Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Colin Farnerud om första landskamperna

Under vintercampen på Cypern var det en drös med spelare som gjorde sin landslagsdebut. En av dessa var P04-landslagets Colin Farnerud som i somras flyttade tvärs över hela Frankrike för att ansluta till RC Lens akademi.
– Det var en stor ära att få debutera för Sverige, säger Colin Farnerud.

Bilden: Colin Farnerud till vänster efter en avslutad landskamp på Cypern. Fotot från Colins Instagram.

P04-landslaget hann med att spela två landskamper under samlingen på Cypern. Först spelade laget 1-1 mot Danmark och sedan blev det en uddamålsförlust med 0-1 mot Cypern.

– Vi gjorde en ganska bra match mot ett väldigt bra Danmark. Vi fick ett tidigt mål som gav oss självförtroende och som pushade oss genom matchen. Vi gjorde en riktig kämpainsats för att hålla 1-1. Vi vill så klart vinna varje match, men samtidigt fick vi nog vara nöjda med lika i den matchen, säger Colin Farnerud.

– Det var lite synd och tråkigt att det blev som det blev mot Cypern. Vi kan mycket bättre än så. I första halvlek fick vi ingen bra press på dem samtidigt som de spelade igenom oss för enkelt. Det blev bättre i andra halvlek där vi skapade många lägen för en kvittering, men lyckades tyvärr inte göra mål, säger Colin Farnerud.

För Farneruds del var det hans debut i den blågula dressen.

– Det var en stor ära att få debutera för Sverige. Det var lite nervöst innan jag hoppade in mot Danmark, men det är nog alla som debuterar, det gäller bara att hantera det. Det kan vara bra med lite nervositet och att få igång adrenalinet för att kunna prestera bättre på planen, säger Farnerud.

I första matchen mot Danmark blev det ett inhopp på knappa kvarten. Mot Cypern fanns den centrala mittfältaren med från start och fick då en timmes speltid.

– Det gick helt okej. Jag hade kunnat göra det bättre, du kan alltid göra det bättre. Jag jobbade på för laget och försökte hjälpa till så gott jag kunde. Om jag kommer med i framtiden ser jag fram emot att göra det bättre, säger Farnerud.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag tycker Frenkie de Jong är väldigt duktig och jag påminner lite om honom i hans spelstil. Jag älskar att ha bollen, ser spelet bra och vinner mycket boll framför försvaret. Jag behöver utveckla min explosivitet, styrka och snabbhet, men det kommer med tiden, säger Farnerud som summerar samlingen på följande vis:

– Jag var väldigt stolt och glad över att jag blev uttagen till samlingen på Cypern och fått vara i den här miljön med riktigt bra spelare och coacher. Vi jobbade hårt varje dag för att utvecklas som individ och som lag. Det var en väldigt lärorik vecka.

Att namnet Farnerud ringer en klocka är inte så konstigt för den fotbollsintresserade. Colins pappa är nämligen Pontus Farnerud som under sin aktiva karriär var proffs i Sverige, Norge, Frankrike och Portugal.

– Han finns alltid där för mig och hjälper mig inom fotbollen genom att ge bra råd och tips. Han har verkligen gjort mig till en bättre spelare och vi har spelat mycket tillsammans redan sen jag var litet barn i trädgården. Nackdelen med att ha en pappa som har varit proffs är att det finns folk som tror att jag är där jag är nu på grund av min pappa. Men för mig är det mer en fördel än nackdel. Det är som att ha en coach vid sidan om som alltid finns där för dig även om vi inte bor i samma länder nu.

Medan pappa Pontus bor i Göteborg där han är sportchef för IFK Göteborg bor Colin numera i Lens i norra Frankrike. Sommaren 2019 anslöt Colin till RC Lens akademi från FC Mougins. Dessförinnan har han även hunnit med en kort period i IFK Göteborg och moderklubben är norska Snaröya SK.

– Det var hjärtat som valde Lens. Det kändes som den bästa klubben för mig, det kändes som en ”perfect match” när jag var här och hälsade på innan jag tog beslutet. Jag gillar deras spelstil och syn på fotboll. Det är en riktigt fin akademi som har fått fram väldigt många duktiga spelare som är i de högsta ligorna i dag. Bland annat Raphael Varane. Det är bara att njuta och ta tillvara på att man är här.

I somras flyttade 15-åringen tvärs över hela landet. Från franska rivieran i södra Frankrike till Lens nära den belgiska gränsen.

– Att flytta från familjen och vänner som alltid har funnits nära en var det svåraste. Att kunna komma hem och bara äta mat som ens föräldrar har lagat var skönt. Nu har jag fått växa som människa genom att bo själv och ta hand om allt själv. Det var svårt de första månaderna, men jag vande mig och kom in i det.

Nu bor han på RC Lens akademianläggning med andra spelare från akademin.

– Vi är ungefär 40 akademispelare som bor på anläggningen och alla har en rumskompis. Jag bor med en väldigt duktig målvakt som har varit med i det franska P04-landslaget. Vi har träningar varje dag, match på helgen och skolan ligger bara tio minuter härifrån. Jag tror att det är nyttigt för oss som vill bli fotbollsspelare på högsta nivå.

Farnerud tillhör klubbens P16-lag där han har agerat lagkapten vid flertalet tillfällen under säsongen. Mittfältaren har även varit uppe och känt på spelet i P17-laget.

– Med 04-laget spelar vi i en regional P16-serie och där ligger vi just nu fyra efter att ha legat tvåa innan. För P17-laget går det väldigt bra, där ligger vi tvåa i den nationella högstaligan bakom PSG. Matcherna där håller en hög nivå och det är väldigt lärorikt att spela där. Jag har gjort några inhopp, men hoppas på fler chanser nu under våren.

Johan Velagic