Bengtsson decenniets första målskytt

Johan Bengtsson blev decenniets första målskytt för de svenska ungdomslandslagen. Anfallaren gav Sverige ledningen i 1-1-matchen mot Danmark när P04-landslaget drog igång landslagsåret 2020 på Cypern.
– När jag såg bollen gå in blev det väldigt mycket känslor. Jag blev otroligt glad, det är en häftig känsla att göra något för sitt land, säger Johan Bengtsson.

Just nu befinner sig tre ungdomslandslag på Cypern för vintercamp. U20, P02 och P04. Det sistnämnda laget inledde året med att spela 1-1 mot Danmark i tisdags.

– Vi började matchen väldigt bra genom att hålla i bollen och följa matchplanen som vi hade. Efter deras kvittering kom det en dipp. Danmark fick tryck på oss och fortsatte sen att sätta tryck på oss i andra halvlek. De skapade en del mot oss och det var en jobbig match att spela där vi fick försvara mycket. Vi gjorde en grym kämpainsats och sprang för varandra. Det gjorde att vi spelade lika mot ett bra Danmark, säger Johan Bengtsson.

Hur är det att spela en såna matcher där ni tvingas försvara er mycket?
– Det är rätt jobbigt. Vi sprang oerhört mycket och när du fick tag i bollen var du så trött att du ville spela bollen direkt och då tappade vi ofta bollen igen och fick springa ännu mer och jaga. Alla var tvungna att springa för laget. Du vill inte svika laget så då gör du det som behövs. Det var en jobbig, men lärorik match att spela, säger Johan Bengtsson.

Sverige fick annars en kanonstart med ett ledningsmål till 1-0 redan i den tionde minuten.

– Mittbackarna spelade bollen till varandra när jag gick upp och pressade. Den ena backen halkade till och då snodde jag bollen. Jag drev framåt mot mål och sköt in bollen nere vid vänstra hörnet. Målvakten snuddade bollen så att den gick stolpe in, säger Johan Bengtsson.

Målet var Bengtssons andra mål på fem matcher i den blågula dressen.

– När jag såg bollen gå in blev det väldigt mycket känslor. Jag blev otroligt glad, det är en häftig känsla att göra något för sitt land. Det är oerhört roligt att göra mål i landslaget, säger Bengtsson.

Redan i dag torsdag är det dags för den andra och avslutande matchen denna samling. Hemmanationen Cypern väntar.

– Det ska bli väldigt spännande. Tidigare har vi mött våra grannländer, men nu ska det bli kul att möta ett landslag som är lite längre ifrån. Att se och känna av hur de spelar, det skiljer sig nog rätt mycket från lagen i norden. Jag ser fram emot det, säger Bengtsson.

Vad har du att säga om att ni åker iväg på en vintercamp och kan spela landskamper redan i januari?
– Hittills har det varit väldigt bra. Det är nyttigt för oss spelare nu när säsongen drar igång hemma i de svenska klubbarna. Alla kanske inte är i sin bästa form, men det är nyttigt för oss att gå in i säsongen med den här samlingen.

Bengtsson började lira fotboll som knatte i moderklubben Essviks AIF som ligger två mil söder om Sundsvall. Där blev det nästan tio år innan han inför fjolårssäsongen tog klivet över till GIF Sundsvall.

– Det var mycket som var nytt att komma till en elitsatsande klubb. Det var många nya ansikten, men som tur var hade jag med mig två lagkamrater från moderklubben vilket underlättade. I början var jag nog lite tillbakadragen och försiktig för att allt var så nytt, men nu känns det jättebra. Jag känner alla, vi har ett bra lag och ett skönt gäng här i akademin.

Anfallaren började i Sundsvalls P16 lag innan han avancerade till P17-laget. Under debutsäsongen hann anfallaren även med tre matcher i P19 Allsvenskan. Inför i år är den nyblivne 16-åringen uppflyttad till P19-laget.

– Det gick väldigt fort för mig under mitt första år. Jag hade ett litet mål innan säsongen att spela några matcher med P17. Det kom lite skador och sjukdomar som gav mig chansen och då gjorde jag det bra och fick vara med mer. Jag hade lite flyt samtidigt som det gäller att ta vara på chansen när den kommer och göra det så bra som möjligt.

Vad har du för förhoppningar på årets säsong som så smått har börjat dra igång?
– Min förhoppning är att utvecklas så mycket som möjligt som spelare. Det har gått bra för mig sedan Utvecklingslägret i Halmstad i somras. Jag har varit med på en del landslagssamlingar och nu gäller det att jobba ännu hårdare så att jag får fortsätta vara med. Det funkar inte att lata sig utan du måste hela tiden vara professionell i allt du gör. Det gäller att göra det så bra som möjligt och sen se vad det leder till.

Johan Velagic