Link

Inför Sverige – Island

Gruppfinal. I potten ligger en plats till EM 2022. I kväll kan Sverige säkra förstaplatsen och EM-biljetten mot Island. Avspark sker 18.30 på Gamla Ullevi i Göteborg. Här är en koll på dagens motståndare.

Bilden: Kosovare Asllani i aktion från senaste matchen mellan Sverige och Island förra månaden.

Fem punkter inför matchen

EM-plats i potten

Det är mycket som står på spel i kvällens match på Gamla Ullevi. Vid en svensk vinst är Sverige klara för EM-slutspelet i England som spelas 2022. Inför matchen toppar Sverige kvalgruppen på 16 poäng, strax före Island som ligger på 13 poäng med en match mindre spelad. Efter kvällens match har Sverige en match kvar att spela i kvalet medan Island har två matcher kvar. Om lagen till slut skulle hamna på samma poäng är det inbördes möten som avgör och därefter målskillnad.

Peter Gerhardssons fina facit på Gamla Ullevi

Sedan Peter Gerhardsson tillträdde som svensk förbundskapten sommaren 2017 har han lett landslaget i sex matcher på Gamla Ullevi. Facit? Sex vinster, 30 gjorda mål och inte ett enda mål insläppt. I kväll går Gerhardsson och laget för vinst nummer sju på Gamla Ullevi mot Island.

Sara Björk Gunnarsdottir kan bli historisk i kväll

Inför kvällens kvalmatch står Sara Björk Gunnarsdottir på 133 spelade landskamper för sitt Island. Med den siffran tangerar hon det isländska rekordet för flest damlandskamper tillsammans med Katrin Jonsdottir. I kväll kan den 30-årige mittfältaren göra sin 134:e landskamp och därmed gå upp i ensam ledning.

Isländskorna i Sverige

I dagens isländska trupp är det två spelare som till vardags lirar sin fotboll i Sverige och Skåne. Glódís Perla Viggósdóttir i FC Rosengård och Svava Rós Guðmundsdóttir i Kristianstads DFF. Dessutom har ytterligare sju spelare i den isländska truppen spelat fotboll i Sverige tidigare i sina karriärer. Bland annat Sara Björk Gunnarsdóttir som gjorde flertalet säsonger i FC Rosengård där hon blev svensk mästare hela fyra gånger.

Ny generation på gång för Island

Island har en ny, ung, spännande generation på ingång. I kvällens trupp är det inte mindre än sju spelare födda på 2000-talet som finns med. Yngst av de alla är målvakten Cecilía Rán Rúnarsdóttir som är född 2003. I senaste matchen mot Sverige fick tre tonåringar och en 20-åring förtroendet från start.

Tränarcitatet

– Island är vår huvudkonkurrent om gruppsegern. Båda lagen har spelat bra så här långt så det kommer nog att bli en svår match för båda lagen. I anfallsspelet vill Island ofta sätta sina kanter i spel. De är duktiga en mot en och ett skickligt inläggslag. De har några långa spelare som även är duktiga huvudspelare. Det är även ett aggressivt lag som är bra på att jobba framåt och vinna boll. Vi hoppas kunna straffa Island i ytorna som kan uppstå, säger Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Wikman.

Inbördes möten

Sverige: 12 vinster | 50 gjorda mål | 11 insläppta mål
Oavgjorda: 2 matcher
Island: 2 vinster | 11 gjorda mål | 50 insläppta mål

Så gick det senast

Lagen möttes så sent som förra månaden på Island. Sverige tog ledningen i matchen genom Anna Anvegård och hade en 1-0-ledning efter första halvlek. Island kom dock tillbaka och kvitterade genom Elin Jensen som skickade in sitt sjätte mål i EM-kvalet, flest av samtliga isländskor. Inga fler mål föll i matchen som slutade oavgjort, 1-1.

Island i EM-kvalet

Island – Ungern 4-1 (1-1)
Island – Slovakien 1-0 (0-0)
Lettland – Island 0-6 (0-3)
Island – Lettland 9-0 (6-0)
Island – Sverige 1-1 (0-1)

Målskyttarna: Elin Jensen 6, Dagny Brynjarsdottir 5, Fanndis Fridriksdottir 2, Alexandra Johannsdottir 2, Sveindis Jane Jonsdottir 2, Hlin Eriksdottir, Margret Lara Vidarsdottir, Karolina Lea Vilhjalmsdottir

Senaste startelvan (Island – Sverige 1-1)
Sandra Sigurdardottir, Glodis Perla Viggosdottir, Gunnhild Yrsa Jonsdottir, Ingibjörg Sigurdardottir, Sara Björk Gunnarsdottir, Karolina Lea Vilhjalmsdottir, Dagny Brynjarsdottir, Barbara Sol Gisladottir, Alexandra Johannsdottir, Elin Jensen, Sveindis Jane Jonsdottir.

Islands trupp

Målvakter: Sandra Sigurðardóttir (Valur), Cecilía Rán Rúnarsdóttir (Fylkir), Sonný Lára Þráinsdóttir (Fylkir)
Backar: Barbára Sól Gísladóttir (Selfoss), Guðný Árnadóttir (Valur), Ingibjörg Sigurðardóttir (Valerenga), Elísa Viðarsdóttir (Valur), Anna Björk Kristjánsdóttir (Le Havre), Glódís Perla Viggósdóttir (Rosengård), Hallbera Guðný Gísladóttir (Valur)
Mittfältare: Gunnhildur Yrsa Jónsdóttir (Valur), Karólína Lea Vilhjálmsdóttir (Breiðablik), Alexandra Jóhannsdóttir (Breiðablik), Hólmfríður Magnúsdóttir (Avaldsnes), Andrea Rán Snæfeld Hauksdóttir (Breiðablik), Sara Björk Gunnarsdóttir (Lyon), Hlín Eiríksdóttir (Valur), Agla María Albertsdóttir (Breiðablik)
Forwards: Sveindís Jane Jónsdóttir (Breiðablik), Svava Rós Guðmundsdóttir (Kristianstads DFF), Sandra María Jessen (Leverkusen), Berglind Björg Þorvaldsdóttir (Le Havre), Elín Metta Jensen (Valur)

Förbundskapten: Jón Þór Hauksson

Fakta Island

Antal EM: 3 | Bästa resultat: Kvartsfinal (2013)
Antal VM: 0 | Bästa resultat: –
Meriter: –
Världsranking: 19
Högsta ranking: 15 (september 2011)
Flest landskamper: Katrin Jonsdottir & Sara Björk Gunnarsdottir, 133 matcher
Flest landslagsmål: Margret Lara Vidarsdottir, 79 mål

Sveriges trupp

Målvakter: Jennifer Falk (Kopparbergs/Göteborg FC), Emma Holmgren (IK Uppsala), Zecira Musovic (FC Rosengård)
Backar: Jonna Andersson (Chelsea FC), Nathalie Björn (FC Rosengård), Magdalena Eriksson (Chelsea FC), Nilla Fischer (Linköpings FC), Hanna Glas (FC Bayern München), Amanda Ilestedt (FC Bayern München), Jessica Samuelsson (FC Rosengård), Linda Sembrant (Juventus FC)
Mittfältare/Forwards: Anna Anvegård (FC Rosengård), Kosovare Asllani (Real Madrid), Stina Blackstenius (Kopparbergs/Göteborg FC), Rebecka Blomqvist (Kopparbergs/Göteborg FC), Filippa Curmark (Kopparbergs/Göteborg FC), Pauline Hammarlund (Kopparbergs/Göteborg FC), Lina Hurtig (Juventus FC), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Loreta Kullashi (Eskilstuna United DFF), Mimmi Larsson (FC Rosengård), Julia Roddar (Kopparbergs/Göteborg FC), Olivia Schough (Djurgårdens IF), Caroline Seger (FC Rosengård), Julia Zigiotti Olme (Kopparbergs/Göteborg FC)

Förbundskapten: Peter Gerhardsson

Fakta Sverige

Antal EM: 10 (senast 2017) | Bästa resultat: EM-guld (1984)
Antal VM: 8 (senast 2019) | Bästa resultat: Silver (2003)
Meriter: EM-guld 1984, EM-silver 1987, 1995 & 2001, VM-silver 2003, VM-brons 1991, 2011 & 2019, OS-silver 2016
Världsranking: 5
Bästa ranking: 3 (juni 2007)
Flest landskamper: Therese Sjögran, 214 matcher
Flest landslagsmål: Lotta Schelin, 88 mål

Nationella partners