Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Förlust mot Spanien i för-EM

F03-landslaget avslutade för-EM med en sur 4-0-förlust mot Spanien hemma i Ängelholm inför en ny storpublik.
– Det är bara att erkänna att det var en lektion i fotboll vi fick av Spanien, viktiga läropengar som vi ska ta med oss för framtiden, säger F03-förbundskaptenen Pär Lagerström.

Bilden: Matilda Vinberg startar i Sveriges tvåmannanafall mot Spanien ikväll.

Sverige fick en tuff start på matchen i Ängelholm. Spanien tog ledningen med 1-0 redan i den elfte minuten genom Silvia Lloris som sköt upp bollen i nättaket.

Efter en halvtimmes spel kom tvåan. Giovana Queiroz Costa placerade in bollen nere vid bortre stolpen från straffområdsgränsen till 2-0.

Strax innan halvtidsvilan skulle ännu ett mål falla. Serina Iddrisu Backmark stod för en jätteräddning strax under ribban och tippade långskottet ut till en hörna. På den efterföljande hörnan fick Spanien in 3-0 genom Silvia Lloris som nickade in bollen från nära håll.

Monica Jusu Bah var ständigt på språng framåt och var nära att komma loss några gånger, men Sverige hade svårt för att skapa några riktigt farliga lägen. Med halvlekens sista spark hade Matilda Vinberg Sveriges bästa chans med en frispark. Men halvtidsresultatet var alltjämt 3-0.

– Matchbilden var som förväntat där Spanien var skickliga på att rulla boll. Vi hade planer på att störa de och sätta press i rätt lägen och vi hade en del nästanläge där vi var nära att bryta. Samtidigt blev vi utspridda och Spanien är ett väldigt skickligt lag och utnyttjade det. Vi blev lite stressade över deras mål och ville så mycket, tyvärr resulterade det i att vi inte riktigt jobbade så som vi ville, säger förbundskapten Pär Lagerström.

Även i andra halvlek var det ett spelskickligt Spanien som styrde matchen och kom till flertalet lägen. Serina Iddrisu Backmark och det svenska försvaret stod emot det mesta, men i den 67:e minuten kom det fjärde spanska målet.

Inhopparen Karolina Sarasua Garcia tog skickligt ned ett inlägg och kunde från nära håll placera in 4-0 som även blev slutresultatet.

– I halvtidsvilan pratade vi om att försöka sätta försvarsspelet bättre och få till passningsspelet för att spela förbi Spanien, men vi klarade inte riktigt det i andra halvlek. Spanien var för bra. Det är bara att erkänna att det var en lektion i fotboll vi fick i andra halvlek, viktiga läropengar som vi ska ta med oss. Tyvärr fick vi inte till det i dag och fick inte ut maximalt av oss. Vi får analysera vad det beror på. Samtidigt imponeras jag stort av Spanien. Vi fick jobba väldigt hårt i försvarsspelet och jaga mycket boll vilket gav väldigt tunga ben, säger Pär Lagerström.

Sverige lämnar därmed för-EM med tre förluster mot stornationerna USA, Tyskland och Spanien.

– Detta var en fantastisk möjlighet för oss att möta världslag. Dels är det minnen för livet för spelarna, dels kommer de ha stor nytta av dessa landskamper i sina framtida karriärer. Att få spela tre matcher mot tre otroligt bra lag och spelare kommer gynna spelarna i det långa loppet. I våra bästa stunder står vi upp bra i matcherna. Målet är att tjejerna i framtiden ska bli elitspelare och då är matcher som dessa en väldigt bra utbildning. Sedan vill jag än en gång passa på att tacka alla supportrar som trotsade hagel, regn och kyla. Det har varit fantastiskt att se all publik på läktarna. Alla som var på arenan i dag ska ha en stor eloge, säger Lagerström.

Sveriges startelva: 1 Serina Iddrisu Backmark – 2 Hanna Wijk, 4 Evelina Pettersson (K), 13 Saga Carlsson, 5 Elma Junttila Nelhage – 6 Johanna Renmark, 7 Emilia Bengtsson, 18 Athinna Persson Lundgren, 8 Fiona Eriksson – 9 Matilda Vinberg, 11 Monica Jusu Bah.

Ersättare: 12 Sanna Eriksson – 3 Johanna Svedberg, 10 Alice Söndergaard, 14 Ida Egegård, 15 Emelie Maria Jansson, 16 Elin Sjöström, 17 Sefanit Luwam Samrawe, 20 Sara Öjebo.

Ej spel: 19 Wilma Leidhammar (lämnat truppen p.g.a. skada)

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo