Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

P02 går in i fyrnationsturnering

I dag torsdag inleder P02-landslaget en fyrnationsturnering hemma i Sundsvall – med nya förbundskaptenen Viktor Eriksson. Första matchen spelas mot grannlandet Norge. Turneringen fortsätter sedan med matcher mot Irland och Österrike.
– Det kommer att bli tre bra och utvecklande matcher för oss mot bra nationer, säger P02-förbundskaptenen Viktor Eriksson.

Bilden: Målvakten Oliver Dovin är en av spelarna i den svenska P02-truppen. FOTO: Bildbyrån

I maj var P02-landslaget iväg i Irland och spelade U17-EM. Då med Christofer Augustsson som förbundskapten. Efter mästerskapet tog Viktor Eriksson över rollen som förbundskapten och nu väntar första landskamperna genom en fyrnationsturnering i Sundsvall.

– Det ska bli kul att få starta upp ordentligt med första landskamperna nu. Det är alltid kul att ta över en ny årskull och spela matcher. Jag hade förmånen att följa Christofer (Augustsson) under våren och under EM i maj där jag fick en inblick i laget och lärde känna spelarna. Dessutom har vi haft ett regionalt matchläger, ett landslagsläger på Bosön och en samling för Future Team. Vi har en bra bild av spelarna och kommer att ta ut två helt olika trupper nu inför EM-kvalet. Vi kommer att se totalt 38 spelare i vår miljö vilket är jättebra, säger P02-förbundskaptenen Viktor Eriksson.

Med i denna första trupp på 20 spelare återfinns det fem debutanter i form av: Melker Jonsson, Dino Salihovic, Ludvig Svanberg, Emmanuel Ekong och Jacob Ondrejka.

– Det händer mycket i deras fotbollsliv i den här åldern, många tar steg framåt. De som har varit med tidigare måste fortsätta att utvecklas och ta nya steg för de är jagade av andra duktiga spelare som väntar på att göra sina första landskamper, säger Viktor Eriksson.

Vilka förhoppningar har du på den här samlingen?
– Detta är första gången vi träffas på det här viset med landskamper. Jag hoppas att de stora penseldragen i spelet sätter sig och att de stora bitarna faller på plats. Att allting ska sitta direkt är bara dumt att tro eftersom vi bara kommer ha tre träningar innan första matchen. Denna samling blir en slags referenspunkt där vi kommer analysera och utvärdera oss själva. Det kommer att bli tre bra och utvecklande matcher för oss mot bra nationer, säger Eriksson.

Sverige inleder fyrnationsturneringen med match mot Norge. Därefter väntar Irland innan samlingen avslutas med match mot Österrike.

– Vi har inte lagt så mycket fokus på motståndarna utan mest riktat fokus på vårt egna spel. Det kommer bli tre olika och tuffa matcher för oss.

För Viktor Eriksson är landskampen mot Norge hans första med huvudansvar sedan hösten i fjol.

– Det ska bli superkul. Som sagt hade jag förmånen att åka med Christofer (Augustsson) när han hade hand om P02-landslaget. Sen är det så klart annorlunda nu när jag har huvudansvaret och tar besluten. Det är något jag ser fram emot, det ska bli riktigt kul med landskamper igen.

Johan Velagic