Link

Edvardssons debut som kapten: Mål och assist

Första landskampen som lagkapten. Då slog David Edvardsson till med sitt första landslagsmål. Mittfältaren stod även för en läcker assist när P02-landslaget för andra gången i rad slog Cypern med 2-0.
– Lagkaptenen håller alltid i snacket i ringen innan match. Jag hade tränat på vad jag skulle säga, men när jag stod där hade jag glömt bort allt. Så jag bara sa det som kom till mig, säger David Edvardsson.

Det svenska P02-landslaget spelade dubbellandskamper mot Cypern under vintercampen på just Cypern. Tisdagens 2-0-vinst följdes upp med en ny 2-0-vinst i torsdags.

– Det var en ganska kaosartad andra match, i alla fall i andra halvlek när det blåste storm. Vi hade motvind och det var svårt att styra matchen. I första halvlek funkade ändå spelet även om det inte var vår bästa halvlek. Men vi vann, gjorde två mål och lyckades hålla nollan, säger David Edvardsson som stod för ett mål och en assist.

– Det är alltid skönt att göra poäng och väldigt kul med första landslagsmålet också. Det kanske inte var något man tänkte på just där och då, men nu i efterhand är det väldigt kul att ha gjort mål i landslaget. Det är alltid stort att spela för Sverige. Det är en dröm att få göra det så ofta som jag får göra, säger David Edvardsson som i andra halvlek stod för en finurlig assist till 2-0.

– På grund av att det blåste så mycket gick det inte att slå in bollen som man brukar. Jag såg att Tim (Prica) stod redo utanför straffområdet så jag slog in bollen hårt längs med marken till honom. Han får en riktigt fin träff och det blev ett snyggt mål, säger Edvardsson.

Utöver de två poängen fick Edvardsson även äran att för första gången i landslaget bära lagkaptensbindeln.

– Det var en väldigt speciell match för mig med både första målet och första matchen som lagkapten. Det var väldigt kul och mäktigt att leda in laget på plan. Jag fick reda på det kvällen innan när vi hade matchgenomgången, säger Edvardsson.

Hur gick de första tankarna när du fick reda på det?
– Framförallt att det skulle bli kul, men även lite nervöst. Det är ändå en utmaning att leda laget. Egentligen är jag ju inte den som pratar särskilt mycket utåt. Jag är inte den som står och skriker i en grupp, säger Edvardsson.

Hur tycker du att det gick för dig i rollen som kapten?
– Jag skötte det nog ganska bra. Det var lite spänt i början, men jag kom in i det sen. Lagkaptenen håller alltid i snacket i ringen innan match så det var också något nytt, men det var kul. Jag hade tränat på vad jag skulle säga, men när jag stod där hade jag glömt bort allt. Så jag bara sa det som kom till mig.

Edvardsson är en flexibel mittfältare som kan spela i många olika roller på mittfältet. Han berättar dock att där han trivs allra bäst är som defensiv central mittfältare.

– I den rollen får du styra speluppbyggnaden. Du har mycket boll och får sätta igång anfallen och det gillar jag att göra. Läser du spelet rätt kan du även vinna mycket boll och skydda backlinjen. Jag har bra spelförståelse som gör att jag läser av situationerna bra i båda riktningarna. Sen är jag ganska bra passningsspelare och duktig på att försvara.

Edvardsson började att spela fotboll som knatte hemma i Grebbestads IF där han gjorde sina första a-lagsträningar redan som 14-åring. Säsongen 2018 debuterade han i Division 1 som 16-åring.

– Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var stort att komma upp i a-laget. Det var lite svårt i början att ta för sig i ett seniorlag, men jag kom in i gruppen snabbt. Grebbestad är ett litet samhälle så jag kände många där sedan innan. Jag hade både min storebror i och två kusiner i laget.

Tiden i Grebbestads a-lag blev inte långvarig. I samband med gymnasievalet 2018 gick flyttlasset till Malmö där han anslöt till Malmö FF:s P17-lag. Efter ett halvår blev han uppflyttad till P19-laget där han spelade i fjol.

– Vi hade en väldigt bra säsong 2019, men var tyvärr lite för dåliga i de viktiga matcherna i P19 Allsvenskan så vi missade guldet. Överlag var vi däremot bra och vann tre andra turneringar under året och spelade bra fotboll.

I maj/juni vann laget en turnering i Tyskland därefter spelade de hem DM-titeln för seniorer och avslutade året med att vinna Skandinaviska Mästerskapen.

– I DM slog vi ut två Division 1-lag med vårt P19-lag och då är det många som är underåriga också. Det var en nyttig turnering för oss att spela mot seniorer som är mer fysiska. Allt gick snabbare också och du hade inte lika mycket tid på dig med bollen som vanligt. Det var första gången Malmö ställde upp i DM med ett juniorlag, hoppas att vi gör det igen 2020.

I december var han med och skrev historia då Malmö FF som första svenska lag vann Skandinaviska Mästerskapen efter en finalvinst mot IF Elfsborg.

– Det var coolt att vinna den turneringen. Det är stort att vara Skandinaviska Mästerskapen och kunna säga att man är bäst i Norden. Det är något du bär med dig. Malmö FF vill ju bli Skandinaviens bästa a-lag. Att vi nu vann Skandinaviska Mästerskapen på ungdomsnivå är nog ett steg i rätt riktning.

Under året hann Edvardsson även med att göra några enstaka träningar med Malmö FF:s a-lag.

– Vi var några spelare från P19 som var med och sparrade a-laget inför en match. Det var min första träning. Jag känner att jag utvecklas och tar steg framåt hela tiden så jag hoppas på fler chanser i år. Det var ganska kul att springa och markera (Andreas) Christiansen.

Är det några i a-laget som du ser upp till lite extra?
– Det är många bra spelare uppe i a-laget, men Christiansen och (Fouad) Bachirou är två spelare jag ser upp till. Jag har samma position som de så då försöker jag att studera de två lite extra.

Säsongen 2020 har så smått börjat dra igång, vad har du för förhoppningar på året?
– Jag vill fortsätta att utvecklas och ta kliv framåt. Att komma med i a-truppen och träna mer regelbundet där. Säsongen är ju lång så det hade varit kul att spela någon match också.

Johan Velagic