Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Emmanuel efter succédebuten

Inbytt i den 73:e minuten. Målskytt i den 75:e minuten. Och vinst med 3-1 mot Norge. Det var Emmanuel Ekongs landslagsdebut när P17-landslaget inledde fyrnationsturneringen i Medelpad torsdags. I dag lördag startar han mot Irland.
– Jag började med att tacka Gud innan jag sprang fram till min morbror och bror som var på plats. Familjen är alltid med och stöttar, säger Emmanuel Ekong.

Sverige inledde fyrnationsturneringen på bästa möjliga vis med en 3-1-seger mot Norge på ett fullsatt Thulevallen i Matfors.

– Det var vår första match tillsammans med ny förbundskapten och en hel del nya spelare. Den känns väldigt bra att vi startade turneringen med en vinst, säger Emmanuel Ekong som gjorde sin landslagsdebut i matchen.

– Det är en stor ära att bli utvald att få spela för sitt land. Det är inte många som får göra det. Det var väldigt stort för mig att dra på mig tröjan och spela, det kändes riktigt bra, säger Emmanuel Ekong.

Forwarden byttes in i den 73:e minuten vid ställningen 2-0 till Sverige. Endast två minuter senare hade han ökat på till 3-0.

– Jag snodde åt mig bollen från en av de norska spelarna, drev förbi en motståndare och sen en till innan jag sköt från ganska lång distans. Det var en jätteskön känsla att få göra mål, speciellt i debuten. Jag började med att tacka Gud innan jag sprang fram till min morbror och bror som var på plats. Familjen är alltid med och stöttar, säger Ekong.

P02-förbundskapten Viktor Eriksson sade följande om Ekongs debut:

– Han visade prov på sin skicklighet i anfallsspelet under sin landslagsdebut. Han har en kraftfullhet och power i sitt spel. Han hotar alltid framåt. Han gjorde ett bra inhopp och debut med ett mål dessutom, säger Viktor Eriksson.

Efter den inledande vinsten mot Norge väntar nu Irland redan i dag lördag. Ett Irland som i sin första match i turneringen åkte på en svidande 0-4-förlust mot Österrike.

– Vi har haft en del genomgångar och sett klipp på Irland på hur de spelar offensivt och defensivt. Sen vet du aldrig hur matchbilden kommer att se ut förrän matchen är igång. Vi ska ha fokus på det vi ska göra och få ut det på plan sen får vi se vad som händer, säger Ekong.

Han har varit iväg på landslagsläger innan, men detta är Ekongs första landslagssamling med landskamper inkluderande.

– Det är en annan känsla och erfarenhet med ett läger där du spelar landskamper. På ett Bosö-läger är det 66 spelare med, här är det bara 20 spelare. Så man känner sig lite speciell, men man får inte låta det gå in i huvudet utan bara jobba och kriga på. Du får aldrig bli bekväm, säger Ekong.

Vad har du för förhoppningar på den här samlingen?
– Jag vill göra så bra matcher som möjligt med landslaget och utvecklas som landslagsspelare för det är annorlunda än hemma i klubben. Det är en ära att bära landslagströjan, jag vill ha en så bra tid som möjligt här.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Mina spetsegenskaper är att jag är riktigt snabb både utan och med boll. Jag gillar att ha bollen vid fötterna, driva framåt och hota. Sen är jag stor och stark också. Jag kan spela på alla tre forwardspositionerna, men jag ser mig främst som en ytter.

Som liten knatte inledde Emmanuel sitt fotbollsspelande lite smått i GAIS där hans pappa Prince Ikpe Ekong var en benhård mittfältare. Pappa Ekong representerade en rad klubbar i världen över och gjorde även 22 landskamper för Nigeria.

– Det är det bästa man kan ha. Han har gått igenom allt jag går igenom nu. Behöver jag råd går jag bara till honom. Det är bara positivt att ha en pappa som har varit fotbollsspelare.

Det blir inte jobbigt om folk ska jämföra dig med honom?
– Nej då. Han vill att jag ska bli bättre än vad han var, det är hans mål. Jag vill göra honom och familjen stolt, men jag känner ingen press. Jag har mycket bättre förutsättningar än vad min pappa hade som började i Afrika.

Efter tiden i GAIS skrev pappa Prince på för Djurgårdens IF vilket betydde att sonen Emmanuel hamnade i Bollstanäs SK där han var fram till 2015 då han gick över till BP. Förra sommaren gick flyttlasset vidare till Italien och Empoli FC.

– Jag trivs bra i Italien. Tiden här har verkligen fått mig att utvecklas både som spelare, men även på ett personligt plan. Det är en annan inställning och mentalitet här än hemma i Sverige. Men jag trivs bra och tackar Gud för att jag är här.

Hur var det att flytta hemifrån själv ner till Italien så tidigt?
– Det är så klart alltid lite jobbigt med ett nytt land med annat språk och samhälle och så vidare. Men det är väldigt roligt också. En stor utmaning som bara ser positivt på. Italien är en av de bästa fotbollsnationerna. Jag var och är fortfarande mest taggad på att lära mig nya saker.

Fjolåret inledde han på bänken i P17-laget och avslutade med att vara en av kvalhjältarna i P19-laget.

– I början gick det inte bra för mig. Jag var bänkspelare i P17-laget, men sen kom jag igång och det slutade med att jag blev uppflyttad till P19-laget senare under säsongen. Vi kvalade för att hålla oss kvar i Primavera A och jag gjorde ett av målen i det avgörande kvalet. Det är viktigt att inte ge upp för tidigt och bara fortsätta kriga på.

För Empolis A-lag gick det inte lika bra och åkte ur Serie A. Istället för att fokusera på det negativa väljer Ekong att se möjligheterna.

– Just nu vill jag spela A-lagsfotboll så snart som möjligt. Det var så klart tråkigt att vi åkte ur Serie A, men för oss unga spelare i P19-laget är chanserna till debut i Serie B större nu. Det är det jag siktar på.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo