Link

Svensk hemmaplan i Polen

Tisdag kväll sker något historiskt när Sverige i EM-kvalet för U21 tar emot Armenien hemma – på polsk mark. Ett ”hemmaarrangemang” som fått förberedas på rekordkort tid. SvFF:s match manager Christian Thunholm känner sig dock lugn inför tisdagens match.
- Det är klart att vi hade många frågetecken kring hur det skulle gå men vi har blivit väl mottagna och arenan och staden här i Lublin har verkligen ställt upp på ett proffsigt sätt. Vi känner oss trygga med att det här arrangemanget blir lika bra som om vi spelat i Sverige.

Sex medarbetare från SvFF är på plats i Polen för att genomföra tisdagens matchevenemang på Arena Lublin. Foto: SvFF

I fredags besegrade U21-landslaget Luxemburg med 4-0 på Olympia i Helsingborg. Tanken var att blågult skulle stannat kvar i Sundets pärla för att spela även tisdagens match mot Armenien på samma arena.

Men så blev det nu inte. På söndag eftermiddag reste laget ner till Lublin. På plats där fanns då redan en delegation från SvFF på sex personer som inlett förberedelserna för matchen på Arena Lublin, en toppmodern arena där Sverige spelade två matcher i U21-EM 2017. Den gången färgades staden blågul av tillresta svenska fans. Något sådant märks inte idag men i Lublin pratar man fortfarande om de svenska fansen som vann lokalbefolkningens hjärtan då.

Svenska fans satte sin prägel på Lublin under U21-EM 2017 då Sverige spelade två matcher i staden, mot Slovakien och hemmanationen Polen.

Att det fanns viss svensk förkunskap om Lublin, boendet och arenan var givetvis en fördel när SvFF snabbt var tvungna att hitta en ny spelort för EM-kvalet när det stod klart att inga undantag var att vänta från regeringen kring det svenska inreseförbudet.

- Vi utgick från en lista på reservarenor som UEFA tog fram till septemberfönstret och tog sedan kontakt med kandidaterna själva. Vi försökte även få matchen till Danmark vilket dock inte gick. I slutändan handlade det om två arenor i Polen och vi fick UEFA:s klartecken till Lublin till slut, säger Christian Thunholm.

Utmaningen nu var givetvis att på kort tid få ihop organisationen kring denna match på utländsk mark.

- Normalt brukar sådan här planering ske över fyra månaders tid, nu skulle vi få allt på plats på bara två veckor och i ett annat land. Men det har gått över förväntan. Vi har kommit till en fin arena och alla här har verkligen ställt upp på ett väldigt proffsigt sätt.

Arrangemanget sköts helt av SvFF med hjälp av lokal personal från Lublin.

- Det polska förbundet vill inte bli inblandade men har gett oss tillstånd att hålla matchen här. Någon hjälp från UEFA har vi inte heller fått, det märks att det inte finns någon vana vid den här situationen hos dem heller.

Kommer det att gå bra då?

- Det känner vi oss helt trygga med. Det är förstås trist på ett sätt att inte få spela hemma på riktigt och det är inte heller optimalt för laget att behöva göra den här resan. Nu hade vi inte kunnat ha publik hemma heller så på det viset blir skillnaden inte så stor. Allt praktiskt runt matchen kommer fungera på bästa tänkbara sätt.

Matchen med avspark 18.30 ser du på Sportkanalen/Cmore.

Nationella partners