1-1 mot USA i Loughborough

U23-landslaget spelade oavgjort 1-1 mot USA i den avslutande matchen i fyrnationsturneringen i engelska Loughborough. Tove Almqvist gav Sverige ledningen i den första halvleken, USA kvitterade på straff i den andra genom Jordan DiBiasi. Resultatet betyder att USA står som segrare i turneringen och att Sverige slutar tvåa.
– Det var en väldigt bra fotbollsmatch mellan två duktiga lag. Den klart bästa matchen den här samlingen, säger U23-förbundskaptenen Ulf Kristiansson.

Sverige tog ledningen i matchen efter knappt en halvtimmes spel. Hon gjorde mål i senaste matchen mot Norge, i dag klev hon fram igen. Tove Almqvist slog in 1-0 till Sverige i den 27:e minuten.

Kort efter målet prickade Michelle de Jongh ribban med ett skott utifrån. Mittfältaren var vaken och såg att målvakten var ur position, men marginalerna var inte med de Jongh och bollen tog i ribban. Därmed var Sverige i en 1-0-ledning i halvtid.

– Det tog några minuter för oss att komma in i försvarsspelet. På det hela taget gjorde vi en jättebra halvlek och en jättebra match. Det var en väldigt bra fotbollsmatch mellan två duktiga lag. Den klart bästa matchen den här samlingen.

– USA är ett skickligt och tungt lag, vi fick jobba på hårt och försvarade oss väl. Anfallsspelet lämnade dock lite i övrigt att önska. Vi blev lite forcerade i dag igen, tempot var väldigt högt i den här matchen. Vi kom inte till så många klara målchanser, men gjorde en bra första halvlek ändå, säger förbundskapten Ulf Kristiansson.

I andra halvlek var det ett hungrigt USA som satte plattan i mattan och jagade ett kvitteringsmål. Sverige försvarade sig väl, men drog på sig en straff efter en timmes spel. Fram klev Jordan DiBiasi och slog in 1-1 i den 61:a minuten.

Båda lagen gick för segern, men hade svårt att skapa några heta chanser. Johanna Rytting Kaneryd och Loreta Kullashi hade en farlig kontring på gång, men fick inte utdelning.
Lagen delade på poängen vilket betydde att USA vann fyrnationsturneringen i England. Sverige slutade tvåa.

– I halvtid justerade vi lite småsaker i försvarsspelet där vi blev än mer noggranna. Det gav bra effekt, men samtidigt kom USA ut med mycket energi efter lite byten. Vi fick freda oss i början. De skapade inte några riktigt heta chanser, men en hel del fasta situationer, de var tunga att möta. Bortsett från straffmålet skapade USA inte något särskilt farligt i själva spelet, vilket vi får vara nöjda med. Samtidigt kom USA ofta ned djupt på vår planhalva under matchen. Ett kryss var rättvist i dag, säger Ulf Kristiansson.

U23-landslaget åker hem med en vinst mot England, ett kryss mot USA och en förlust mot Norge.

– Detta är en av våra bättre samlingar. Vi fick in en jättefullträff i första matchen mot England. Därefter var det en jämn match mot ett Norge som spelade med sin bästa elva mot oss. Vi kunde ha fått med oss ett kryss om vi har lite bättre koll på det kollektiva försvaret. Nu mot USA gjorde vi nog den bästa matchen sedan det här ledarteamet tog över. Mellan matcherna gjorde vi även bra träningar. En väldigt bra samling överlag, det ser bra ut för oss just nu, avslutar Kristiansson.

Johan Velagic