Mubaarak Nuh om den blågula återkomsten

Debuten i P02-landslaget kom redan 2017. Då slutade det med en knäskada. Nu är Mubaarak Nuh tillbaka i landslaget igen. I tisdags spelade han sin andra landskamp. Drygt två år efter sin blågula debut.
– Det är väldigt skönt att vara tillbaka i landslaget. Det är en stor ära att få spela för Sverige, säger Mubaarak Nuh.

P02-landslaget spelade sin första av två matcher mot hemmanationen Cypern under tisdagen. Sverige kopplade greppet om matchen direkt och vann landskampen med 2-0 efter två mål av Tim Prica i första halvlek.

– Vi gjorde bra ifrån oss. Vi höll nollan, gjorde två mål och vann matchen. Samtidigt kunde vi ha gjort fler mål och spelat ännu bättre, säger Mubaarak Nuh som ordnade straffen till 1-0.

– Jag fick en boll från Tim (Prica) och såg att målvakten var på väg ut. Jag tänkte att jag skulle runda honom, men då kom kapningen bakifrån så blev det straff istället, säger Mubaarak Nuh.

För Nuhs del blev det 74 minuter på plan i återkomsten i den blågula dressen.

– Det gick inte så bra. Det är inte den bästa matchen jag har spelat, men inte den sämsta heller. Det var helt okej. Jag spelade i en lite ovan position ute till vänster och som droppande tia, men det var lärorikt, säger Nuh.

Hur var Cypern att möta?
– Det kommer att vara en helt ny startelva i nästa match. Cypern var bättre än vad jag väntade mig. Från mittplan och ner till försvaret var de bra, men sen hade de det svårt framåt på offensiva planhalvan. Vi gav de inga chanser, säger Nuh.

Tisdagens landskamp mot Cypern var hans första på över två år.

– Det är väldigt skönt att vara tillbaka i landslaget. Det är en stor ära att få spela för Sverige. Bara att vara uttagen till en trupp igen är väldigt skönt.

Säsongen 2017 startades P02-landslaget upp och i september samma år gjorde Nuh sin landslagsdebut mot Norge. En debut som fick en bitter eftersmak.

– Jag skadade mitt knä i min första landskamp mot Norge. Jag var borta i 8-9 månader innan jag kom tillbaka, men då fick jag en annan skada så att jag var borta två månader till.

Hur var det att vara borta från fotbollen så länge?
– Det var riktigt jobbigt att inte få spela fotboll. Samtidigt var jag inte helt borta från det för att jag gjorde min rehab och jag spelade lite försiktigt själv. Jag ville bara tillbaka så snabbt som möjligt och gjorde min rehab så bra jag kunde.

Skadan kom bara några veckor efter att han skrivit historia. Den 1 september 2017 byttes Mubaarak Nuh in i Superettan för Östers IF och blev då den yngste spelaren någonsin att spela i någon av Sveriges elitserier (Allsvenskan och Superettan). Nuh var vid tillfället endast 15 år och 126 dagar.

– Det kändes bra. Jag brukar inte bli nervös inför matcher, men då var det faktiskt nervöst. Jag tänkte inte så mycket utan gick bara in och försökte göra mitt bästa. Jag hade verkligen inte förväntat mig att få spela så det var kul.

Lagom till att han var tillbaka från sin skada bytte han klubb. I samband med gymnasievalet flyttade Nuh till Malmö och anslöt till Malmö FF:s P17-lag sommaren 2018.

– Det kändes lite ensamt i början, men jag kom in i det rätt snabbt och vande mig att vara där utan familjen. Sen kom jag in i laget och lärde känna grabbarna.

 Vad var det svåraste med att flytta hemifrån?
– Att laga maten själv, men det går också bättre nu.

Har du någon favoriträtt?
– Pasta Bolognese, den är jag bra på.

Nuh, med FC Växjö som moderklubb, har nu hunnit med 1,5 säsonger i Malmö FF:s akademi. Efter en lite knackig vårsäsong i fjol lossnade det för 17-åringen under hösten där han noterades för fyra mål på tio matcher i slutspelsserien i P19 Allsvenskan.

– Det gick inte så bra i början av året och fram till sommaren. Jag missade en del träningar, men sen kom jag in i det mer och mer. Efter sommaren startade jag matcherna och det gick bättre för mig.

P19-laget hade länge chansen att vinna SM-guldet, men föll på det berömda målsnöret och slutade på en tredjeplats, två poäng från guldet.

– Vi hade chansen, men tappade det i de sista matcherna. Det var riktigt jobbigt att vara så nära guldet. Vi ville verkligen vinna serien.

I år hoppas han på revansch.
– Vi vill vinna allt som vi är med i.

Johan Velagic

Nationella partners