Finalförlust mot Danmark

P01-lanslaget åkte på en sur uddamålsförlust i finalen mot Danmark. Hemmanationen vann matchen med 1-0 och Sverige slutade därmed på en andraplats i fyrnationsturneringen.
– Det fanns chanser att kvittera, men vi fick tyvärr inte in bollarna. Sett över 90 minuter var Danmark det, för dagen, bättre fotbollslaget i dag, säger P01-förbundskaptenen Peter Wennberg.

Sverige fick en tuff start på matchen. Mittfältaren Ludvig Carlius ådrog sig en skada och tvingades bryta matchen. I samma veva åkte laget på ett baklängesmål.

Danmark slog in en hörna där bollen damp ner vid danska fötter. Alexander Hjælmhof stod på rätt plats och kunde skjuta in 1-0 från nära håll efter en kvart.

Strax innan halvtidsvilan drog inhopparen Victor Backman på sig ett rött kort och Danmark tilldelades en straff. En straff som brändes då skottet gick över. Halvtidsresultatet var således 1-0 till Danmark.

– Vi fick en väldigt dålig start i och med att vi tvingades till ett tidigt byte vilket skapade lite oreda. Vi fick inte alls igång vårt passningsspel och kunde inte hålla bollen i laget under längre perioder. Första halvtimmen handlade väldigt mycket om att försvara oss vilket vi gjorde bra. Vi var kompakta och släppte inte till mycket. Därefter höjer vi oss aningen, men första halvlek var en kamp med passningsspelet. Sedan var väderleken en härlig utmaning för båda lagen då det var väldigt regnigt och blött vilket gav matchen en karaktär, säger förbundskapten Peter Wennberg.

I andra halvlek hade Sverige mer boll jämfört med i första halvlek och kom till en rad halvchanser under matchens andra halva.

Närmast var Jack Lahne. Anfallaren testade ett avslut från distans, men bollen smet precis utanför ena stolpen.

Sverige med en man mindre på plan fortsatte att jaga en kvittering, men fick inte in bollen i mål. Danmark vann finalen med 1-0 med sitt enda avslut på mål under hela matchen.

– Andra halvlek var betydligt mer öppen. Vi fick igång vårt passningsspel och vårt uppbyggnadsspel vilket gjorde att vi kunde hålla oss till vår matchplan, men fick inte till pricken över i:et. Det offensiva spelet var inte optimalt för oss i dag. Det fanns chanser att kvittera, men vi fick tyvärr inte in bollen. Sett över 90 minuter var Danmark det, för dagen, bättre fotbollslaget i dag, säger Peter Wennberg.

Sveriges facit under fyrnationsturneringen i Danmark blev en 4-2-seger mot Norge efter straffar i semifinalen och en uddamålsförlust mot värdarna Danmark i finalen.

– Vi har tagit stora kliv i försvarsspelet under samlingen vilket var vårt huvudsakliga syfte. Vi är en ny ledarkonstellation och har en stor spelaromsättning vilket gjorde att vi ville få ihop ett bra försvarsspel där vi kunde lita på varandra ute på plan. Det syntes under matcherna att vi tog stora kliv där, vi släppte in ett enda spelmål under två matcher. Nästa samling får temat vara att få ihop ett mer etablerat passningsspel så vi kan spela oss igenom motståndarna. Som helhet har vi tagit jättesteg under samlingen som har skapat stora förutsättningar för hela gruppen att lära känna varandra, säger Wennberg.

Sveriges startelva: 23 Daniel Strindholm - 2 Jakob Hedenqvist, 18 Teodor Wålemark, 17 Linus Borgström, 5 Samuel Ohlsson - 11 Ludvig Carlius, 15 Oliver Verona Grönberg, 6 Amel Mujanic (K), 16 Oskar Fallenius - 9 Amin Sarr, 10 Jack Lahne.

Johan Velagic

Nationella partners