Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Tillbaka i Kalmar redo för världen

Kalla det återkomst. Kalla det comeback. Kalla det nystart. Kalla det vad du vill. Svante Ingelsson är tillbaka efter ett år av skador – tillbaka i sin hemstad Kalmar, redo att spela U21-EM-kval.
– Det känns väldigt, väldigt speciellt, det kan jag lova, säger Svante Ingelsson.

Svante Ingelsson bor en vecka på hotell i Kalmar. Nå, det gör tusentals människor varje år i en av våra vackraste sommarstäder. Men att bo på hotell i sin hemstad, det är det något märkligt med.

– Jag är född här och har bott hela mitt liv i Kalmar. Mina föräldrar bor sju åtta minuter härifrån. Men så får det bli den här gången, säger Svante Ingelsson.

Ja, det får det. För det är i Kalmar U21-landslaget har sin samling inför premiärmatchen i EM-kvalet. Som förresten spelas på hans gamla hemmaplan Guldfågeln Arena.

Bra första år i Italien

Riktigt hela sitt liv har han inte bott i Kalmar, Svante. De två senaste åren har hans utgångspunkt varit Udine i norra Italien. Han lämnade Kalmar FF sommaren 2017: 19 år gammal och en framtidsspelare för Le Zebrette, "de små zebrorna", som Udinese kallas på grund av sina svartvitrandiga tröjor.

– Jag hade ett riktigt bra första år i en bra miljö. Jag tog viktiga steg i min utveckling och fick spela en del, bland annat åtta matcher i Serie A, säger Ingelsson.

Skadan gav andra tankar

Det var efter säsongen som olyckan var framme. I U21-landslagets EM-kvalmatch mot Malta i juni 2018 blev Svante Ingelsson korsbandsskadad och tvingades avbryta sin fotbollskarriär för rehabilitering. Den tog åtta månader; en lång tid som ändå kunde ha varit ännu längre sett till den svåra skadan.

– Klart att tiden kändes lång, men samtidigt gick läkning- en och rehabträningen bra, utan några bakslag. Med en sån här skada får man anledning att tänka lite annorlunda: innan skadan hade jag som mål att få mer speltid, nu var mitt mål att få spela fotboll igen över huvud taget.

I februari i år var Svante tillbaka. I april var olyckan framme igen. I en tilltrasslad situation på träning vred han axeln ur led. Ny operation krävdes, men dessbättre bara en månads bortavaro. Han var tillbaka igen lagom tills att säsongen var slut.

Från zebra till delfin

Nu har en ny säsong börjat, och Svante Ingelsson har precis fått en ny klubbadress. Bara några dagar innan U21-samlingen blev det klart att han lånas ut till Pescara, en klubb i Serie B belägen i staden med samma namn på mellersta Italiens ostkust.

– Jag hann med två träningar och några minuter i en träningsmatch på tre dagar, så det blev lite hastigt. Men jag är överens med Udinese om att det här är ett bra steg för mig, för att få regelbunden speltid. Nivån i Serie B är hög, det vet jag från tidigare motstånd i cup- och tränings- matcher.

Med klubbytet genomgår Svante även den åtminstone biologiskt ovanliga förvandlingen från zebra till delfin... Pescaras fullständiga klubbnamn är nämligen Delfino Pescara, och lagets smeknamn I Delfini, "Delfinerna".

Rydström viktig

För Svante Ingelsson började allt i Kalmarklubben IFK Berga. Han gjorde A-lagsdebut i division 3 som 13-åring (!) 2012 för att sedan ta steget till Kalmar FF:s ungdomsverksamhet. Där skolades den målfarlige anfallaren om till yttermittfältare och fick göra allsvensk debut 17-år gammal hösten 2015 med ett inhopp mot Åtvidaberg.

– Att spela i Allsvenskan för Kalmar FF var förstås något jag hade drömt om länge. Året efter började jag närma mig en startplats, och sen har det rullat på, säger Svante.

Bland flera bra tränare och ledare i Kalmar lyfter han fram en som särskilt viktig för sin utveckling: Henrik Rydström.

– Ja, det är klart! Han var min tränare i både U17 och U19 och sedan assisterande i A-laget. Han har betytt mycket för mig. Han lägger ner väldigt mycket tid på sina spelare och han är bra på att få fram drivet hos en, viljan att arbeta stenhårt för att bli bättre.

Han är tillbaka i Kalmar som sagt, Svante Ingelsson, men endast tillfälligt. För nu är han redo för världen igen.

– Det är alltid härligt att vara hemma, och jag ser fram emot EM-kvalet på Guldfågeln Arena. Jag längtar efter att få spela match.

Tobias Christoffersson

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo