Link

Seger i årspremiären

Herrlandslaget inledde 2020 med en 1-0-seger mot Moldavien under januariturnén i Doha. Jordan Larsson gör det svenska målet i första halvlek, ett mål som tar Sverige till första vinsten för året.

I ett oväntat regn i Doha blåstes landslagsåret igång för herrlandslaget under torsdagskvällen. 2020 års januariturné är i full gång och Moldavien stod för motståndet i årspremiären. Janne Andersson hade mönstrat en spännande elva som ville visa upp sig för landslagsledningen.

Ett välstrukturerat Sverige kontrollerade matchbilden helt i första halvlek, höll Moldavien utanför sig defensivt och kunde sakta men säkert ta sig in i matchen offensivt. Något tempofattigt stundtals men när svenska offensiven då och då växlade upp och tog lite mer initiativ ställdes Moldavien på stora prov.

Matchens första chans kom redan efter tre minuter när bollen hamnade hos Jesper Karlsson i straffområdet. Bollträffen var dock inte helt ren och bollen gick över ribban. Nämnda Karlsson var även inblandad i Sveriges nästa stora chans som denna gång resulterade i mål.

Karlsson utmanade in i straffområdet från sin vänsterposition, tog sig förbi sin försvarare, och spelade fram till en fristående Jordan Larsson framför målet som enkelt gjorde 1-0 till Sverige. Målet blev halvlekens enda och landslaget gick till halvtidsvilan i välförtjänt ledning.

- Det känns jätteskönt att göra mål och hjälpa laget att vinna matchen. Jag såg att Jesper kom förbi på kanten och höll mig i rätt yta, det var bara att sätta dit den, säger Jordan Larsson efter matchen.

I den andra halvleken kommer Sverige aldrig riktigt upp i högsta nivå. Moldavien får lite mer att säga till om i matchen och kommer högre upp i banan offensivt. Efter ett par byten där Moldavien får in några mer rutinerade spelare tar sig laget igenom de svenska linjerna några gånger, dock utan att skapa några riktiga hundraprocentiga målchanser.

Bland halvlekens alla byten blir det inga fler mål. Sverige och Pontus Dahlberg håller nollan matchen igenom och vinner kvällens tillställning med 1-0. 

I matchen fick sex svenska spelare göra debut i seniorlandslaget. Vi säger grattis till Jesper Karlsson, Dino Islamovic, Darijan Bojanić, Gustav Berggren, Anel Ahmedhodzic samt Simon Hedlund.

- Det finns en hög ambition hos spelarna att genomföra det vi har pratat om. Sen är det klart att det är en ganska händelsefattig match. Försvarsmässigt så jobbar killarna på och defensivt gör vi det jättebra. Anfallsmässigt krävs det lite bättre tempo, lite bättre samhandling hos spelarna, men det är sådant som kommer när man spelar mer ihop, säger Janne Andersson efter matchen och avrundar:

- Som helhet kommer vi härifrån med ett godkänt resultat, med en godkänd match, utan att det på något sätt gnistrar till.

På söndag avslutas januariturnén med en ytterligare match. Då väntar Kosovo som motståndare och matchen har avspark 15.45.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo