Link

Förlust mot Italien i årets första match

F19-landslaget föll i den första av två landskamper mot Italien. Slutresultatet skrevs till 4-1 i Neapel. Sveriges mål gjordes av Filippa Graneld. Redan på torsdag ställs lagen mot varandra igen.
– Tyvärr blev det lite för stora siffror i dag. Samtidigt är tjejernas prestationen i sig över förväntan om vi tänker på att vi bara är i januari hittills, säger F19-förbundskaptenen Anders Johansson.

Det svenska F19-landslaget befinner sig i Italien för att starta upp den nya säsongen och förbereda sig inför EM-kvalet som väntar i april. Under tisdagen ställdes laget mot ett Italien vars spelare är mitt uppe i säsong.

Sverige inledde piggt och fick även ett friläge. Sara Lilja Vidlund skarvade vidare bollen till anfallskollegan Filippa Graneld som kom fri från cirka 25 meter, men fick inte in bollen i mål.

Istället kunde Italien rycka ifrån till en 2-0-ledning efter två snabba mål av Asia Bragonzi i den 17:e och 24:e minuten.

Precis innan halvtidsvilan fick Sverige in en reducering genom Filippa Graneld. Matilda Eriksson Kristell slog en härlig djupledsboll över den italienska backlinjen. Graneld löpte på bollen och kunde peta in reduceringsmålet.

– Vi började matchen jättebra och har en bra struktur på laget där vi hade en fin speluppbyggnad och var nära på att komma igenom. Vi hade chansen att ta ledningen i matchen, men på en fast situation kunde Italien göra första målet. Precis som tidigare har vi fortsatt svårt att skydda vårt egna straffområde. Annars är det en jämn första halvlek som vi var nöjda med, speciellt med tanke på att våra spelare bara har varit igång i tre veckor jämfört med de italienska spelarna som är mitt uppe i säsong, säger förbundskapten Anders Johansson.

Cirka tio minuter in i den andra halvleken ökade Italien på till 3-1 genom Angela Caloia.

Sverige jagade mål för att komma ikapp och skapade några halvchanser på fasta situationer. Inhopparen Evelyn Ijeh fick även ett friläge och ytterligare ett bra läge efter samarbete med Beata Olsson. Bollen studsade dock inte Sveriges väg.

I slutet på matchen kunde Italien fastställa slutresultatet till 4-1 när Asia Bragonzi fullbordade sitt hattrick.

– Andra halvlek var ganska lik den första halvleken. Italien skapade kanske lite fler chanser i andra halvlek. Tyvärr släpper vi in många mål via inlägg och fasta situationer och det är något vi måste jobba med. Prestationen i sig är annars över förväntan om vi tänker på att vi bara är i januari hittills. Tyvärr blev det lite för stora siffror i dag, samtidigt är Italien ett av de 10-12 bästa lagen i Europa och i princip alla deras tjejer spelar i Serie A. Det är en väldigt bra utbildning för oss. Jag vill också ge beröm till våra debutanter, de gjorde det jättebra, säger Anders Johansson.

Redan på torsdag ställs lagen mot varandra igen.

Sveriges startelva: 1 Angel Mukasa – 8 Kajsa Törnkvist, 2 Saga Jontoft, 3 Kajsa Lang (K), 6 Kajsa Kjellander – 16 Hanna Lundkvist, 15 Matilda Eriksson Kristell, 11 Hanna Andersson, 10 Johanna Lindell – 13 Filippa Graneld, 20 Sara Lilja Vidlund.

Ersättare: 12 Julia Langörgen – 4 Johanna Alm, 5 Ellen Schampi, 7 Olivia Lindstedt, 9 Wilma Ljung Klingwall, 14 Ella Smith Ygfeldt, 17 Beata Olsson, 18 Evelyn Ijeh, 19 Maja Bodin.

Johan Velagic