schough sida. I en omställning ryckte Kosovare Asllani med sig en isländsk back åt vänster vilket gav Schough extra yta att utmana. Hon tog sig mellan Viggósdóttir och Karólína Lea Vihljálmsdóttir och satte sedan upp ett hårt skott högt i det vänstra hörnet.

– Vi låg så jäkla bra i försvarsspelet, som gjorde att vi kunde ställa om väldigt bra i vissa lägen (som vid målet) och även behålla bollen för att vila upp oss lite, analyserade Schough efter matchen.

Olivia Schoughs 2-0 på väg in utan chans för Islands målvakt Sandra Sigurdardóttir.

Island var tvungna att flytta fram sina positioner och försökte också forcera, men det var mera fysik än finess. De kom till några halvchanser, men Jennifer Falk i målet fanns hela tiden där hon skulle vara, vilket för övrigt kan sägas om hela det svenska laget i det kollektiva försvarsspelet där Hanna Glas under hela matchen höll uppskrivna Sveindís Jane Jonsdóttir kort i man-man-spelet och där lagkapten Caroline Seger höll ihop och regisserade det hela på mitten.
De svenska uppspelen var mera vägvinnande än i bortamötet och isländskorna tilläts inte vinna boll i farliga situationer på samma sätt som för en månad sedan.

Total sett en mycket stabil svensk prestation mot Island och, framför allt, ett resultat som håller den svenska mästerskapssviten intakt och ger arbetsro för ett par år framåt.

- Otroligt skönt... Vi visste att det skulle bli en tuff match, men idag höjer vi oss och tycker jag ändå att vi visar att vi är klassen bättre än Island, summerade 1-0-skytten Sofia Jakobsson.