Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sverige tvåa i fyrnationsturneringen i Medelpad

P02-landslaget hade behövt en vinst i gruppfinalen mot Österrike för att ta turneringssegern. Sverige hade ledningen i matchen, men tappade till 1-1. Sverige blev därmed tvåa i fyrnationsturneringen i Sundsvall.
– Vi gjorde tre bra matcher och avslutade med vår bästa insats. Vi är lite besvikna över att vi inte lyckades vinna turneringen, men får nöja oss med en andraplats, säger P02-förbundskaptenen Viktor Eriksson.

Österrike var laget som inledde matchen piggast och skapade de första målchanserna. Bland annat hade laget öppet mål efter 25 minuter. Jonathan Westerberg dök dock upp och räddade på mållinjen.

Sveriges bästa chans stod Jacob Ondrejka för. Forwarden slet sig loss och tog sig förbi två motståndare och in i straffområdet. Skott kom, men målvakten stod för en benparad. Resultatet var således 0-0 i halvtid.

– Det var en jämn första halvlek där Österrike hade framförallt första halvan av halvlek. De hade en högre intensitet med många maximala aktioner där vi hade svårt att hänga med i vissa perioder. Sedan spelade vi upp oss och skapade också en del chanser, säger förbundskapten Viktor Eriksson.

Andra halvlek inleddes med ett tidigt svenskt mål. Efter en hörna damp bollen ner nära mål. Sebastian Nanasi stod välplacerad och slog in 1-0 i den 57:e minuten.

Direkt efter målet var Sverige nära på nytt. Blågult hade bland annat en stolpträff. Trots den fina perioden av Sverige var det Österrike som gjorde mål.

I den 69:e minuten hade Österrike en kantfrispark som Marko Dijakovic läckert nickade in från långt håll till 1-1. Kort därefter var det Österrikes tur att pricka stolpen.

Sverige var tvungen att vinna matchen för att ta hem hela fyrnationsturneringen i Medelpad. Sverige jagade ett ledningsmål, men lyckades inte få in någon boll. Matchen slutade 1-1.

– Vi gjorde lite småkorrigeringar i pausen och hanterade deras press på ett bättre sätt i andra halvlek. Vi vågade spela oss ur situationer fler gånger än i första. Vi ökade även hastigheten på våra aktioner, framförallt i anfallsspelet. Vi skapade en del farligheter och hade ett momentum direkt efter vårt mål. Efter deras kvittering försökte vi mobilisera oss och försökte med en slutforcering i slutet, men orkade inte riktigt, säger Viktor Eriksson.

Vinst 3-1 mot Norge, 0-0 mot Irland och dagens 1-1 mot Österrike räckte till en andraplats i turneringen.

Vi har haft en väldigt bra vecka i Sundsvall. Det var bra prestationer både på och utanför plan. Vi gjorde tre bra matcher och avslutade med vår bästa insats. Vi är lite besvikna över att vi inte lyckades vinna turneringen, men får nöja oss med en andraplats. Vi har även kommit ihop väldigt bra som grupp. Totalt sett var det en väldigt bra vecka för oss i Sundsvall, säger Eriksson.

Sveriges startelva: 1 Filip Jörgensen – 17 Noah Eile, 4 David Ngoma, 16 Jonathan Westerberg – 7 Robin Sundgren, 11 David Edvardsson, 13 Aleksander Nilsson (K), 5 Dino Salihović, – 19 Armin Gigović, 20 Sebastian Nanasi, 8 Jacob Ondrejka.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo