Sverige slog Färöarna – Vidare till Elite Round

P03-landslaget tog sin andra raka seger i EM-kvalet och är klara för vårens Elite Round. Färöarna besegrades med 2-0 på Harlyckans IP i Helsingborg efter mål av Ludvig Nåvik och Oscar Vilhelmsson. Nu väntar gruppfinal mot Danmark på torsdag.
– Vi gick in med inställningen till det här kvalet att vi ville kvalificera oss till Elite Round så det är jätteskönt att ha det klart redan nu, säger P03-förbundskaptenen Roger Franzén.

Efter en trevande inledning kunde Sverige ta ledningen efter ett vackert mål av Ludvig Nåvik. Imam Jagne stod för förarbetet när han skickligt bröt in från kanten och lade upp bollen för Nåvik. Mittfältaren curlade behärskat in 1-0 uppe i ena krysset.

Efter ledningsmålet stack Färöarna upp i ett anfall. Efter ett fint kombinationsspel fick gästerna sånär ett friläge. Bollen hamnade till slut hos Poul Kallsberg som sköt, men Melker Ellborg i målet plockade enkelt upp avslutet.

I slutminuterna av första halvlek var Sverige nära ett till mål två gånger om. Först var det flipperspel precis framför det färöiska målet. I andravågen hade sedan målskytten Nåvik ett giftigt avslut utifrån som gick strax över.

– Vi var det spelförande laget i matchen, men det hackade en del. Vi hade lite för lågt tempo och drev aldrig riktigt upp tempot i matchen. Vi kom heller inte in i de ytorna där vi vill hota motståndarna. Sedan var det lite svårspelat i dag med mycket vind, vi hade fördel med medvind, men utnyttjade inte det. Samtidigt var vi effektiva då vi hade en 1-0-ledning efter att inte ha skapat särskilt mycket, säger förbundskapten Roger Franzén.

I upptakten av andra halvlek var Färöarna nära en kvittering när ett inlägg träffade överliggaren.

I den 67:e minuten byttes Oscar Vilhelmsson in i matchen. I matchminut 76 hade han rullat in 2-0 till Sverige. Anfallaren sprang sig fri efter en djupledsboll från Kristoffer Krebs och kunde behärskat placera in sitt andra mål det här kvalet.

Inga fler mål föll i matchen, Sverige slog Färöarna med 2-0 och står därmed på maximala sex poäng efter två matcher.

– Vi spelade relativt kontrollerat i andra halvlek, mer kontrollerat än mot Litauen. Vi släppte inte till mycket alls, de hade någon fast situation och någon kontring, men annars hade vi bra koll på det. Tyvärr saknade vi tillräckligt med spets i anfallsspelet, djupledsspelet var inte tillräckligt tydligt, säger Roger Franzén.

I och med segern säkrade Sverige avancemanget till vårens Elite Round. Torsdagens avslutande match mot Danmark blir således en ren gruppfinal då danskarna besegrade Litauen med hela 6-1.

– Det är jätteskönt att ha det klart. Vi gick in med inställningen till det här kvalet att vi ville kvalificera oss till Elite Round och det är jätteskönt att ha det klart redan nu inför den sista matchen mot Danmark. Nu kan vi släppa ner axlarna lite, det känns som att killarna har varit lite spända nu när de har spelat de här första riktiga tävlingsmatcherna. Nu har vi en rolig och härlig utmaning där vi har chans att slå Danmark och vinna gruppen vilket kan betyda en bättre seedning i nästa lottning. Vi ser fram emot matchen, säger Franzén.

Sveriges startelva: 1 Melker Ellborg – 14 Robin Glavak, 3 Casper Widell (K), 6 Emin Hasić, 15 Samuel Dahl – 18 Seedy Jagne, 17 Nuha Jatta, 8 Ludvig Nåvik, 16 Linus Mattsson,– 10 Edwin Andersson 9 Emil Roback.

Ersättare: 12 Samuel Andersen – 2 Casper Nilsson, 4 Jesper Tolinsson, 5 August Karlin, 7 Markus Björkqvist, 11 Noah Tesfai Negash, 13 Ludvig Nicklasson, 19 Kristoffer Krebs, 20 Oscar Vilhelmsson.

Johan Velagic

Nationella partners