Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Förlust i EM-kvalpremiären

U21-landslaget förlorade EM-kvalpremiären mot Irland. Mattias Svanberg gav Sverige ledningen i den första halvleken, men Irland vände till seger 3-1 i den andra halvleken, trots att Pontus Dahlberg räddade en straff vid ledning 1-0.
– Det är alltid tufft att förlora första matchen i kvalet, nu gäller det för oss att få allting på plats till de två närmsta matcherna nästa månad, säger U21-förbundskaptenen Roland Nilsson.

De drygt 4 000 åskådarna på Guldfågeln Arena fick se en aningen tillknäppt föreställning de första minuterna. Lagen kände på varandra och spelet var fysiskt.

Mönstret bröts i den nionde minuten när Sveriges anfallspar för kvällen, Daleho Irandust och Benjamin Kimpioka, väggspelade sig fint fram genom det Irländska försvaret. Väggspelet avslutades med att Kimpioka klackade bollen fint till Irandust, som ur snäv vinkel sköt ett skott som målvakten Caoimhin Kelleher i Irlands mål räddade till hörna.

Bara ett fåtal minuter efter det var det dags för nästa chans för Sverige som nu hade tagit över spelet mer och mer. På en hörna nådde Kimpioka högst och nickade bollen i marken. Bollen studsade tätt, tätt över ribban.

Sverige skulle få utdelning för sitt spelmässiga övertag. Återigen var det ett fint väggspel, denna gången mellan Irandust, Kimpioka och Mattias Svanberg som gjorde att den sistnämnde strax utanför straffområdet mycket vackert knorrade in 1-0 till Sverige vid det bortre krysset, detta i minut nitton.

Efter målet vaknade Irland till. Anfallaren Aaron Connolly hade strax efter Sveriges ledningsmål ett farligt skott som resulterade i en hörna. På hörnan lyckas Pontus Dahlberg tippa en nick till en ny hörna, en hörna som han fångade i famnen.

Irland var inte klara där. Med 29 minuter spelade ryckte ytterbacken Lee O´Connor fram på sin högerkant och slog ett lågt inlägg som Connolly mötte i boxen. Skottet tippade Dahlberg ut åt sidan. Ett nytt inspel kom, som anfallaren Jonathan Afolabi skarvade i famnen på Dahlberg.

Irland skulle få till ännu en möjlighet innan domaren blåste för halvtid. Återigen var Connolly i farten. Denna gången kom han centralt och sköt ett tungt skott som Dahlberg tippade ut till hörna, en hörna som blev ofarlig.

– Vi fick en hyfsad start bortsett från de fem första minuterna som var lite darriga. Därefter tog vi tag i det och vi hittade rätt och var nära ett mål direkt. Irland skapade någon halvchans och vi var tvungna att tajta till det försvarsmässigt. Framåt funkade det bra med några fina kombinationer och gjorde ett väldigt fint mål, säger förbundskapten Roland Nilsson.

Andra halvlek fortsatte som den första slutade – med ett Irland som tryckte på. I minut 51 kom nyss inbytte Troy Parrott till ett fint skottläge centralt som Dahlberg med viss möda räddade. Ett fåtal minuter efter det så gjorde Irland mål – men det dömdes bort för hands.

I sekvensen efter stack Sverige upp och fick en möjlighet direkt. Felix Beijmo avlossade ett hårt skott mot bortre hörnet som tippades ut till hörna.

Sverige passade på att göra två byten. Emil Hansson och Thomas Isherwood gick ut, och in kom Jens Cajuste (debut i U21-landslaget) och Jake Larsson.

Irland fortsatte att pressa på. I minut 63 blåste domaren straff efter en fällning i straffområdet. Det blev dock inget mål där – Pontus Dahlberg stod för en jätteräddning.

Pontus Dahlberg gjorde en magnifik straffräddning vid ställningen 1-0.

Kvitteringen dröjde dock inte särskilt länge. I minut 68 sköt Troy Perry återigen, denna gången med mer lyckad utgång. Från kanten dunkade han upp bollen i nättaket. 1-1 Irland.

Precis dessförinnan byttes Kimpioka ut till förmån för Viktor Gyökeres. Trots bytena fick Sverige inte ordning på spelet. Irland tryckte fortsatt på, utan att komma till de riktigt farliga lägena.

Sverige skulle utnyttja alla fem byten i kvällens match. Nils Fröling och Bilal Hussein kom in istället för Irandust och Svante Ingelsson, detta i den 81:e minuten.

Men fortsatt var det Irland som tryckte på. I den 85:e minuten kom så ledningsmålet, detta på hörna. Conor Masterson nickade in bollen lågt vid den bortre stolpen.

Sverige tryckte allt framåt i slutminuterna, utan att få in ett mål. Slutresultatet skrevs tillslut till 3-1 Irland efter att Parrott chippade in bollen i mål efter en kontring.

– Vi klarade tyvärr inte av att fullfölja matchen som vi hade hoppats. Vi blev både långa som lag och mellan lagdelarna vilket gjorde att vi fick springa oerhört mycket både i försvar och anfall. Det klarade vi inte riktigt av. När vi sedan väl blev mer kompakta lyckades vi inte samarbeta på det sättet som vi hade önskat. Vi är så klart jättebesvikna över förlusten, säger Roland Nilsson.

Resultatet innebär att Sverige ligger fyra i gruppen på noll poäng, och att Irland leder densamma på nio poäng, med två mer matcher spelade än Sverige. Tvåa i gruppen ligger Island på sex poäng med två matcher spelade, och trea ligger Italien på tre poäng med en match spelad.
Nästa match för Sverige är mot Island den 12 oktober på Olympia i Helsingborg.

– Det är alltid tufft att förlora första matchen i kvalet, nu gäller det för oss att få allting på plats till de två närmsta matcherna nästa månad. Försöka vinna de matcherna och haka på de andra i gruppen, säger Nilsson.

Nils Cedman

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo