Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Dulvat om Sveriges chanser i EM-kvalet

Sverige kliver in i EM-kvalet på Malta med målet att gå vidare till nästa runda. Efter att ha samlat på sig större erfarenhet vill Matija Dulvat att landslaget nu hanterar den ökade pressen av att vinna.

– Förut var vi inte favoriter men nu har vi pressen på oss, säger förbundskaptenen.

Efter uttåget i VM-kvalet i höstas startar nu nästa utmaning. Under veckan kommer Sverige att ställas mot Malta, Polen och Grekland i första rundan av EM-kvalet.

– Vi är taggade inför matcherna. I VM-kvalet spelade vi bra, men vi samlade inte ihop så många poäng från de matcherna. Nu hoppas jag att vi kan vinna fler matcher och ta fler poäng. Det är viktigt att börja med det nu i EM-kvalet, säger Matija Dulvat.

Landslaget anlände till Malta i söndags och har börjat förbereda sig för fullt inför första matchen mot värdnationen på onsdag.

– I början har det handlat mycket om att ge spelarna information och taktiska direktiv inför matcherna. Vi har också jobbat med fasta situationer och andra detaljer. Det är små, men viktiga saker i futsal.

Sverige har målet att gå vidare från första gruppspelet, men Matija Dulvat menar att Polen är favoriter att vinna gruppen.

– Grekland och Malta är också bra lag. Malta bytte tränare nyligen och har utvecklats. Det är en tuff motståndare, det såg vi under VM-kvalet i Alingsås. Då vann vi med 5–1, men det var ingen enkel match. Nu är det viktigt att besegra Malta, det skulle ge laget självförtroende inför andra matchen mot Polen.

Dulvat vill också att spelarna drar nytta av rutinen de fick under VM-kvalet i höstas när de ställdes mot toppnationer som Ryssland, Kroatien och Bosnien-Hercegovina.

– Jag vill se att spelarna har med sig erfarenheten de fick av att möta de nationerna i VM-kvalet. Spelarna vet hur man ska spela mot bra lag, så det vill jag att de visar upp. Och att vi utnyttjar våra fasta situationer, säger han och fortsätter:

– Vi måste upprepa insatsen som vi gjorde i matchen mot Kroatien, jag skulle bli glad om vi kunde prestera på det sättet. Då var vi definitivt inte favoriter att vinna matcherna, men nu är det vi som har pressen på oss. Det vill jag se att vi kan hantera under EM-kvalet.

Om Sverige slutar gruppetta går man vidare direkt till nästa kvalgrupp som börjar i februari 2021. Tvåan måste ta sig förbi playoff för att kvalificera sig till samma runda. De fem bästa treorna (nio grupper totalt) hamnar också i playoff-spelet som avgörs i april 2020. 

Första matchen spelas mot Malta på onsdag med avspark 20.00.