Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Nicklas Asp inför EM-kvalet på Malta

Sverige laddar upp inför årets första uppgift. 29 januari-1 februari ska landslaget spela EM-kval på Malta där man siktar på avancemang till nästa runda. Nicklas Asp berättar hur förbundskaptenerna resonerat kring den uttagna truppen och vad landslaget har för målsättningar under 2020.

Det hände mycket för herrlandslaget under 2019. Man inledde året med att arrangera första rundan av VM-kvalet, gick vidare till Main Round i Kroatien och avslutade med att sluta trea i Nordic Cup.

– Vi var nöjda med prestationerna under 2019, men resultaten blev väl inte riktigt som vi hade önskat. Vi gick för att vinna Nordic Cup och ta oss vidare från VM-kvalet i Kroatien, men det lyckades vi inte med. Med det sagt tycker vi ändå att utvecklingen var bra. Vi gjorde den absolut bästa landskampen i futsallandslagets historia, rent prestationsmässigt, mot Kroatien i VM-kvalet. Tyvärr räckte det inte, men vi får inte glömma att vi mötte några av de allra bästa lagen i världen, säger Nicklas Asp och fortsätter:

– Det var samma sak i Nordic Cup. Vi gjorde en väldigt dålig första match mot Norge, men rättade till det i slutet av turneringen och gjorde det bra spelmässigt mot Finland även om det blev förlust. Men vi utmanade Finland spelmässigt på ett sätt vi inte gjort tidigare.

Nu inleder landslaget 2020 med EM-kval på Malta. 29 januari-1 februari ställs Sverige mot Malta, Polen och Grekland i Pembroke. Ettan i gruppen går direkt vidare till nästa kvalsteg och tvåan måste ta sig förbi ett playoff i april för att nå nästa runda.

– På förhand är Polen högst rankat och favoriter att vinna gruppen. Sedan ska vi ha andraplatsen, men vi går för att vinna kvalet. Vi möter Polen i andra omgången och jag tror att det kan gynna oss. Grekland och Malta har utvecklats under de senaste åren, så det känns som en öppen grupp

Under januari anhölls två spelare i landslagstruppen misstänkta för matchfixningsrelaterad brottslighet. De två misstänkta spelarna har plockats bort från EM-kvaltruppen och ersatts med andra spelare.

– Det som hänt är väldigt tråkigt och oväntat. Matchfixning är inget som vi någonsin kommer att acceptera. Men det är också viktigt att avvakta med att säga någonting mer om det tills vi faktiskt vet vad som har hänt. Det kan vara farligt att förhasta sig med att spekulera om vem som gjort vad eller inte innan hela sanningen är framme.

Matija Dulvat och Nicklas Asp har tagit ut 14 spelare i kvaltruppen som förändrats under de senaste dagarna. Förutom de två avstängda spelarna är Mattin Atai Najafi skadad och missar EM-kvalet. Bland annat får Ayoub Abassi, Hampus Furublad och Martin Herlin nytt förtroende efter lyckade insatser i Nordic Cup. Dessutom har Pascal Olsson kallats in som ersättare.

– Truppen har en grundstomme på tio spelare som varit med under 2019. Det är den truppen som vi tror kan komma med så bra resultat som möjligt i EM-kvalet. Abassi och Furublad gjorde väldigt bra ifrån sig i Nordic Cup. Vi anser de kan bidra redan nu och på lång sikt. I grundtruppen som togs ut för några veckor sedan ville vi ha med Taha Abdi Ali, men han har proklamerat att han vill satsa på fotboll.

– Sedan har vi tagit in ersättare i Martin Herlin som också presterade bra i Nordic Cup. I Pascal Olsson ser vi en spelare som kan användas på alla positioner och är ett bra komplement till den truppen vi tagit ut. Han gjorde bra ifrån sig i VM-kvalet, men fick inte chansen i Nordic Cup. Det vi såg av honom i Kroatien blev vi imponerade av och han förtjänar att få chansen nu igen.

I truppen finns också en debutant i form av Donat Gashi från IFK Uddevalla. 21-åringen ligger tvåa i SFL:s skytteliga på 21 mål.

– Det är en ung spelare som vi har haft koll på. Vi har kollat en del på honom under hösten och sett en utveckling som varit väldigt bra. När Mattin Atai Najafi blev skadad behövde vi få in ytterligare en pivot i truppen och då föll valet på Donat Gashi.

Vad är nästa utmaning för futsallandslaget?
– Att ta oss till ett mästerskap, framförallt till EM 2022. Om vi vinner detta kvalet kommer vi till nästa steg som har ett upplägg som vi kan gynnas av. Då möter man lagen både hemma och borta där ettan och tvåan går vidare. Målsättningen under 2020 är att ta oss till Main Round. Sedan är målsättningen att fortsätta utveckla sporten i Sverige genom att titta på fler spelare och ge fler chansen i landslaget. Sedan Matija Dulvat blev förbundskapten 2017 har runt 70 spelare fått chansen i landslaget.

Marcus Heed