Volvo ger en miljon till dig som brinner för fotboll

Vem eller vilka kan hjälpa till att utveckla svensk fotboll? Volvo och Svenska fotbollförbundet delar varje år ut stipendiet Number 10 till någon eller några som verkligen gör skillnad. Stipendiet är på en miljon kronor och har Zlatan Ibrahimović som beskyddare. Nu har ansökan för 2019 års Number 10 öppnat.

Detta är en annons.

– Med Number 10 vill vi hylla och stödja de som brinner för svensk fotboll och som jobbar för att utveckla den ytterligare. Vi är väldigt öppna i vår tolkning och ser gärna en stor bredd i ansökningarna. Det viktigaste är att det är en idé, ett projekt eller en verksamhet som för fotbollen framåt, säger Johanna Kinnander, projektledare för Number 10 på Volvo Car Sverige.

Grunden Bois – fotboll för alla
Senaste mottagaren av Number 10 är Grunden Bois i Göteborg. En klubb dit alla är välkomna, oavsett ålder, kön fysisk förmåga eller intellektuell funktionsnedsättning. Tack vare stipendiet kan de bredda verksamheten ytterligare. Nästa stora projekt är en renodlad tjejkamp i oktober. Medan tjejer med funktionsnedsättning i dag nästan uteslutande spelar i herrlagen hoppas Grunden Bois kunna dra igång flera renodlade damlag.

– Vi bjuder in tjejer från hela landet att komma och spela med oss den sista helgen i november. Tack vare Number 10-stipendiet kan vi bjuda på spel och boende utan kostnad för deltagarna. Den enda motprestation vi vill ha är att de sätter ihop ett eget damlag på sin hemort, förklarar klubbchefen Thor Guttormsen.

Vem får nästa miljon?
Number 10 kan delas ut till en person, förening eller ett initiativ. Det viktiga är att idén och engagemanget – på eller utanför planen – utvecklar svensk fotboll med innovation, jämställdhet och mångfald.

Ansökan är öppen till och med 10 oktober och det går att nominera sig själv eller någon annan till stipendiet. En jury med Zlatan och representanter från Svenska fotbollförbundet Volvo Car Sverige, Hertz, Volvia och Volvofinans Bank utser vinnaren. Number 10 delas ut på Fotbollsgalan den 11 november.

Nationella partners