Link

Inför Sverige – Lettland

Det är dags för slutspurten av EM-kvalet. I dag torsdag ställs Sverige mot Lettland. Avspark sker 18.45 på Gamla Ullevi i Göteborg. Här är en koll på dagens motståndare.

Bilden: Sofia Jakobsson i aktion i fjolårets möte mot Lettland som Sverige vann med 4-1.

Fem punkter inför matchen

Nyckelspelare saknas

Olga Sevcova stod för Lettlands mål mot Sverige när lagen möttes i kvalet förra hösten och har även prisats som landets bästa spelare. I dagens match finns hon inte med i truppen på grund av familjeskäl. Saknas gör även defensiva mittfältaren Kristine Grizda som är startspelare i landslaget. Grizda och Renate Fedotova lämnade återbud till samlingen på grund av att de skulle förlora för många arbetsdagar då de skulle sitta i karantän efter samlingen.

Stina Blackstenius har anslutit till truppen

Under veckan i Göteborg har Stina Blackstenius saknats då anfallaren haft förkylningssymptom. Nu är hon symptomsfri och testades även negativt för covid vilket gjorde att Blackstenius anslöt till truppen under onsdagseftermiddagen. Hon är däremot inte aktuell för spel i kvällens match.

Ett år sedan senaste målet i EM-kvalet

Hösten 2019 inledde Lettland EM-kvalet med en 1-4-förlust mot Sverige och en uddamålsförlust med 1-2 mot Slovakien. Därefter har laget spelat fyra kvalmatcher utan att ha gjort ett enda mål. Senaste målet i EM-kvalet gjordes för över ett år sedan av Karlina Miksone mot Slovakien 4 oktober.

Lettiska spelare ute i Europa

Totalt sex spelare i truppen som befinner sig i Göteborg spelar sin fotboll utanför de lettiska gränserna. Alltifrån Litauen och Cypern till Italien och högstaligan i Tyskland till Island där IBV Vestmannaeyjar har med två representater.

Härligt svenskt facit mot Lettland

Sverige och Lettland har mötts tre gånger tidigare. Det har blivit idel blågula segrar och hela 18-1 i målskillnad. Mötet i fjol var det första sedan 1993 då Sverige bland annat tog en 9-0-seger vilket var den största förlusten för Lettland fram till förra månaden då det rekordet tangerades av Island som också vann 9-0. Lena Videkull är den svenska som gjort flest mål mot Lettland, fyra stycken.

Tränarcitatet

– Senast var Lettland extremt lågt med laget och man var inte alls intresserad av att spela sig upp utan skickade bara iväg bollen. Men nu har man lite andra idéer. Även om man startar från en lite lägre nivå så vill man som lag ta steg, och där ser vi att Lettland har flyttat upp sitt spel och har försökt att spela mer. Det kan straffa sig i delar av matcherna. Men jag tror helt säkert att Lettland jobbar mer med sin utveckling nu och vad det innebär efter deras smäll mot Island, ja det får vi se, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Inbördes möten

Sverige: 3 vinster | 18 gjorda mål | 1 insläppt mål
Oavgjorda: 0 matcher
Lettland: 0 vinster | 1 gjorda mål | 18 insläppta mål

Så gick det senast

Förra hösten drabbades lagen samman i Lettland och det var hemmalaget som tog en överraskande ledning i matchen. En kvart in i mötet slog Olga Sevcova till och skickade in 1-0 till Lettland. Sverige skulle dock komma igen. Först kvitterade Linda Sembrant till 1-1 vilket även var resultatet i halvtid. I andra halvlek gjorde Sverige ytterligare tre mål genom Amanda Ilestedt, Caroline Seger och Kosovare Asllani och vann till slut matchen med 4-1.

Lettland i EM-kvalet

Lettland – Sverige 1-4 (1-1)
Lettland – Slovakien 1-2 (1-1)
Lettland – Island 0-6 (0-3)
Ungern – Lettland 4-0 (2-0)
Island – Lettland 9-0 (6-0)
Lettland – Ungern 0-5 (0-3)

Målskyttarna: Olga Sevcova, Karlina Miksone

Senaste startelvan (Lettland – Ungern 0-5)
Enija Anna Vaivode, Anna Krumina, Anna Proposina, Kristine Girzda, Viktorija Zaicikova, Anastasija Rocane, Renate Fedotova, Sandra Voitane, Olga Sevcova, Tatjana Baliceva, Karlina Miksone.

Lettlands trupp

Målvakter: Laura Sinutkina (FS Metta), Sofja Nesterova (Rigas Futbola Skola), Marta Lielause (FS Metta)
Backar: Anastasija Rocane (FK Gintra-Universitetas), Anna Krumina (Rigas Futbola Skola), Eliza Spruntule (IBV Vetsmannaeyjar), Anna Proposina (Liepajas FS), Laura Sondore (AEL Champions F.C.), Ligita Tumane (Sassari Torres Femminile FC)
Mittfältare: Dana Nikitina (Rigas Futbola Skola), Karlina Miksone (IBV Vestmannaeyjar), Selga Vitmore (Riga United Ladies), Sandra Voitane (SV Meppen Frauen), Alise Gaike (SK Supernova), Tatjana Baliceva (Rigas Futbola Skola), Viktorija Zaicikova (Rigas Futbola Skola)
Forwards: Paula Linina (FS Metta)

Förbundskapten: Didzis Mattis

Fakta Lettland

Antal EM: 0 | Bästa resultat: –
Antal VM: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 93
Bästa ranking: 61 (december 2004)

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (Kopparbergs/Göteborg FC), Emma Holmgren (IK Uppsala), Zecira Musovic (FC Rosengård)
Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (FC Rosengård), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Nilla Fischer (Linköpings FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (FC Bayern München), Jessica Samuelsson (FC Rosengård), Linda Sembrant (Juventus FC)
Mittfältare/Forwards: Anna Anvegård (FC Rosengård), Kosovare Asllani (Real Madrid), Stina Blackstenius (Kopparbergs/Göteborg FC), Rebecka Blomqvist (Kopparbergs/Göteborg FC), Filippa Curmark (Kopparbergs/Göteborg FC), Pauline Hammarlund (Kopparbergs/Göteborg FC), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Loreta Kullashi (Eskilstuna United DFF), Mimmi Larsson (FC Rosengård), Julia Roddar (Kopparbergs/Göteborg FC), Olivia Schough (Djurgårdens IF), Caroline Seger (FC Rosengård), Julia Zigiotti Olme (Kopparbergs/Göteborg FC)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Bästa ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Therese Sjögran, 214 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners