Straffseger mot Norge – Sverige till final

P01-landslaget besegrade Norge på Nykøbing Stadion (Falster) efter straffar. Sverige är därmed klara för final i fyrnationsturneringen mot hemmanationen Danmark.
– Det märktes på glädjen bland killarna efteråt att detta var en tung seger. De stod för en heroisk kämpainsats, säger P01-förbundskaptenen Peter Wennberg.

Bilden: Amel Mujanic var Sveriges kapten för dagen.

P01-landslaget befinner sig för tillfället i Danmark och spelar en fyrnationsturnering. Laget inledde med en semifinal direkt mot Norge.

Första halvlek var chansfattig. Norge hade mest boll, men Sverige gjorde det svårt för norrmännen att ta sig igenom och gav släppte inte till några chanser. Första halvleken slutade mällöst.

– Vi hade en idé om att Norge ville ha mycket boll och hade en matchplan utefter det som funkade bra. Genom ett kompakt försvarsspel var vi svåra att spela igenom och allteftersom tiden gick tog Norge fler risker vilket gav oss kontringssituationer. Det var en väldigt väntad första halvlek för oss. Vi jobbade på hårt i försvaret och var stabila och kände en trygghet i det, säger förbundskapten Peter Wennberg.

Även i andra halvlek var det snålt med målchanser. Sveriges bästa möjlighet hade Jack Lahne som nästan kom i ett friläge. Den snabbe anfallaren kom till ett avslut som den norske målvakten gjorde en vass räddning på.

Resultatet 0-0 stod sig även efter fulltid vilket resulterade i en straffläggning. Där drog Sverige det längsta strået och besegrade Norge med 4-2.

– I halvtid pratade vi om vi hur skulle gå från bollvinst till att skapa fler situationer framåt i andra halvlek. Matchen utvecklas till att det var vi som gick för ledningen. Vi hade mer boll och ett momentum mot slutet utan att Norge för den delen var ofarliga. Det var väldigt skönt att vi kunde vinna matchen till slut. Vi förlorade mot Norge två gånger förra året och det märktes på glädjen bland killarna efteråt att detta var en tung seger. De stod för en heroisk kämpainsats. Stämningen är jättepositiv, säger Peter Wennberg.

Sverige är därmed finalklara mot Danmark som också vann sin semifinal efter straffar då Wales besegrades.

– Nu gäller det att återhämta oss och finna styrka till finalen. Redan i morgon börjar vi packa upp matchplanen och planera inför matchen mot Danmark. Vi har redan utannonserat att de som inledde på bänken mot Norge kommer att starta i finalen mot Danmark. Detta är en träningsturnering och ett perfekt tillfälle för nya spelare att presentera sig och spela mot ett bra lag, säger Wennberg.

Sveriges startelva

1 Simon Andersson - 2 Jakob Hedenqvist, 3 Hampus Svensson, 4 Helmer Andersson, 5 Samuel Ohlsson - 14 Viktor Backman, 8 Manasse Kusu, 6 Amel Mujanic [K], 13 Erik Grandelius - 7 Julian Larsson, 10 Jack Lahne. (Foto: SvFF)

Johan Velagic